Un studiu recent al Agenţiei Naţionale Împotriva traficului de Persoane(ANITP), arată că numărul bărbaţilor este mai mare în cazurile în care au cercetat traficanți de persoane care promit locuri de muncă în străinătate.
Un studiu recent al Agenţiei Naţionale Împotriva traficului de Persoane(ANITP), arată că bărbaţii sunt cele mai sigure victime ale escrocilor care promit locuri de muncă în străinătate. "Se constată că cea mai mare parte a populaţiei de victime este formată din populaţie adultă, din care majoritară este cea de gen masculin. Populaţia de gen masculin este mai numeroasă decât cea de gen feminin, proporţia fiind de 67,5% cu 32,5%.", se mai arată în studiul ANITP.
Cu privire la ţările de destinaţie, după România, Grecia ocupă cel mai important loc, unde s-au înregistrat 103 cazuri de exploatare prin muncă, 13 cazuri de exploatare sexuală, şi 2 cazuri de cerşetorie. Îi urmează Italia şi Spania. Studiul mai arată că, în funcţie de vârstă, categoriile cele mai vulnerabile sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, apoi cei cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani. Victime ale traficanţilor sunt şi persoane cu dizabilităţi care speră să găsească mai repede un loc de muncă.
Majoritatea victimelor traficate în scopul obligării la cerşetorie (155) au fost victime ale traficului extern, în state precum Franţa, Italia, Germania, Spania, Austria. Din punct de vedere al psihologiei vârstelor, minorii prezintă categoria cea mai vulnerabilă, fiind fragili din punct de vedere fizic şi psihic, au capacitate redusă de anticipare a acţiunii agresorilor, imaturitate în aprecierea oamenilor şi a situaţiilor, sunt sugestibili și creduli.