Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Am intrat în faza de platou, dar vom opri valul 4 al pandemiei? Expert: Numărul mare de morți se va mai prelungi. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Am intrat în faza de platou, dar vom opri valul 4 al pandemiei? Expert: Numărul mare de morți se va mai prelungi. VIDEO

Într-o intervenție live în podcastul EVZ Play de joi, dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf Parascheva" din Iaşi, a explicat cum vede contextul actual al pandemiei, respectiv valul 4, cel mai virulent de până acum.

Specialistul atrage atenția că cetățenii trebuie să fie în continuare foarte vigilenți atât din punct de vedere al măsurilor de protecție, cât și al vaccinării, respectiv testării.

70-80% dintre pacienții la ATI vor avea o urmare tragică

Chestionată de moderatorul Robert Turcescu dacă ne putem considera pe o fază de platou din punct de vedere al numărului de noi cazuri de infectare Covid, dr. Dorobăț a precizat: Am ajuns la o stare de platou cu numărul de infectări, însă depinde de comportamentul nostru dacă vom reuși să fim acum în platou. Numărul de decese nu va scădea atât de repede. În terapie intensivă avem peste 1800 de pacienți. 70-80% vor avea o urmare tragică. Numărul mare de morți se va prelungi chiar după ce valul va scădea.

Dr. Carmen Dorobăț

Testarea în masă delimitează focarele

Medicul a comentat, de asemenea, cât de oportună e discuția despre imunizarea de turmă și testarea în masă în România: „Nu știm câți români s-au vaccinat cu adevărat. Testarea în masă e posibilă dacă se face serios, cea cu PCR ar fi ideală. Testarea în masă e eficientă fiindcă identifică toți contacții surselor. Am delimita mult arealul focarelor.

Cui i se recomandă booster Moderna?

Carmen Dorobăț a mai specificat că a făcut booster Moderna. „Recomand vaccinarea persoanelor care au trecut prin boală, iar cei care deja s-au vaccinat să facă o dozare de anticorpi”.

În cazul boosterului cu Moderna, medicul recomandă o dozare a anticorpilor.. „Vaccinații cu doza 3 Moderna vor trebui să-și dozeze anticorpii”, a explicat specialistul. Doza 3 (booster) de la Moderna se va face și în România cu o cantitate înjumătățită de ser, a declarat, marți, coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă.

Versiunea integrală a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: