Pe scena politică din România, în 2013 s-a născut un nou partid, Partidul Mişcarea Populară. Eugen Tomac, preşedintele formaţiunii politice, un român basarabean stabilit în România care poartă în suflet Basarabia, a stat de vorbă cu noi şi ne-a explicat de ce este important ca românii din Republica Moldova să voteze pe 25 mai pentru Alegerile Europarlamentare ale României.
EVZ: Domnule Tomac ce propune Mişcarea Populară pentru alegerile din 25 mai pentru românii din Republica Moldova?
Eugen Tomac: Este o întrebare la care, în mod normal, ar fi trebuit să răspund printr-o înșiruire de laude și promisiuni. Nu mă interesează nici una, nici alta. Voi puncta, însă, două lucruri esențiale, două aspecte care poziționează Partidul Mișcarea Populară la mare distanță față de celelalte grupări, în special în ceea ce privește relația cu românii din Republica Moldova. Lucrurile sunt simple. Partidul Mișcarea Populară este singurul partid care continuă linia politică a președintelui Traian Băsescu. Este un parteneriat asumat cu responsabilitate și presupune foarte mutlă muncă, implicare și perseverență. Președintele Băsescu este un politican complet, care a inițiat foarte multe proiecte concrete, unul dintre cele mai ambțioase fiind, bineînțeles, consolidarea relației cu Basarabia, apropierea românilor de pe cele două maluri ale Prutului și propulsarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Rezultatele acestuia nu pot fi astăzi contestate nici de cel mai înverșunat adversar. Această construcție politică majoră are, însă, nevoie de continuitate și singurul partid către care președintele a ales să facă transferul de încredere și experiență este Partidul Mișcarea Populară, pe care am onoarea să îl coordonez. Este o formațiune al oamenilor simpli și competenți, partidul oamenilor în blugi, pe care sfidarea clișeelor și practicilor învechite nu-i sperie și care, cu certitudine, vor aduce schimbarea.
Concret, pentru românii din Basarabia, Partidul Mișcarea Populară are o strategie clară, menită să aducă Republica Moldova pe agenda și preocuparea zilnică a cancelariilor europene. S-a avansat mult în ultimii ani la acest capitol, dar este un proces care trebuie alimentat continuu. Iată de ce am considerat necesar să avem un reprezentant al Republicii Moldova pe lista noastră de candidați pentru Parlamentul European.
Alexandru Leșco, fost deținut politic în temnițele transnistrene, este un simbol al bătăliei purtate cu demnitate. Românii din Basarabia au nevoie de oameni cărora să le pese de soarta lor, să le pese de viitorul lor, de oameni care recunosc deschis că suntem aceeași națiune,vorbim aceeași limbă și împărtășim aceleași tradiții, principii și valori. Iar Alexandru Leșco o știe cel mai bine. Timp de 12 ani, încarcerat pe nedrept, asta a făcut: a luptat pentru dreptul românilor de fi liberi să simtă și să vorbească românește. Astăzi, însă, își propune mai mult: să demonstreze la Bruxelles că românii din Republica Moldova merită să fie parte a marii familii europene.
Cine votează pe 25 mai pentru Parlamentul European?
Duminica de 25 mai este zi de alegeri în toată Europa. Votează toți cetățenii europeni. Este ziua în care se decide soarta și viitorul Europei, la care Republica Moldova râvnește. România va fi reprezentată în Parlamentul European de 32 de europarlamentari. Nu este un număr mare, iată de ce, oamenii care ajung acolo trebuie să fie aleși cu cea mai mare atenție, în funcție de capacitatea acestora de a influența procesul decizional. Noi, cei din Partidul Mișcarea Populară, ne-am pregătit cu extrem de multă responsabilitate pentru acest scrutin. Avem cea mai competentă echipă, oameni care nu sunt doar nume sonore, ci specialiști remarcabili. Europarlamentarul Cristian Preda deschide lista Partidului Mișcarea Populară. Fost consilier prezidențial și Secretar de stat pentru Francofonie, domnul Preda are deja experiența lucrului în Parlamentului European, fiind și unul dintre cei mai activi deputați ai acestuia. Cunoaște mecanismele de funcționare și modul în care poate influența lucrurile la Bruxelles sau Strasbourg. Este urmat de Siegfried Mureșan,consilier principal pe probleme economice al Partidului Popular European, partidul cu cele mai multe mandate în Parlamentul European și favoritul pentru scrutinul din 25 mai. Are o vastă experiență în administrația europeană, lucrând și în structura Bundestagului, Parlamentul Germaniei. Poziția a treia este ocupată de domnul Teodor Baconschi, fondator și vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară, ex-Ministru al Afacerilor Externe al României, un diplomat de excepție, a cărui activitate dimplomatică acontribuit în mod esențial la poziționarea demnă a României în diplomația internațională.Lista continuă, bineîțeles, cu oameni de accelași calibru, numărul opt fiind, așa cum am spus mai devreme, de către eroul nostru, Alexandru Leșco.
