EXCLUSIV. Căldura din casele românilor. Ce nu pot Primăriile Timișoara și Turnu Severin, dar reușesc cele din Giurgiu și Sectorul 5

EXCLUSIV. Căldura din casele românilor. Ce nu pot Primăriile Timișoara și Turnu Severin, dar reușesc cele din Giurgiu și Sectorul 5 Sursa foto: EVZ

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, alocarea a 310 milioane de lei din fondul de rezervă în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru populație.

Cei mai mulți bani au mers la municipiul Timișoara - peste 53.800.000 lei, urmat de reședințele de județ Iași - aproximativ 46 milioane, şi Drobeta - Turnu Severin - peste 44 milioane de lei.

La Timișoara, a cărei primărie e condusă de USR prin Dominic Fritz, căldura a fost deja oprită câteva zile, doar o altă intervenție a guvernului făcând ca agentul termic să pătrundă din nou în apartamentele timișorenilor.

De altfel, Timișoara și Drobeta - Turnu Severin nu au de ieri de azi probleme cu încălzirea peste iarnă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evenimentul zilei, plecând de la realitatea că multe orașe au datorii mari la plata agentului termic, ceea ce este greu de remediat dacă nu sunt bani mulți la bugetul local, a vrut să vadă dacă primarii s-au gândit măcar să anvelopeze termic cât mai multe blocuri, pentru a asigura un minim de confort concetățenilor abonați la sistemul centralizat.

În baza legii 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am adresat mai multor primării întrebarea: „Câte blocuri au fost anvelopate anul acesta și cu ce fonduri?”.

Din răspunsurile primite până acum, patru ne-au sărit în ochi.

„Fiasco total la Primăria Timișoara”

Primăria Timișoara, la solicitarea noastră, arată că „în cadrul POR 2014-2020 au fost realizate lucrări de reabilitare termică (anvelopare), cu fonduri europene, la următoarele blocuri, în perioada 01.01.2021-20.09.2021:

1.Lucrări de reabilitare termică la blocul situat pe str. Iulia Simu nr. 12, bl. 8C, cuprins în proiectul „Îmbunătățirea eficienței energetice a sectorului rezidențial prin reabilitarea termică a blocurilor de locuințe: str. Oglinzilor nr. 16-18; str. Gh. Lazăr nr. 36; Intr. I. Simu nr.12 bl. 8C”, SMIS 121240, în valoare de 189.354, 84 lei;

2.Lucrări reabilitare termică la blocurile situate pe străzile Aleea F.C.Ripensia nr. 4-8 – în proporție de 100%, Bd. Corneliu Coposu nr. 18 -în proporție de 95%. B-dul M-șal Al. Averescu nr. 51 – în proporție de 80% și str. Învățătorului nr. 3 – în proporție de 100%, blocuri cuprinse în proiectul „ Îmbunătățirea eficienței energetice a sectorului rezidențial prin reabilitarea termică a blocurilor de locuințe: Aleea F.C.Ripensia nr. 4-8, Bd. Corneliu Coposu nr. 18, str. Măgura nr.4, B-dul M-șal Al. Averescu nr. și str. Învățătorului nr. 3”, SMIS 116928, în valoare de 494.943,64 lei”.

Noi am adunat doar cinci blocuri anvelopate în 2021.

Dar, iată cum descrie presa locală, mai precis tion.ro, situația: „Fiasco total la Primăria Timișoara cu programul de reabilitare termică a blocurilor început pe vremea administrației Robu.

Finanțările au fost aprobate prin 2018 și 2019, iar municipalitatea a reușit să semneze 18 contracte de finanțare prin POR 2014-2020, pentru 68 de blocuri din oraș. (...)

În urmă cu un an, când a ajuns în primărie, Dominic Fritz spunea că problema este inclusă în caietul de sarcini și că urmează să se facă modificări astfel încât proiectul să fie dus la final.

Doar trei blocuri gata, mai sunt 14 luni.

În cele din urmă, de fapt, doar șapte contracte au fost atribuite din totalul de nouă licitate.

Au rămas așadar 65 de blocuri pentru care sunt bani, dar nu s-a făcut nimic, iar municipalitatea mai are doar 14 luni să le reabiliteze, pentru că se apropie termenul final prevăzut în proiect”.

Furnizarea căldurii a început cu o avarie la Turnu Severin

Sub semnătura primarului Marius Vasile Screciu, Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin a fost mult mai expeditivă decât cea a Timișoarei: „Anul acesta nu au fost prevăzute fonduri pentru anveloparea blocurilor pe regiunea S-V Oltenia”.

În fața performanței „Zero Blocuri anvelopate” și a justificării că nu au fost prevăzute fonduri europene e greu să ai o reacție cât de cât civilizată.

POR 2014-2020 o discrimina Turnu Severin și abia acum aflăm?

Totuși, în aceste „condiții vitrege”, primarul anunța trimfător pe Facebook, în data de 1 noiembrie, la orele 15:07 fix:

„A ÎNCEPUT FURNIZAREA AGENTULUI TERMIC

🔥 Astăzi am pornit instalațiile de încălzire ale orașului, începând să furnizăm căldură către punctele termice din municipiu. Având în vedere situația epidemiologică actuală, spitalele și unitățile sanitare sunt primele care vor beneficia de agent termic, urmând ca până mâine seară toți severinenii să aibă căldură în calorifere.

👷 Vreau să vă asigur că îndeplinim toate condițiile din punct de vedere tehnic, iar echipele de intervenție sunt în permanență pregătite să acționeze în caz de avarii, deși până în acest moment nu am întâmpinat probleme.

Actualizare 02.11.2021: Avarie la centrala RAAN, momentan furnizarea agentului termic este oprită în tot orașul."

Actualizare: 03.11.2021: S-a remediat avaria. S-a reluat furnizarea agentului termic”.

Tot „oamenii” sunt de vină

„Ne propusesem să dăm drumul la agentul termic mai devreme de 1 noiembrie.

În general, în anii precedenți, noi am dat căldură între 3 și 5 noiembrie. Acum este o perioadă mai dificilă din punct de vedere al vremii, însă oamenii ne-au cerut (prin intermediul asociațiilor de proprietari) să nu dăm drumul la energia termică mai devreme de 1 noiembrie, din cauza prețului și ca urmare a faptului că sunt atenți la cheltuieli.

Nu este nici prea ieftină căldura, în municipiul Drobeta Turnu-Severin, pentru ca oamenii să ceară să le fie furnizat agent termic, mai devreme", se mai justifica primarul municipiului Drobeta Turnu-Severin, Marius Screciu.

Despre anvelopare, după cum puteți constata singuri pe contul dumnealui de Facebook: NIMIC!

Alte primării pot!

La Giurgiu, tot pe POR 2014-2020, anul acesta s-au executat lucrări de anvelopare la 26 de blocuri.

În sectorul 5, până la începutul lui noiembrie „au fost anvelopate în proporție de 95% un număr de 32 de imobile urmând a fi recepționate până la finele lunii ianuarie 2022”.

Concluzie: Cum îți așterni/alegi primarul, așa dormi!

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro