Editura Evenimentul si Capital

EVZ CHIȘINĂU. Trilaterală parlamentară la Chișinău. „Familia europeană crede în proiectul R. Moldova!”

14-04/3main-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 156 Vizualizari

România crede în proiectul european al Republicii Moldova şi este de părere că aceasta a ales drumul corect, a declarat luni, la Chişinău, preşedintele Camerei Deputaţilor,Valeriu Zgonea, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, şi cu cel al Camerei Deputaţilor din Cehia, Jan Hamacek.

Valeriu Zgonea a salutat progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene, menţionând în special finalizarea negocierilor pentru Acordul de asociere, care îl va cuprinde şi pe cel de liber schimb şi care urmează să fie semnat în curând, precum şi finalizarea procedurilor privind abrogarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, decizie ce ar urma să intre în vigoare peste două săptămâni. „Este un semnal care se va regăsi în creşterea bunăstării, este un pas important pentru economie, pentru bunurile şi servicii pe care le vinde Republica Moldova către UE, pentru circulaţia forţei de muncă. Este un mesaj că marea familie europeană crede în proiectul dumneavoastră”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Moldova aparține Europei

El a arătat că România a sprijinit întotdeauna parcursul european al Republicii Moldova şi că realizările Chişinăului se datorează şi eforturilor depuse de Bucureşti. „Acolo unde doriţi ajutor din partea guvernului României, a Parlamentului, noi întotdeauna vă vom acorda această experienţă şi acest suport”, a declarat Zgonea. Totodată, el s-a referit şi la proiectele bilaterale româno-moldave, menţionând că Guvernul a decis acordarea a 20 de milioane de euro pentru modernizarea grădiniţelor din Republica Moldova, că în curând va fi finalizat gazoductul Iaşi-Ungheni şi că vor începe lucrări pentru interconectarea liniilor electrice. Zgonea a accentuat că aceste proiecte vor spori şi atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii străini.

Valeriu Zgonea a îndemnat clasa politică de la Chişinău să fie unită şi consecventă în privinţa proiectului european al Republicii Moldova. „Anul 2014 este hotărâtor pentru viitorul moldovenilor. Fie aleg acest drum, fie îl amână. Amânându-l, fiecare dintre noi va pierde. Toţi care sunt împotriva acestui proiect european, care îl critică, nu aduc şi argumente. Dar cei care susţin aceste critici îşi trimit copiii la şcoală în Europa, se odihnesc în Europa. Europa este o zonă a bunăstării şi Republica Moldova aparţine acestei zone”, a declarat Valeriu Zgonea, care întreprinde prima sa vizită oficială în Republica Moldova. Și Cehia, alături de Chișinău

De asemenea, Jan Hamacek a arătat sprijinul Cehiei pentru parcursul european al Republicii Moldova, menţionând că este important să existe unitate în societate în privinţa acestui proiect. Totodată, el a arătat că integrarea europeană nu înseamnă ruperea relaţiilor cu Rusia şi statele CSI. „Republica Moldova a arătat dorinţa de a se îndrepta spre UE, dar desigur vrea să-şi păstreze relaţii bune şi cu Federaţia Rusă şi ţările CSI. Aceste două lucruri nu se exclud reciproc şi este foarte important ca noi să sprijinim aspiraţiile proeuropene ale Republicii Moldova”, a declarat oficialul ceh.

Igor Corman a afirmat că ţara sa a beneficiat de sprijin real din partea României şi Cehiei în procesul de integrare europeană şi a exprimat intenţia Chişinăului de a continua colaborarea pentru preluarea experienţei în acest sens.

Valeriu Zgonea a mai avut luni întrevederi cu premierul Iurie Leancă, dar şi cu membrii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României şi membrii Comisiei politică externă şi integrare europeană din legislativul de la Chişinău.

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI