Exclusiv: Acasă la Carmen Harra | VIDEO

Exclusiv: Acasă la Carmen Harra | VIDEO

A făcut parte din trupa "Trio Expres", alături de care s-a bucurat de succes. În 1983 a părăsit România pentru America…

Carmen Harra (Carmen Mureşan) este absolventă a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, unde a obţinut o diplomă în filosofie şi în filologie, în SUA şi-a aprofundat studiile şi a obţinut un doctorat în "Hypnosis and Alternative Healing" şi în "Clinical Psychology".

O superbă linişte

În prezent, locuieşte la New York, dar are o casă şi în Miami, Florida, unde îşi petrece o parte din timp. Am vizitat-o “la casa” din Miami, nu cu imboldul de a îmi vorbi despre binecunoscutul ei dar de a face premoniţii. Ci de a o vedea pur şi simplu în acest “mediu exotic”,  în afara “paranormalului” de care îi este legat cel mai adesea numele.    Carmen Harra s-a lăsat aşteptată un pic, deoarece avea o întâlnire cu editorii noii sale cărţi, pe care o va publica cât de curând. Dar despre aceasta mai târziu…În aşteptare, am admirat din stradă casa, pe care o văzusem în septembrie 2013, prezentată de publicaţia canadiană "The Toronto Sun", la secţiunea "Celebrity Spaces". O casă dominată de o superbă linişte americană. Vegheată de palmieri ale căror umbre se alungesc după cum bate soarele aflat pe un cer nu înalt, care dă senzaţia că norii ţi se prind în păr.   Curtea frumoasă, cu vegetaţie luxuriantă, verandă şi piscină înconjurată de palmieri şi plante tropicale. La geamuri se iţesc două capete: unul de pisică curioasă şi unul de căţel zglobiu şi pufos. Aveam să aflu că Harra are de fapt patru pisici şi încă un căţel, cu aspect de vulpiţă, iar toate aceste animăluţe vesele şi  pline de energie au nume de designeri celebri!

Ne puteți urmări și pe Google News

Depănarea destinului

“Spun ce am mai spus: casa aceasta e ca o parte din mine!”. A apărut brusc Carmen, surprinzându-mă cum mă holbam la casă. “Emană linişte şi seninătate, nu-i aşa?”.  În casă, o lume originală, de la antichităţi inedite, şi până la picturi extrem de valoroase (”Soţul meu era un mare colecţionar”). Un amalgam spectaculos, totodată decorul perfect pentru “depănarea” destinului unui personaj spectaculos: Carmen Harra. Mă plimbă prin casă şi deapănă amintiri, în timp ce prin faţa ochilor mi se perindă: baia marca Jack and Jill împodobită cu coloane greceşti, plăci de marmură şi cadă jacuzzi, ori bucătăria cochetă (care nu este “de decor”, deoarece Harrei îi place să gătească uneori cu “marfă” din propria ogradă: : “N-aş putea trăi fără grădina mea de legume. Consum legume din propria mea grădină"), sau  dormitorul în care tronează patul enorm, aproape regal. Recunoaşte şi râde: “Da, casa arată ca un muzeu victorian!”. Cariera sa muzicală a început la vârsta de 9 ani, când Carmen Harra, pe atunci Carmen Mureşan, a urcat pe scena de la Mamaia şi a cântat în faţa audienţei. Primind doar o diplomă de participare, mica artistă a rupt-o de supărare,  convinsă fiind de faptul că merita mai mult de atât.

