Exclusiv. Cât de importantă e comunicarea pentru o relație de dragoste armonioasă? Iată secretele care fac minuni în orice cuplu

Exclusiv. Cât de importantă e comunicarea pentru o relație de dragoste armonioasă? Iată secretele care fac minuni în orice cuplu

Relațiile pe termen lung necesită o investiție de timp, energie și angajament. Cu toții se pare că avem o nevoie puternică, fundamentală, de a fi protejați, de a fi în siguranță, care ne duce spre relații de cuplu stabile. Iată câteva secrete ale comunicării în cuplu care îl mențin durabil și armonios, explicate de psihoterapeutul Alina Ciupercovici.

Avem o nevoie foarte mare de a simți emoții foarte puternice, de ne simții vii, așa cum este când suntem foarte îndrăgostiți. Cum putem să unificăm stabilitatea pe care o dorim și pe care o găsim într-o relație lungă, de cuplu, cu adrenalina și emoția vie, puternică, simțită la începutul relației?

Comunicarea este cheia unei relații de cuplu armonioase

În ultimii ani, ideologia modernă referitoare la relații pare să intre oarecum în contradicție cu stabilitatea și statornicia pe care le găsim în relațiile lungi de cuplu. Experiența profesională dobândită în acești ani mă face să cred că putem îmbina aceste nevoi prin găsirea și păstrarea intimității, explică psihoterapeutul Alina Ciupercovici de la Clinica Aliat Suceava.

Psihoterapeutul Alina Ciupercovici

Partenerii unui cuplu sunt entități separate, ce au o existență independentă, dar fac parte din unitatea familială. Experiența personală a unuia dintre ei poate contribui sau poate afecta legătura și relația cu partenerul. Relația de cuplu este de asemenea, o entitate separată și interconectată care interacționează cu ambii indivizi. Evenimentele care i se întâmplă unui membru al cuplului îl afectează ca persoană, dar pot influența și partenerul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă ne gândim, sunt multe evenimente care pot afecta relația într-un mod negativ și duc la disfuncționalitate. Vorbim despre păstrarea secretelor, probleme de încredere, izolare, lipsă de atenție, infidelitate, lipsă de afecțiune și lista poate continua. De aceea, începem să ne gândim de multe ori la sensul relației și apare implicit nevoia de comunicare pe care cei doi parteneri o exprimă unul către celălalt în moduri asemănătoare uneori sau diferite.

Intimitatea și atașamentul cresc gradul de comunicare

Modul în care comunicăm are rădăcini vechi, venind din cultura noastră, din valorile, idealurile, metaforele copilăriei. Atunci când crește gradul de intimitate și de atașament cu un partener, fiecare dintre noi punem în „vasul” relației tot ceea ce știm legat de comunicare și se întâmplă deseori ca ingredientele să nu se potrivească. Atunci începem să ne gândim ce e de făcut pentru a găsi sentimentele de tandrețe, căldură, apartenență, care clădesc dragostea.

Nu putem vorbi despre cuplu lăsând deoparte comunicarea și tot ce implică ea. Adică momente în care este mai ușor să vă transmiteți dorințele, nevoile clar și momente în care este foarte greu și discuțiile deviază spre observații critice, acuzații sau comentarii sarcastice.

Comunicarea în cuplu poate fi îmbunătățită prin încurajarea apropierii și angajamentului unul față de celălalt. Sunt importante, de asemenea, empatia și înțelegerea reciprocă.

Comunicarea dintre cei doi parteneri de cuplu este foarte eficientă și rezolvă chiar și cele mai puternice și grele conflicte atunci când mesajele transmise au congruență. Atunci când ceea ce spun este la fel cu ceea ce transmit emoțional și gândesc. Această abilitate de a face congruente mesajele transmise este ceea ce numim comunicare asertivă și ne ajută să rezolvăm chiar și cele mai grele divergențe. Asertivitatea înseamnă să vorbești despre ceea ce simți și reduce semnificativ dimensiunea critică a mesajelor transmise celuilalt. Atunci când spui: „sunt îngrijorat/ă pentru că nu petrecem timp împreună” celălalt îți înțelege exact nevoia și nu se simte atacat.

Lucrând împreună la problemele pe care le are, cuplul se poate reconecta. Acest lucru se poate realiza de către cei doi și prin terapia de cuplu, dacă conflictul sau neînțelegerile au ajuns într-un punct critic.

Tehnici imbatabile care mențin un cuplu unit

Iată câteva sugestii pe care terapeuții de cuplu de la Clinica Aliat Suceava le fac pentru înțelegerea modului de rezolvare a conflictelor și dezvoltarea abilităților de comunicare care să favorizeze o relație sănătoasă:

  • Învață să îți asculți partenerul așa cum îți dorești și tu să fii ascultat;

  • Stăpânește-ți emoțiile și fii atent care este și perspectiva celuilalt asupra problemei discutate;

  • Fă aprecieri oneste și protejează-l pe celălalt de remarci sarcastice și critice;

  • Comunică folosind expresii precum „mă simt...”, „îmi doresc...”, „înțeleg de la tine că...”;

  • Manifestă interes autentic față de celălalt și arată-i empatia pe care o simți față de el/ea;

  • Vorbește cu onestitate și respect despre valorile tale și ale voastre comune;

  • Arată-i celuilalt afecțiune și nu folosi evitarea emoțională și izolarea atunci când te afli în impas;

  • Conștientizează-ți emoțiile și discută cu partenerul/partenera despre valorile și credințele construite de voi în relație;

  • Faceți împreună o listă de reguli și programați-vă cât mai des, poate chiar zilnic, momente în care puteți sta de vorbă fără a deveni critici sau defensivi;

  • Asumați-vă responsabilitatea și recunoașteți față de celălalt când greșiți.

Toate acestea reprezintă soluții care alină suferința celuilalt, repară ceea ce uneori tumultul vieții, graba sau mecanismele cu care suntem învățați din familie sau de către societate ne fac să ne gândim la cât de greu este să fii într-o relație și chiar să te simți străin față de celălalt. Înainte de a ne gândii la o separare, credem că este important să folosim soluțiile care pot rescrie scenariul relației și pot consolida puterea acesteia, conchide psihoterapeutul Alina Ciupercovici.