Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Am aflat de ce zace aparatura 112 în sediile Poliției Române
Exclusiv. Am aflat de ce zace aparatura 112 în sediile Poliției Române

Exclusiv. Am aflat de ce zace aparatura 112 în sediile Poliției Române

Nu vă cruciți! Se întâmplă în România. Până la cazul Caracal, aparatura 112, necesară preluării apelurilor de urgență, a zăcut, nefolosită, în multe orașe ale țării. Situația nu este roz nici acum, au confirmat, pentru evz.ro, oficiali din Poliția Română. Oficiali din STS ne-au spus unde trebuia să ajungă această aparatură, iar sindicaliștii din poliție ne-au sesizat aspecte grave legate de intervențiile în aceste cazuri de urgență.

Din păcate, susțin oficiali din Poliția Română, nu prea sunt operatori care să folosească aceste dispozitive de preluare a apelurilor 112, transmise de STS. „Polițiștii nu se înghesuie să se spcializeze pentru astfel de posturi. S-au organizat și concursuri. La ultimul, cel de la Sibiu, nu s-au prezentat decât foarte puțini”, a declarant, în exclusivitate pentru evz.ro, oficialul IGPR.

Ca și în cazul Caracal, acolo unde dispozitivul a zăcut nefolosit, din 2015, mai sunt și în alte orașe de provincie. Asta deși, așa cum ne-a declarat Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, aceste dispozitive de preluarea apelurilorde urgență ar trebui să fie functionale în fiecare oraș. În acest fel, ca și în cazul Caracal, operatorii pot îndruma echipajele de urgență – poliție, ambulanță, SMURD sau pompieri – către adresa indicată, fără să mai bâjbâie printre străzi.

La nivel național, există 41 de centre 112 pentru preluarea apelurilor de urgență, câte unul în fiecare județ. Centrul 112 București-Ilfov recepționează apelurile atât din București, cât și din județul Ilfov. De la aceste centre se transmite legătura în orașele de provincie unde are loc evenimentul și care trebuie să aibă un operator la unitățile de intervenție operativă, adică poliție, ambulanță, pompieri și jandarmerie.

Oameni ai legii au transmis, în exclusivitate pentru evz.ro, că abia în 2019, după cazul Caracal, au fost primite multe solicitări de mutare a acestor dispozitive în diferite orașe din provincie. Până atunci, însă, ele au zăcut pe la sediile diferitelor IPJ-uri.

Ce sunt, de fapt, aceste dispozitive de preluare a apelurilor 112?

„Nu sunt stații mobile de interceptare, așa cum eronat au înțeles unele persone. Acelea sunt ale DOS (Direcția de Operațiuni Speciale n.r.) și sunt instalate pe mașini. Este vorba despre un calculator cu o cască la care dispecerul răspunde apelurilor de urgență direcționate de STS”, au explicat oamenii legii.

PAGINA ANTERIOARA