Au urmat multe participări la concursurile de muzică, printre care Steaua Fără Nume. Perioada Trio Express a sosit după ce Carmen l-a întâlnit pe Titus Munteanu: la început a cântat singură, mai apoi s-a alăturat celorlalte colege. Ca un fapt inedit, fetele au fost şi cenzurate, fiindu-le interzis să mai apară la televiziune, dar cu toate acestea au scos 12 CD-uri şi au făcut zeci de turnee în ţară şi în străinătate. A părăsit România în anul 1983: prima dată a stat în Suedia, apoi a ajuns în State. Ajunsă pe tărâmul făgăduinţei, cântăreaţa şi-a găsit marea dragoste şi nu a mai plecat niciodată. Apoi a devenit una dintre cele mai cunoscute clarvăzătoare: „Când am început să ţin seminarii la americani a trebuit să mă prezint şi să spun cine sunt: “Eu sunt Carmen Harra şi m-am născut în Transilvania. Asta făcea lumea să râdă şi toţi mă întrebau de Dracula”. În America şi-a început "cariera" de consilier cu actriţa Candice Bergen, căreia i-a spus în anul 1992 că soţul ei va deceda şi că fiica sa va avea nevoie de o operaţie pe cord (ambele predicţii fiind confirmate). A apărut în emisiuni la Today, Fox News, Good Day New York şi multe altele.

Unul din fraţii lui Goga

Carmen vorbeşte fluent cinci limbi străine şi este hipnoterapeut atestat, astrolog, numerolog şi astrofiziognomist. Şi-a luat numele de Harra de la bunica ei: "Am ales numele de Harra şi deoarece am considerat că acest nume are de-a face cu noua mea cariera pe care am ales-o în SUA, şi anume de a scrie cărţi şi de a lucra în acest domeniu al spiritualităţii”. Cuvântul hara, în greceşte, înseamnă bucurie, energie pozitivă...De asemenea, în hinduism, înseamna o formă de terapie şi înţelepciune". O întreb despre vehiculata legătură a familiei ei cu poetul Octavian Goga. “Goga nu a avut niciodată copii, dar a avut fraţi şi surori. Şi bunicul meu a fost unul din fraţii lui Goga. Pe mama o chema Alexandrina Goga. Iar poetul a fost ca un bunic pentru noi copiii. Era legătura de sânge. Mama spunea întotdeauna că Goga a fost otrăvit…Sunt lucruri care numai în familie se ştiau”.

O idee

În România, Carmen Harra a revenit la mult timp după Revoluţie şi a făcut predicţii cu privire la viaţa politică, dar şi la cea mondenă. “Cum vedeţi showbiz-ul din România?”. “Eu nu stau mult când vin în România, vin din când în când şi participând la diverse emisiuni din ţară mi-am făcut o idee despre showbiz. Se încearcă să se facă lucruri frumoase, foarte rar am văzut nişte oameni care să vină cu “all package”, adică să aibă tot ce le trebuie, ca să fie într-adevăr calificaţi să fie mari staruri. Foarte mult haos, foarte multe persoane care, părerea mea, nu se asociază cu ideea de showbiz. Adică a face scandaluri nu înseamnă showbiz. Showbiz înseamnă să fii plăcut, agreat, să ai un talent, să ai calităţi creative, ideea de creativitate se asociază cu showbiz-ul, ceea ce văd că se întâmplă în România nu se asociază cu tiparul general de showbiz”. “Vedeţi vreo legătură între showbizul din America şi cel care se practică în România? Sau vreo asemănare?”. “Se încearcă să se facă anumite lucruri, dar se fac greşit. Se fac “copii greşite”. Şi aici în SUA sunt aşa-numitele emisiuni de scandal, dar în România emisiunile de scandal sunt în frunte şi sunt scandaluri care duc la prost gust, la critică nejustificată, la acuzaţii false. Aşa ceva nu este tolerat aici în SUA. Dacă faci aşa ceva aici ai probleme cu legea”.

Despre relaţiile umane

Carmen Harra nu şi-a uitat prima ei dragoste, muzica, şi a înregistrat şi în SUA trei CD-uri. De asemenea, este autoarea mai multor cărţi bestseller, traduse în mai multe limbi. “La ce carte lucraţi acum?”. “Este vorba despre o carte care a fost cumpărată de Penguin Books, una dintre cele mai mari edituri la această oră. Sunt foarte entuziasmată, este o carte despre relaţiile umane. Nu este nimic mai fascinant decât să creezi în viaţă relaţii bune între oameni. Este o carte despre relaţiile bune între bărbat şi femeie, între fraţi şi surori, între părinţi şi copii şi aşa mai departe”. “Este agreat genul acesta de cărţi în America? Da, este un mare interes pentru fenomenul de spiritualitate, pentru că se încearcă o îmbunătăţire a stării de suflet a oamenilor. Oamenii s-au înrăit”. “Şi aici?”. “Peste tot în lume. Peste tot natura umană operează pe impulsuri emoţionale şi totdeauna impulsurile negative sunt mai puternice decât cele positive. De aceea spiritualitatea te îndreaptăspre lucruri bune. , la a te conecta la semenii tai într-un mod cât mai bun. Dacă poţi să faci bine, de ce să faci rău? Românul este un om bun, este frumos,  este generos, dar are o “boală”: să moară şi capra vecinului. Este un lucru care trebuie eliminat”.

“Vorbim despre paranormal?”

“Am înţeles că în America este un mare interes pentru acest gen de cărţi”, “Da,  este o nebunie, este un interes extraordinar, am fost invitată aici la emisiuni de televiziune pe această temă, am avut şi emisiuni la radio (n.r. - în ultimii ani, Harra a fost gazda unor posturi de radio americane, cum ar fi Sirius Satellite, HealthyLife Network si Contact Talk Radio, unde raspundea în direct ascultătorilor), am fost uimită cât de mare impact are tema spiritualităţii asupra americanilor, cât de multă lume ascultă,  cât de multă lume este interesată de această temă”. “Vorbim despre paranormal?”. “Vorbim despre viaţa spirituală a omului, care începe de la gândirea lui, de la viaţa lui se suflet, de la relaţiile umane. Şi sigur că include şi paranormalul în viaţa normală, paranormalul însemnând intuiţia, abilităţile creierului de a vedea , de a anticipa anumite lucruri. Dar nu este numai aceasta, este un fenomen foarte complex. Sunt oameni care şi-au dedicate viaţa ridicării nivelului de gândire a omului spre culmi positive, nu spre răutate şi invidie! Trebuie să evoluăm”.  Şi fraza lui Carmen Harra se “îndoaie”brusc: “Hai să vedem apusul”. Ieşim din casa în care, orice s-ar fi scris despre ea, oricât de multe lucruri rare s-ar afla în ea, are o stranie frumuseţe atemporală.          

Peste casa din Miami a coborât amurgul, iar în acea linişte americană a străzii nu se aud decât paşii poştăriţei haioase, de culoare, care tot tropăie în zonă cu ditamai “taşca” plină de scrisori, vise, speranţe…”Cum e lumea americană pentru dumneavoastră?”. “Lumea americană este…un amestec de tot felul de mentalităţi, de tot felul de naţii, de tot felul de lucruri, lumea americană se întrepătrunde…Şi are încredere în ea! Important este să ai încredere în destin, să nu îţi fie frică să  trăieşti viaţa din plin, să încerci toate lucrurile frumoase, să aspiri la lucruri extraordinare. Tot ce este în interiorul tau se manifestă în lumea ta exterioară. Bunicii şi părinţii mei au avut o viaţă de oameni simpli. În copilărie nu aveam nimic, căram apă cu găleata, n-am avut jucării şi mâncam ce apucam. Dar eu eram mereu cu o parte a minţii în alt timp şi spaţiu şi visam la ceva măreţ. Pentru că devii ceea ce gândeşti!”. Cu aceste fraze în minte, cu amurgul de Miami revărsându-se în toată fiinţa, nu plec, ci mă întorc de fapt în acel timp şi spaţiu unde visele devin realitate. Because we can!  

(corespondenţă din Florida, SUA)

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro