Timp de câteva zile, au fost înlocuiţi 45 de funcţionari fiscali.
Remanieri importante la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, a anunţat ieri directorul instituţiei, Ion Prisăcaru, la un briefing de presă. Prin rotaţie, mai mulţi angajaţi au fost delegaţi să-şi continue activitatea în alte structuri ale Serviciului Fiscal de Stat, iar în locul lor au fost selectate persoane, inclusiv din teritoriu, care au demonstrat o bună pregătire şi capacităţi de administrare fiscală eficientă, transmite IPN.
Vor o administrare fiscală eficientă
Modificările operate au vizat circa un sfert din angajaţii Fiscului. "De exemplu, în Direcţia Antifraudă a fost înlocuit 70% din personalul antrenat, fiind operate modificări de personal în toate celelalte direcţii şi secţii", a spus Ion Prisăcaru. Acţiuni similare au fost întreprinse şi la Inspectoratului Fiscal de Stat pe municipiul Chişinău. O atenţie aparte a fost acordată fortificării unor structuri teritoriale ale administraţiei fiscale, care reprezintă riscuri sporite de evaziune fiscală, precum în Drochia, Dubăsari sau Bălţi.
"Conducerea Serviciului Fiscal de Stat îşi propune să promoveze politici care să asigure o administrare fiscală modernă şi eficientă, capabilă să ofere servicii şi asistenţă bazată pe tehnologii informaţionale performante, constituită pe respectul şi încrederea contribuabililor", a subliniat Ion Prisăcaru.
Urmărirea continuă
Un angajat al Inspectoratului Fiscal şi doi pretinşi agenţi economici au fost reţinuţi, acum o săptămână, într-un dosar de spălare de bani, corupere pasivă şi trafic de influenţă. Aceştia sunt învinuiţi că obligau agenţii economici să le achite sume de milioane de lei pentru a le asigura protecţia din partea Fiscului. Potrivit CNA, în cadrul acţiunilor, desfăşurate pe parcursul săptămânii trecute, au fost făcute mai multe percheziţii, inclusiv la una din instituţiile bancare din Capitală. Astfel, într-o casetă de depozit ce aparţine unei persoane apropiate a unuia dintre arestaţi, au fost găsiţi 15 000 de dolari din care 5300 de dolari din prima tranşă transmisă învinuitului. Banii au fost ridicaţi, iar deponentul a fost audiat în cadrul cauzei penale pornite peentru corupere pasivă. Femeia a refuzat să dea depoziţii oamenilor legii.
În prezent, ofiţerii CNA şi procurorii au în gestiune 6 cauze penale pornite pe spălare de bani, corupere pasivă şi activă, precum şi pentru trafic de influenţă. În cadrul acestora se verifică versiunile privind complicitatea mai multor inspectori fiscali la comiterea infracţiunilor. Totodată, se întreprind acţiuni pentru depistarea tuturor banilor folosiţi în operaţiune pentru recuperarea prejudiciului. În prezent, cele trei persoane se află în custodia CNA, fiind arestaţi. Instanţa a emis mandat de arestare pe numele lor, pe 20 şi, respectiv, 25 de zile.
"De exemplu, în Direcţia Antifraudă a fost înlocuit 70% din personalul antrenat, fiind operate modificări de personal în toate celelalte direcţii şi secţii" Ion Prisăcaru, directorul Fiscului