Exclusiv. Alt scandal. Primarul Clotilde Armand a tăiat copaci fără autorizație. Garda de Mediu a intrat pe fir

Exclusiv. Alt scandal. Primarul Clotilde Armand a tăiat copaci fără autorizație. Garda de Mediu a intrat pe fir

În cele câteva luni de când este în fruntea celui mai bogat sector al Capitalei, primarul Clotilde Armand pare că a transformat respectiva instituție publică a statului într-un soi de moșie personală. Iar nemulțumirile vin din toate părțile, și de la instituții și de la bucureșteni.

Hotărârile definitive ale instanțelor nu valorează nimic pentru edil, salariile a sute de angajați sunt blocate ilegal după bunul plac pentru a le lua sporurile. Oamenii sunt amenințați permanent cu concedierea, cu desființarea unor servicii. De curând, asupra Primăriei Sectorului 1 s-au abătut și controalele Gărzii de Mediu.

Evenimentul zilei a aflat care este motivul acestor controale la finalul cărora tot plătitorul de taxe din sectorul 1 ar putea avea de suferit.

A fost tăiată panglica pentru primul kilometru

Alei pentru plimbare și jogging, spații pentru sporturi de recreere, pontoane, iluminat nocturn, spațiu expozițional și cultural. Pe scurt, ”Promenada verde”. Adică prima zonă de agrement care va traversa Capitala de la nord la sud pe o porțiune ce se vrea a fi de 25 de kilometri, lipită de malul Lacului Băneasa. Un vis pentru locuitorii sectorului 1 și nu numai. Pentru primul kilometru, aflat în dreptul străzilor Madrigalului și Gârlei, edilul Armand a tăiat deja panglica la sfârșitul lunii februarie, cu promisiunea că luna următoare, adică prin martie, bucureștenii se vor plimba pe o distanță ceva mai lungă.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Pe acele alei nu se poate merge cu un cărucior de copil, cu o bicicletă. Și să alergi pe pietriș, așa cum propune primarul Armand, nu e prea comod. Cam ăsta este kilometrul acela de promenadă verde: o alee ca o potecă acoperită cu pietriș, pe marginea căreia s-au montat câteva bănci și coșuri de gunoi. Nici urmă de pavaj. Modernizare pentru care însă s-a distrus spațiul verde, au fost tăiați copaci pentru care nu există aprobări, așa cum o cere legea”, ne-au spus surse din Primăria Sectorului 1. 

Tronsonul al doilea, în așteptare

Cel de-al doilea tronson al ”Promenadei verzi”, prevăzut a fi în dreptul Aleii Mateloților, a rămas însă doar la stadiul de proiect, alături de ceilalți zeci de kilometri care așteaptă marea transformare. Dar nu asta e problema, că românul e învățat cu așteptarea și cu promisiunile neonorate. Ci faptul că lucrările de amenajare a zonei nu au fost făcute respectându-se litera legii. Mai exact, la ordinul primarului Clotilde Armand, ADP-ul, prin serviciul ”Spații verzi”, a făcut lucrările de modernizare a zonei fără autorizații de mediu, fără avizele necesare. Cineva a aflat ”secretul” primarului și a alertat comisarii Gărzii de Mediu ai Capitalei care au deschis deja o anchetă.

Lucrări urbanistice pe trenurile altora

Ceea ce este foarte important este faptul că abia zilele trecute consilierii generali de la Primăria Capitalei au aprobat ca străzile Madrigalului și Gârlei să treacă de la ”Capitală” în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1. Dar, aprobarea vizează numai străzile, doar betonul adică, nu și spațiul verde aferent acestei promenade. Terenurile - aflate în zona de protecție a Lacului Băneasa -, aparțin Primăriei Capitalei și sunt în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB). Cu alte cuvinte, primarul Clotilde Armand a făcut lucrări de amenajare urbanistică fără autorizațiile necesare, pe terenurile altora.

 Șefii de la ADP și de la ”Spații verzi”, băgați în anchetă. Ei au semnat actele

”De câteva zile, comisarii Gărzii de Mediu București verifică felul în care Administrația Domeniului Public (ADP) a defrișat copacii, felul în care au fost făcute toaletările pentru a face loc acelei promenade. Nu există autorizații pentru nimic. Totul a fost făcut așa, ca și cum ai săpa în propria curte. Șefii ADP și de la ”Spații verzi” au fost chemați deja să dea explicații la Garda de Mediu. Pe acte e semnătura lor, nu a primarului. Dar lucrările au fost făcute la ordinul edilului.

A fost o primă rundă de audieri la data de 18.05.2021 în care Primăria Sectorului 1 s-a dus la ei (n.r. comisarii Gărzii de Mediu) cu documentele cerute. Cum nu au prezentat ce li s-a cerut, adică acte în baza cărora au foat tăiați copacii și au fost executate lucrările de amenajare, comisarii i-au chemat iar pe 25.05.2021 pentru continuarea anchetei”, ne-au dezvăluit surse apropiate acestei investigații care vizează felul în care a fost făcută ”Promenada verde”.

Parcul Elisabeta Rizea, făcut fără aprobări, la ordinul primarului Clotilde Armand

Probleme legate de avize și de aprobări sunt, spun sursele Evenimentului zilei, și în cazul realizării Parcului Elisabeta Rizea, un spațiu lipit de terenul din Poligrafiei 4, acolo unde își are sediul ADP Sector 1. Nici în acest caz nu există vreo autorizație (n.r. de mediu, de montaj mobilier urban), iar terenul pe care deja au fost făcute lucrările nu aparține Primăriei Sectorului 1.

”Aici (n.r. parcul Elisabeta Rizea) era o zonă cu acces direct din Poligrafiei 4. Sunt terenuri lipite. Într-o zi, primarul Armand a zis să se ridice un gard între ele și să înceapă lucrările. Au adus pietriș, au montat câteva bănci și coșuri de gunoi. Bineînțeles, fără nici o autorizație, ci doar la ordinul primarului. Este posibil ca ancheta care a început cu ”Promenada verde” să ajungă și la acest parc” a mai spus sursa citată.

Primarul încalcă legea, contribuabilul plătește

Toată această poveste a lucrărilor urbanistice realizate fără aprobări și avize de mediu i-ar putea costa tot pe locuitorii sectorului 1. Dacă la finalul anchetei comisarii Gării de Mediu vor decide să amendeze primăria în fruntea căreia se află Clotilde Armand, cei care vor plăti vor fi...contribuabilii. Pentru că primăria va plăti amenda cu bani de la bugetul local. Așa cum s-a întâmplat și în cazul scandalului gunoaielor, când Primăria Sectorului 1 a fost amendată de Garda de Mediu. Suma a fost plătită tot din punga statului, de la bugetul local, din banii contribuabililor.