EVZ EXCLUSIV. Lecțiile despre filaj ale unui fost ofițer SRI pentru milionarul din „Mafia cărnii”

„Nu folosi cuvinte: bombă, președinte, terorist, atentat, Allah", ar fi fost unul din sfaturile date de un fost ofițer al serviciilor de securitate

Detalii inedite din dosarul locotenentcolonelului (r) Daniel Dragomir, fostul șef al Sectoarelor Informativ- Operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, judecat pentru trafic de influenţă, spălare a banilor și folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. În dosar mai este trimisă în judecată și soția acestuia, plutonier major (r) în SRI, Marinela Zoica Dragomir. Unul dintre denunțătorii din dosar este milionarul libanez de origine franceză Rami Ghaziri, care controlează Avicola Crevedia. Acesta a scris la DNA zeci de pagini despre afacerile cu Dragomir.

„Persoanele influente"

Totul ar fi început în februarie 2013, atunci când unul dintre partenerii săi de afaceri, Emile Kharrat, auditor financiar și cenzor la Avicola Crevedia, i-a spus pentru prima dată că societatea avea nevoie de protecție. Până atunci, firma ar fi plătit unor „persoane influente” suma de 25.000 de euro/lună și 1% din TVA-ul rambursat. „Încerc să redau textual susținerile lui Kharrat Emile și, în esență, au fost: ...Pentru a ne putea dezvolta afacerea în România în condiții normale, știind că, la urma urmelor, suntem cetățeni străini și că afacerea a devenit, între timp, una din cele mai mari din domeniu, nu vom putea continua în acest mod decât dacă vom avea protecție”, a povestit Ghaziri. Era vorba de protecție la Ministerului Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Garda Financiară. Prețul „protecției” ar fi fost stabilit la 400.000 de euro, dar, în final, s-ar fi plătit doar 374.000 de euro.

FOTO: Rami Ghaziri este acuzat, dar și denunțător, în mai multe dosare ale procurorilor DNA

Prima întâlnire a avut loc la hotel, Kharrat, Ghaziri, însoțit de fratele său și o altă rudă, cu Marinela -Zoica Dragomir. „Noi avem relații și acces la informații și vă putem facilita introducerea în afacerile cu petrol și bitum”, le-a transmis femeia. La a doua întâlnire, tot în februarie 2013, Ghaziri s-a întâlnit direct cu Daniel Dragomir, care s-a recomandat „Andrei”, iar potrivit lui Kharrat era una dintre „persoanele influente” care l-ar fi ajutat când aveau probleme. Atunci, ofițerul i-ar fi transmis că ar exista un dosar cu privire la evaziunea fiscală din industria cărnii, dar „să nu fie îngrijorat, întrucât nu el este vizat de cercetări, ci o altă persoană, Mahmoud Moubarak”.

Pe 15 februarie 2013, Dragomir și-a dat demisia din SRI și a intrat în afaceri. Au urmat mai multe întâlniri, Ghaziri-Dragomir, în restaurante de lux, la hotel sau întro vilă închiriată de Kharrat.

Afacerile cu petrol

Potrivit denunțătorului, Dragomir era precaut și îi ține adevărate lecții despre filaj și monitorizare, și despre cum să se ferească de monitorizarea SRI. Ei ar mai fi discutat despre afaceri cu bitum , petrol și gaz, dosarul de la DNA, probleme legate de ANAF și inspecția fiscală pentru rambursarea TVA.

„Mi-a spus că telefonul meu este interceptat!”

Afaceristul Rami Ghaziri a povestit, pe 20 noiembrie 2014, în declarația dată la DNA, cum fostul ofițer SRI l-ar fi învățat să se ferească de monitorizarea serviciilor secrete.

„La cea de-a doua întâlnire, Dragomir Daniel mi-a ținut o lecție despre interceptări și modul în care pot să-mi protejez conversațiile, spunându-mi că telefonul meu este interceptat și că este posibil să am montate dispozitive de interceptare, atât acasă, cât și la birou și în mașină...

Aceeași persoană m-a sfătuit ca în discuțiile telefonice de pe acel aparat să nu folosesc cuvinte cheie, cum ar fi: bombă, președinte, terorist, atentat, Allah, Hamdellah și altele. Mi s-a spus ca apelul telefonic să nu îl fac din apropierea telefonului pe care-l folosesc în mod obișnuit, ci dintr-o altă zonă și că niciodată nu trebuie să închid aparatul imediat după ce închei convorbirile, întrucât se transmit semnale în rețea. De asemenea, convorbirile trebuia să le port în locuri aglomerate pentru a nu crea suspiciuni.

Mi-a mai spus că dacă țin telefoanele împreună deschise se poate stabili pe celulă (stația GSM - n.r.) că le folosesc eu și pot fi interceptate convorbirile de pe telefonul secret, folosind celălalt telefon.

Pentru a putea transmite e-mailuri, fără ca acestea să fie interceptate, Dragomir Daniel mi-a spus că trebuie să folosesc o adesă de email nouă, un calculator nou care să nu fie conectat niciodată la rețeaua folosită în mod curent.

O altă metodă pe care mi-a indicat să o folosesc, a fost aceea de a cuprinde informațiile confidențiale într-un e-mail nou, pe care să-l salvez ca draft și să transmit destinatarului username-ul și parola contului în care salvasem anterior informația, pentru ca acesta să o poată accesa, fără ca ea să circule între adresele de poștă electronică”.

„Toate discuțiile au fost purtate pe hârtie”

Rami Ghaziri a povestit un alt episod, care ar fi avut loc pe 19 aprilie 2014, atunci când Daniel Dragomir ar fi venit la el acasă și ar fi început să-i scrie pe o coală A4: „Știu ce probleme ai, dă-mi detalii ca să știu ce strategie să adoptăm”.

FOTO: RECONSTITUIRE EVZ

Distruse prin ardere

„Mi-a indicat coala de hârtie pe care scrisese, indicându- mi să-i scriu răspunsul”, a povestit Ghaziri. Timp de 45 de minute, cei doi ar fi scris doar pe coală, iar Dragomir ar fi fost interesat de audierea lui Ghaziri la DNA, dacă procurorii au pus sau nu întrebări despre el, Emile Kharrat sau firma Emar Investment Group- folosită în combinație.

„Toate discuțiile au fost purtate pe hârtie, așa cum am descris mai sus, hârtia fiind distrusă prin ardere după încheierea discuțiilor. Din modul în care Dragomir Daniel a abordat această comunicare cu mine, respective vorbind în șoaptă și scriind pe hârtie, mi-am dat seama că îi este teamă ca discuția să nu fie interceptată și investigată”, a precizat Ghaziri.

Dragomir: „Este un abuz al DNA”

Daniel Dragomir este acuzat că a primit de la Ghaziri 374.078 de euro în contul soacrei sale și 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soția sa, în calitate de administrator al firmei Emar Investments Group. Cheltuielile cu înființarea și dotarea societății ar fi fost făcute tot de Ghaziri, inclusiv un autoturism Porsche Cayenne. Fostul ofițer SRI neagă vehement acuzațiile procurorilor DNA și spune că întregul dosar se bazează pe denunțuri. Dragomir afirmă că este unul dintre cei mai decorați ofițeri din istoria SRI, iar acuzațiile țin de domeniul fantasticului. La rândul său, Ghaziri este o figură controversată. El are mai multe dosare la DNA București și DNA Ploiești, în care este cercetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. În decembrie 2014, a fost trimis în judecată pentru o fraudă de 1,2 milioane de euro din fonduri europene. Tot el a denunțat-o pe procuroarea Angela Nicolae, condamnată în primă instanță la 4 ani.

„Zici că are un șoricel acolo de îi bea benzina”

Marinela -Zoica Dragomir vorbește cu Emilia Nae, contabilă la una din firmele lui Ghaziri, denunțătoare în dosar, despre mașina Porsche Cayenne pe care vrea să o returneze de frica anchetei DNA. Mașina fusese cumpărată de societatea Emar Investement Group de la Agricola Crevedia, iar tranzacția lăsase urme în acte.

FOTO: Porsche Cayenne pe care vrea să o returneze de frica anchetei DNA

Emilia: Da, dar prin rahatul acela de mașină, au ajuns la sumele alea de bani transferate.

Marinela: Aia e, aia e.

Emilia: Că prin rahatul la de mașină care nu făcea din 3.000 de euro au ajuns la...

Marinela: La ăia 350 de mii.

Emilia: Da...

Marinela: Poți să o vinzi. Nici nu știu cine dracu’ ți-o cumpără, dacă mă întrebi pe mine. Ai văzut, fată, e…Nu, iei un preț bun pe mașina aia. Știi de ce? Deci imaginează-ți că îi bagi un plin, dacă te chinuiești, în jur de 7 milioane. Da? Nu poți face chiar foarte mulți kilometri. Eu zic că fac 150 kilometri, 200 maxim.

Emilia: Și nu ți se pare mult?

Marinela: Da. Sunt zile și zile, na, sunt zile în care...Să zicem: Deci cu ăla, de exemplu, ce mai mergeam la birou și o lăsam acolo și o luam de la birou, ai aveam o întâlnire, două, știi, mai din astea, trei zile te ținea plunul ăla.

Emilia: Hai, măi, așa de mult?

Marinela: Măi, consumă de rupe, măi! O să mergi cu ea și o să vezi că...să faci un plin de 7 milioane. Să mor eu! Deci...Zici că are un șoricel acolo de îi bea benzina.

Emilia: Da. Poate are vreunul... cu vreun furtunaș ceva.