Evenimentul Zilei > EVZ Play > Evz.TV. Când trădarea poartă chipiu de colonel
Evz.TV. Când trădarea poartă chipiu de colonel

Evz.TV. Când trădarea poartă chipiu de colonel

Cea mai ticăloasă trădare din istoria primului război mondial s-a petrecut în iarna lui 1917 și l-a avut în prim plan pe colonelul Alexandru D. Sturdza. Ofițerul superior ar fi încercat să provoace o dezertare în masă, dar nu i-a ieșit pasiența. Cum a încercat să abată atenția superiorilor din Statul Major de la scandalul pe care-l provocase, ordonând retragerea, fără motiv, a trupelor din calea inamicului și cine a plătit cu viața în locul său pentru uneltiri împotriva propriei țări.

Iașiul anilor 1917 a primit șocat vestea marii trădări de pe front a colonelului Alexandru D. Sturdza care a preferat, în locul unui parcurs glorios în luptă alături de soldații săi, rușinea de a-și fi trădat propria țară și propriul neam.

Vezi mai jos un material video cu povestea adevărată a, propbabil, celei mai cunoscute și mai înfierate trădări din întreaga istorie a României de după 1900.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.