Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV AUR bate palma cu Ludovic Orban. Fostul lider PNL și negocierile „din umbră”. Ținta este clară: Se vrea capul lui Iohannis
EXCLUSIV AUR bate palma cu Ludovic Orban. Fostul lider PNL și negocierile „din umbră”. Ținta este clară: Se vrea capul lui Iohannis

EXCLUSIV AUR bate palma cu Ludovic Orban. Fostul lider PNL și negocierile „din umbră”. Ținta este clară: Se vrea capul lui Iohannis

Cutremur pe scena politică. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este gata să bată palma cu Ludovic Orban, exclus din partid în urmă cu doar trei zile. Există toate șansele ca noua formațiune politică ce se formează sub tutela fostului președinte al PNL, una fondată pe un „proiect național bazat pe valori creștine”, să facă alianță cu AUR pentru a îndeplini principalul scop al grupului politic, anume demiterea președintelui Klaus Iohannis. 

În prezent, obiectivul suprem al AUR este demiterea din funcția de președinte a lui Klaus Iohannis. George Simion, co-președintele partidului în cauză, a reiterat, duminică seară, într-o emisiune televizată că România trebuie să aibă un nou președinte. Klaus Iohannis poate fi suspendat la solicitarea a o treime din numărul total al parlamentarilor și cu votul majorității aleșilor din Legislativ.

Chestionat de jurnalistul Dan Andronic, într-o emisiune televizată, despre probabilitatea ca un viitor partid condus de Ludovic Orban să treacă în opoziție alături de AUR și să sprijine demersul suspendării șefului statului, George Simion a transmis că ar putea discuta despre această alternativă. Potrivit co-președintelui AUR, fostul lider al liberalilor s-a arătat „foarte dezamăgit de felul în care s-a schimbat, peste noapte, Klaus Iohannis și cum, practic, a fost trădat”.

AUR și Orban semnează pact împotriva lui Iohannis

„În momentul acesta, Klaus Iohannis trebuie demis și România trebuie să aibă președinte”, a declarat George Simion, duminică seară. „Au semnat şi parlamentari de la PNL, în ciuda a ceea ce a declarat Dan Vîlceanu. Şi nu e vorba de cei care au plecat din grupul parlamentar PNL, ci parlamentari asumaţi. Spre exemplu, Dumitru Flucuş, deputat de la Braşov, şi-a asumat bărbăteşte şi a semnat. I-au cerut cei din partid să revină asupra semnăturii, dar nu a vrut, spunând că în momentul acesta Klaus Iohannis trebuie demis”, a mai spus co-președintele AUR.

Jurnalistul Dan Andronic a ridicat problema voturilor de care AUR are nevoie astfel încât demersul suspendării președintelui Klaus Iohannis să se poată materializa. „Și cu domnul Orban, cu siguranță, strângem semnăturile. Avem 48, până acum. (…) 80 de parlamentari de la cei care sunt cu Satana…”, a spus George Simion.

Întrebat dacă Ludovic Orban face parte din opoziție, liderul AUR a transmis că este interesat de construirea unei alternative la guvernare, a unui „cabinet din umbră”.

George Simion: „Putem discuta despre această alternativă”

„([Formați un „cabinet din umbră” – n.r.] împreună cu Ludovic Orban?) Dacă Ludovic Orban își va face o forță politică, iar această forță politică va fi capabilă să treacă pragul electoral, putem discuta despre această alternativă. În perioada imediat următoare, noi nu avem cum să intrăm la guvernare, doar putem propune buni specialiști.

Putem să construim (n.r. o alternativă la guvernare) cu grupul de parlamentari pe care îl are domnul Orban în jurul lui, în acest moment domnul Orban nu are propriul partid. Dacă o să își facă propriul partid.

(Haideți să presupunem că în 3 luni își face partid și vine cu 20 de parlamentari, în momentul acela este mai sexy pentru dumneavoastră?) În acel moment trebuie să-l întrebăm și pe domnul (n.r. Vladimir) Ionaș, dacă are vreo perspectivă de a trece pragul electoral, viitoarea formațiune a domnului Orban, și dacă îl putem considera partener de dialog.

(Dar pe el nu-l întrebați, înainte de toate? Poate că înainte de-al întreba pe domnul Ionaș cum stă domnul Orban în sondaj, ar trebui să-l întrebați pe domnul Orban dacă vrea cu dumneavoastră) Noi l-am întrebat pe domnul Victor Orban, mai mult”, a spus George Simion.

Negocierile „din umbră” dintre liderul AUR și Ludovic Orban

Liderul AUR este foarte deschis la eventualele negocieri cu Ludovic Orban. Mai mult decât atât, el a precizat că a purtat discuții cu fostul președinte al liberalilor și vor continua să o facă. „Sigur! Am avut! Discutăm și o să discutăm. Era foarte dezamăgit de felul în care s-a schimbat, peste noapte, Klaus Iohannis și cum, practic, a fost trădat. (n.r. Ultima oară am discutat cu Ludovic Orban) cred că acum o săptămână jumătate. (De atunci și până acum? Nu v-ați mai tatonat?)

Ba da! Nu avem nicio problemă în a discuta. Dialogăm cu toată lumea din Parlamentul României și credem că este de bun augur. Trebuie să cooperăm în viitoarea variantă de opoziție cu domnul Orban, dacă nu ajungem la alegeri anticipate, pentru că așa ne-a spus PSD, în urmă cu trei săptămâni. Totul se schimbă de pe o zi pe alta și, într-adevăr, opoziția de astăzi este puterea de mâine”, a declarat George Simion într-o emisiune difuzată, duminică seară, de Antena3.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.