În curtea casei unui fost angajat al Serviciului Federal de Securitate (FSB), într-o baracă din suburbia Moscovei, sunt ținute în condiții inumane mai multe persoane.
Oamenii, unii dintre care au dizabilități grave, îndură foame și sunt obligați să cerșească, fiind bătuți și umiliți. Cei care îi controlează sunt un grup de cetățeni moldoveni de etnie romă.
Olga Ceaglei, Centrul de Investigații Jurnalistice
În stația de metrou Petrovskaia-Razumovskaia din Moscova sau în stația de metrou Shodnea din suburbia capitalei ruse, poate fi întâlnit un cerșetor trecut de vreo 70 de ani. Îmbrăcat în haine vechi, mototolite, bărbatul se mișcă cu greu. De mai bine de doi ani vine zilnic la „locul de muncă” însoțit de o femeie, care îl supraveghează, iar seara îi ia tot câștigul. Alexandru Sobolev, așa îl cheamă pe bărbat, este originar din Olănești, un sat mare din raionul Ștefan Vodă.
Am discutat cu el în timp ce stătea cu mâna întinsă lângă o stație de metrou din Moscova. S-a bucurat ca un copil când i-am vorbit în română. „Pașaportul mi l-au luat. Mi-au promis că o să mă ducă acasă de Crăciun. Aici unde-s eu, e tare urât”, povestește bărbatul. Chiar dacă familia l-a uitat demult și nimeni nu-l așteaptă în țară, își dorește cu disperare să revină acasă.
Cu pile la poliție și la serviciul rus pentru imigrări
La Moscova, Alexandru Sobolev este ținut, împreună cu alți oameni aflați în situația lui, într-o baracă de lemn. Întâmplarea a făcut ca acolo să fie cazat și Ion, un consătean de-al lui. De la el am aflat că în locuința improvizată se adăpostesc peste 50 de persoane: femei, bărbați, copii. Ion afirmă că proprietarul construcției a lucrat în organele de drept, iar după epoleții de pe uniforma pe care o îmbracă ocazional pare să fie colonel de poliție.
„Toată lumea îi zice Nikolai Fiodorovici. Oamenii spun că lucrează în FSB, de fapt, el singur ne-a spus-o. Omul are în jur de 80 de ani, e la pensie. El repetă mereu că nu-i este frică de nimeni și nimic. E destul de sever cu noi, chiriașii”, povestește Ion.
Din spusele lui Ion, Nikolai Fiodorovici a construit baraca în spatele casei unde locuiește, special pentru străinii care vin la muncă în capitala Rusiei. „Cu Nikolai Fiodorovici mai stă un fiu de-al lui, care lucrează la MFS (Serviciul Federal pentru Migrație, instituție care oferă străinilor permise de ședere și de muncă pe teritoriul Federației Ruse). Mi-au propus să-mi fac actele la ei, dar e prea scump. Cer 4.000 de ruble (în jur de 1.600 de lei)”, adaugă Ion.
De la Nina, o altă moldoveancă care a stat cu chirie în acel sarai, am aflat că Alexandru Sobolev stă în cea mai ieftină cameră, împreună cu trei femei de etnie romă. „Își bat joc de el, îl lovesc, îi vorbesc urât. Îl pun să cerșească, iar banii îi iau. Eu îl mai chemam la mine să-i dau câte ceva de mâncare că era tare necăjit”, povestește femeia.
Condiții, ca într-o cocină
Cei care au locuit la Nikolai Fiodorovici spun că proprietarul este sever și are reguli stricte. Cine încalcă regimul ajunge în stradă. „Parcă ar fi o cocină. Într-o cameră sunt cazate și câte 10 persoane. Paturile au perdea ca să ai cât de cât intimitate, că stau și bărbați și femei la un loc.
L-am sunat și noi pe Nikolai Fiodorovici, spunându-i că am avea nevoie de cazare. „Am camere pentru toate buzunarele, de la 100 la 300 de ruble pe zi”, ne spune proprietarul. Când l-am întrebat care este numele său de familie, vocea bărbatului s-a schimbat: „La ce bun vă trebuie?”.
Sobolev nu este singura victimă
Din spusele celor trei moldoveni cu care am reușit să vorbim (și care au cerut să le protejăm identitatea), de-a lungul timpului au văzut în acel serai mai multe persoane cu dizabilități care erau impuse să cerșească.
„Cu Sobolev mai era un moldovean. Stătea într-un scaun cu rotile, dar a murit”, povestește Ion. Radu își amintește și de o femeie din Ucraina, care i s-a plâns că a ajuns în robie.
De la primărie am aflat că Sobolev are o pensie de invaliditate de peste 1.000 de lei și beneficiază de compensații și ajutoare sociale. Asistenta socială din localitate, Maria Pântea, ne-a spus că „bărbatul a primit și ajutoare. Nu avea o situație prea bună, dar primește o pensie de invaliditate care ar fi trebuit să-i ajungă”.
Chiar dacă sunt mai bine de doi ani de când Sobolev a dispărut din sat, polițistul din Olănești, Andrei Copăncean, nu a înregistrat nicio plângere și nici nu a fost sesizat despre situația în care s-a pomenit bărbatul.
Cel care l-a racolat e din satul vecin
Alexandru Sobolev nu-și amintește numele bărbatului care l-a dus la Moscova. De la o angajată a Oficiului poștal din Olănești am aflat că cel care l-ar fi racolat pe Sobolev ar putea fi Oleg Motoc, un bărbat din satul vecin Volentiri.
„Oleg îl urmărea pe bătrân când acesta lua pensia. Într-o zi, l-a luat cu el la Moscova, la cerșit. Îl mai aduc pe acasă și după un timp îl duc din nou acolo”, povestește una dintre angajatele Oficiului poștal.
Primarul satului Volintiri, Nicolae Moiseev, confirmă că în sat este o familie de romi cu numele Motoc, dar nu-și amintește de Oleg. „Majoritatea membrilor familiei au plecat, pe rând, din sat. Unde sunt, cum îi cheamă și cu ce se ocupă nu știu”, ne spune primarul.
Cazurile de exploatare prin cerșit, mai frecvente în Rusia
Statistica organelor de drept privind cazurile de trafic de persoane în scop de exploatare prin cerșit, plasează Federația Rusă ca principala țară de destinație pentru Republica Moldova. Anul trecut oamenii legii au depistat 13 cazuri în care moldovenii erau obligați să cerșească în orașele din Rusia. Cei care ajung în mrejele traficanților sunt, de regulă, persoane în etate, vulnerabile din cauza stării de sănătate precare.