Evenimentul Zilei > EVZ Play > EVZ Istoric. Radu Boroianu, ultimul boier liberal. „Noi dăm cu piciorul la evoluția firească a națiunii”
VIDEO

EVZ Istoric. Radu Boroianu, ultimul boier liberal. „Noi dăm cu piciorul la evoluția firească a națiunii”

Liberalul Radu Boroianu este din stirpea aceea tot mai rară a esențelor tari. Pare venit dintr-o altă lume, care etalează o aristocrație a spiritului și o măsură a bunului simț fără nicio legătură cu societatea consumerismului și a crizei valorilor. Ultimul ideolog liberal sau ultimul boier care a fost și ideolog liberal, cum îl caracterizează jurnalistul Mirel Curea, a oferit un interviu fascinant cu ocazia lansării unui dublu volum de memorii intitulat „Despovărarea. Simțuri și instincte”.

Într-un interviu de colecție, Mirel Curea a discutat alături de invitatul său despre starea nației, despre ce mai înseamnă azi liberalismul într-o lume postmodernă, despre valorile care clădesc liberalismul, dar și despre șansele României de a recupera șansele pe care le-a ratat.

Trebuie să te naști liberal

Radu Boroianu este o figură importantă după Revoluție. A fondat și condus ziarul „Viitorul românesc” și a jucat un rol de prim plan în Partidul Național Liberal odată cu reînființarea partidului istoric. Familia să se înrudea cu cea a lui Nicolae Iorga.

„Adevărații liberali nu acceptă tutela, pun deasupra a orice credința în om, după credința în Dumnezeu desigur. Pentru asta cred că te naști. Trebuie să te naști liberal”, explică Radu Boroianu.

Invitatul lui Mirel Curea a vorbit și despre pasiunea sa pentru teatru, el fiind regizor de teatru. „Am trecut printr-o profesie pe care am iubit-o, cea de regizor de teatru, din iubire pentru teatru. Am gândit cartea și sub forma unui joc teatral. Sunt reveniri în timp. E ca o joacă a simțurilor și instinctelor. Recunosc că adevărurile mele sunt subiective”, spune Radu Boroianu despre amplul său volum de memorii, în care gazda emisiunii EVZ Istoric vede „literatura istoriei trăite”.

Ceea ce contează în evoluția unui om e noblețea sufletului și caracterului

Invitatul mărturisește că deși nu are convingerea fermă că familia sa „a aparținut cu adevărat familiilor boierești”, și-a format un credo: „Cred că ceea ce contează în evoluția unui om e noblețea sufletului și caracterului. Viața m-a învățat să cred cu tărie în noblețea gândului, inimii și cugetului. Restul e trecător și de multe ori înșelător. Trebuie să pui în prim plan binele celorlalți. E vorba de o tradiție de dedicație a calităților tale pentru colectivitate. Pentru mine caracterul și demonstrarea prezenței caracterului a fost o prioritate”.

Despre istorii de altădată cu bunicul său, senator conservator, care a trebuit să cumpere o bucată măricică de pământ pentru a face parte din cinul boieresc, fără ca cineva din familie să fi aflat unde se află, despre experiența sa în fruntea ICR, lipsa marilor făptuitori în ultimii 30 de ani și despre enigmaticul personaj Crin Antonescu puteți afla urmărind acest interviu de colecție transmis vineri în direct de la ora 12, pe canalul de Youtube EVZ Capital și pe pagina de Facebook EVZ.ro.

Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: