EVZ Istoric. Târgu Mureș 1990. Momentul cheie care a decis soarta conflictului interetnic româno-maghiar. Cum a fost evitată o baie de sânge

EVZ Istoric. Târgu Mureș 1990. Momentul cheie care a decis soarta conflictului interetnic româno-maghiar. Cum a fost evitată o baie de sânge

Invitatul special al emisiunii Evz Play, moderată de istoricul Florian Bichir și jurnalistul Dan Andronic, generalul Mircia Chelaru - fost șef al marelui Stat Major-, este un insider al fenomenului Târgu Mureș. Gen. Chelaru a dat detalii incitante despre operațiunea militară prin care a neutralizat sângerosul conflict care putea inflama toată țara, pornind de la focarul din Transilvania.

Aflat în fața forțelor maghiare insiminate, expertul militar cu o carieră strălucită a racolat din mulțime câțiva oameni care "au acceptat ce spun pentru a deveni agenți de persuasiune", în direcția restabilirii păcii dintre maghiari și români după blocada din centrul orașului.

Un episod important a fost prima reuniune dintre Vatra Românească și reprezentanții maghiarilor. "I-am pus față în față. Eram lovit, mâna arsă. Cea mai frumoasă poveste este istoria unui popor", a declarat generalul, povestind savuroasa întâlnire dintre un grup de "șoguri" români și maghiari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mircia Chelaru a menționat, de asemenea, că nu a primit mare ajutor de la centru, deși a solicitat în mod special. Expertul a remarcat lipsa de legitimitate a instituțiilor statului.

"Asta înseamnă această anomie și nerecunoaștere a legitimității autorităților. Nu am reușit sub nicio formă să dau de Diamandescu. Nu a fost nici picior de milițian la intervenție, la separare. Nu aveam resursă umană, nu era muniție. Un singur foc dacă se trăgea... Când primeau informații s-a inflamat Transilvania toată". Se pregăteau detașamente din toate zonele limitrofe. Închipuiți-vă că ar fi sosit o asemenea masă aici, noi nu mai eram, a relatat Mircia Chelaru.

Misteriosul grup de tineri cu cocktailuri Molotov

Generalul a mai relatat un element nou care a intervenit pe frontul de luptă: un grup de tineri atletici, cu lăzi de cocktail Molotov. "Le aprindeau, una a căzut pe ultimul tanc. Nu aveam o bază legală (n.r. - ca să îi rețină), de aceea mi-au lipsit milițienii". A sunat la București, direct la biroul lui Iliescu, unde i-a răspuns șeful de cabinet al președintelui, Mihai Bujor Sion. "Interesant personaj", a comentat istoricul Florian Bichir.

Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată la acest link.