EVZ EXCLUSIV. Dosarul ,,Regele Motorinei". Martor, despre protecția autorităților: Singurul control a fost aranjat

Fostul fugar în SUA, Radu Nemeș, a dat prima declarație în dosarul în care este acuzat de evaziune cu combustibili. Deși acesta a susținut că este nevinovat, un fost angajat l-a „îngropat”

Mai mulți angajați ai Excella Real Grup au fost audiați, luni, la Curtea de Apel București în dosarul evaziunii cu motorină în care sunt implicați, printre alții, băcăuanul Radu Nemeș și Sorin Blejnar, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).Afaceristul este acuzat de procurorii DNA de constituirea unui grup organizat specializat în evaziunea cu motorină, iar Blejnar este învinuit de sprijinirea rețelei. Prejudiciul calculat de procurori se ridică la 56 de milioane de euro. Nemeș, până anul trecut cel mai căutat român, cel ce controla firma Excella Real Grup, din comuna constănțeană Nicolae Bălcescu, a surprins instanța când a fost de acord să dea primele declarații în acest dosar.

FOTO: Schema rețelei „Regelui Motorinei”, pașii prin care a fentat plata accizelor GRAFICĂ: EVZ

„Sunt nevinovat”

Cel supranumit „Regele Motorinei” a susținut din boxa acuzaților că este singurul inculpat din dosar care mai este arestat și că este nevinovat.

Îmbrăca t într-un costum elegant, el a încercat să păstreze, în fața soției, aparența că ține situația sub control. De altfel, și Diana Nemeș este trimisă în judecată în acest dosar, ea fiind administratorul Excella Real Grup. Aceasta a fost eliberată, în iunie anul trecut, din arestul preventiv pentru a naște și apoi a crește copilul.

Radu Nemeș a răspuns evaziv în legătură cu fuga sa după începerea anchetei. „Am fost plecat doar pentru obținerea unei vize care să-mi permită accesul mai ușor pe teritoriul Statelor Unite ale Americii”, a precizat băcăuanul. Nevinovăția și-a explicat-o prin faptul că a fost plecat din țară în 2012, moment când, susțin procurorii, s-a produs o mare parte din evaziunea de milioane de euro.

Nici întrebările procurorului nu l-au pus în dificultate, așa că s-a așezat pe băncuță liniștit, făcând semn din cap soției că totul va fi OK. Pe banca din spatelei Dianei Nemeș, Blejnar urmărea și el atent declarațiile omului de afaceri din Bacău.

„Cisternele nu erau descărcate la Excella”

Mărturiile care au urmat păreau să confirme siguranța lui Nemeș. Angajați ai Excella și un consilier juridic al ANAF s-au rezumat să răspundă doar cu:„Nu, nu știu”, „Nu, nu am văzut”. „Nu am cunoștințe de așa ceva”, „Nu mă pricep”, „Nu știu dacă firma avea activitate”. „Nu pot spune”.

FOTO: Pe 21 iulie, Blejnar își va aduce primul martor în fața judecătorilor 

În acest timp, Blejnar, având un nou look, renunțând la tunsoarea scurtă pe care o prefera când se afla în fruntea ANAF, cu un sacou elegant și cu o pereche de pantofi care amintesc de filmele americane cu italieni, urmărea atent declarațiile. În schimb, avocații săi erau cu ochii pe prezențele feminine din sală și pe ecranele propriilor telefoane. Înaintea ultimul martor, Blejnar părea că vede o pată pe pantofii săi scumpi de care încerca să scape, ștergând încălțările cu mâna. Părea, pentru prima dată, îngrijorat.

Unicul control

Problema pantofilor a fost un semn rău. A urmat la bară, Ion Vârlan, fost maistru tehnolog la Excella Real Grup.

Întrebat de judecător dacă autoritățile au făcut controale, Vârlan a răspuns: „A fost unul singur, de la Vamă. Guliu a venit și mi-a spus să iau combustibil ca mostră pentru control din rezervorul R8, unde era lichid CLG (combustibil raportat la Fisc că ar fi produs de firmă). În acest rezervor nu era combustibil produs pe platforma noastră”.

Vârlan a mai adăugat că cisternele cu motorină stăteau o zi la Excella, fără a fi descărcate, apoi plecau spre o destinație necunoscută.

90.000 de tone de motorină pentru care nu s-au achitat accizele

Cantitatea pentru care nu s-a achitat la bugetul de stat accizele aferente, în urma falsurilor descoperite de anchetatori, este de 90.000 de tone de motorină. Acuzațiile care le sunt aduse principalilor membri ai rețelei sunt de constituire de grup infracțional, evaziune, spălare de bani și complicitate la aceste infracțiuni. Procurorii au mai descoperit, în timpul anchetei, că 13,2 milioane de dolari, banii produși din evaziune, erau transferați într-un cont în Dubai ce aparține soților Nemeș. În acest dosar este trimis în judecată ca și inculpat și fugarul Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Blejnar. Nici până acum, autoritățile nu au dat de urma sa.

FOTO: Pavel Dumitru Ghișe, patronul Ana Oil, este un alt benzinar care cumpăra motorina evazionistă a lui Nemeș

Personajele importante ale rețelei evazioniste

DORIN CHIRVĂSITU controlează Inkassa Jobs din Constanța. Chirvăsitu reprezintă primul pion al rețelei evazioniste. Acesta a declarat la ANAF că firma sa este antrepozit fiscal, iar accizele se plătesc la sfârșitul lanțului comercial.

FOTO: Motorina pentru care nu se plăteau accizele legale ajungea la pompă la benzinăriile Benz Oil din Mediaș și Ana Oil din Sibiu

RADU NEMEȘ este considerat de procurori cel care a coordonat rețeaua. Acesta s-a gândit să apeleze la afaceristul Elan Schwartzenberg pentru ca el să intervină pe lângă autoritățile fiscale, în ideea de a fi ferit de controale neanunțate. Nemeș s-a declarat nevinovat.

DIANA NEMEȘ, soția lui Radu Nemeș, era trecută în multe dintre procesele de producție, considerate false de anchetatori, a combustibilului slab accizat, ca administrator sau director al firmei Excella. Mai mult, o parte dintre angajați nu au văzut-o niciodată pe aceasta pe platforma din comuna constănțeană Nicolae Bălcescu.

GEORGE GULIU era omul bun la toate sau cel considerat „mâna dreaptă” a lui Radu Nemeș. Guliu era cel care făcea angajările și coordona activitatea cotidiană pe platforma firmei. Acesta și-a recunoscut faptele, susținând însă că a acționat la ordinele lui Nemeș, cel care era capul rețelei.

SORIN BLEJNAR, adjunctul său de la ANAF - Viorel Comăniță și Forin Secăceanu - Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, asigurau protecția rețelei în fața autorităților statului. Singurul control fiscal la Excella a fost unul formal, conform martorilor.

IOAN OVIDIU MOLDOVAN și Pavel Dumitru Ghișe cumpărau motorină de la Radu Nemeș și treceau fals în acte că o luau de la alte societăți care, în final, se dovedeau a fi firme- fantomă. În acest sens, medieșeanul beneficia de combustibili ieftini pentru care nu se achita acciza.