De ce este important saă voteze cetăţenii români din Republica Moldova?
În primul rând, este obligația morală a fiecărui cetățean. Este un principiu fundamental al democrației. Pentru românii din Republica Moldova, însă, prezența la urne în data de 25 mai este poate chiar mai importantă de atât. Și asta pentru că cetățenia română este un drept pentru care am luptat foarte mult și de care toți ar trebui să facă uz. S-a făcut dreptate și românii basarabeni și-au reintrat în drepturi. Este momentul să demonstreze că au solicitat-o pentru ca așa au simțit, nu pentru a se bucura de alte beneficii.Prezența într-un număr cât mai mare la vot va transmite un semnal puternic oamenilor politici de la București, Bruxelles sau alte capitale europene,demonstrând că românii de aici sunt cetățeni responsabili, demni de a fi parte cu drepturi depline a Europei, structura care astăzi reprezintă expresia aspirațiilor și speranțelor într-un viitor mai bun.
Așadar, eu îi îndemn să-și exprime opțiunea în data de 25 mai, la cele 8 secții de vot deschise în Republica Moldova: 4 la Chișinău (2 secții la Consulatul României și câte o secție la Ambasada României și la Institutul Cultural Român), la consulatele din Bălți, Ungheni și Cahul.
Cine este Eugen Tomac
Actualmente membru al Consiliului Mondial Român, Eugen Tomac este născut în localitatea Babele (fostă General Al. Averescu) din sudul Basarabiei în fostul județ Ismail. A venit în România la vârsta de 17 ani prin programul de burse oferit de Guvernul României etnicilor români din jurul granițelor. Este jurnalist, a publicat studii despre Basarabia și românii de peste hotare, dar și studii privind istoria Statelor Unite ale Americii. Eugen Tomac este profesor de istorie la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituție ce aparține de Ministerul Afacerilor Externe, unde studiază tineri din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Turkmenistan, Ucraina.
În perioada 2000–2004 a fost președinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni urmând apoi să coordoneze proiecte naționale de tineret prin Centrul pentru Educație Democratică. În 2004-2006 a coordonat programul „News to Know”, proiect implementat cu suportul Departamentului de Stat al SUA în zonele rurale defavorizate din România. A lucrat și în presa scrisă ca și redactor, la Radio România Cultural și la Televiziunea Română.
În perioada 2005-2008 Eugen Tomac a lucrat în cadrul Administrației Prezidențiale pe probleme legate de românii de pretutindeni. La data de 29 decembrie 2009, Eugen Tomac a fost numit secretar de stat în guvernele Boc și Ungureanu. La data de 18 mai 2012, Eugen Tomac a fost numit în funcția de consilier de stat la Departamentul Relații Internaționale și Politici Europene din cadrul Administrației Prezidențiale. Printre cele mai importante realizări la DRP au fost simplificarea procedurii de redobândire a cetățeniei române pentru cetățenii Republicii Moldova, donația a peste un milion de cărți în limba română pentru bibliotecile și școlile din Republica Moldova, precum și reeditarea a aproape jumătate de milion de manuale de istorie a românilor pentru instituțiile de învățământ de peste Prut. Eugen Tomac, și-a deschis, la data de 18 mai 2013, primul birou parlamentar la Chișinău pentru a consulta românii din Republica Moldova în vederea soluționării problemelor ce țin de competența deputatului colegiului 2 pentru Românii din Străinătate. La data de 19 iulie 2013, deputatul Eugen Tomac a demisionat din PDL declarând că se va alătura Mișcării Populare. Actualmente este preşedintele Partidului Mişcarea Populară.