EVZ CHIŞINĂU. "Ai noştri", ca brazii, cu tâlhării ca în codru. 23 de întreprinderi fantomă au devalizat bugetul de stat de 12 milioane de lei

Firmele erau înregistrate pe numele unor persoane sărace care primeau câte 100 de dolari la perfectarea actelor.

Mai mulţi agenţi economici au prejudiciat statul cu 12 milioane de lei. Procuratura de Transport a finalizat o urmărire penală iniţiată în zece dosare penale, în cadrul cărora au fost puse sub învinuire cinci persoane fizice şi 10 persoane juridice. Agenţii economici au avut livrări la întreprinderea de stat "Calea Ferată din Moldova", care au fost efectuate cu piese de trenuri, achiziţionate de la întreprinderi fantomă.

Tranzacţii fictive

În acest sens, în perioada anilor 2010-2013, întreprinderile au efectuat livrări de mărfuri în valoare de 75 de milioane de lei, iar bugetul statului a fost prejudiciat cu 12 milioane de lei. "Aceasta este suma TVA care nu a fost achitată la bugetul de stat. Întreprinderile învinuite au avut tranzacţii fictive cu circa 23 de întreprinderi fantomă. Totodată, s-a pus sechestru pe mai multe conturi ale unor întreprinderi care îşi desfăşurau activitatea în continuare", spune Vitalie Busuioc, procuror în cadrul Procuraturii de Transport. Persoanele pe numele cărora erau înregistrate aceste firme proveneau din medii sociale vulnerabile, care acceptau ca firma să fie înregistrată pe numele lor chiar şi pentru suma de 100 de dolari.

Firmele erau înregistrate pe numele unor săraci lipiţi pământului

Pentru a da de urmele agenţilor economici escroci, procurorii au efectuat circa 38 de percheziţii, atât la domicilii, cât şi la întreprinderi."În plus, au fost audiaţi peste 50 de martori. Au fost efectuate şi un şir de investigaţii speciale, cum ar fi interceptarea convorbirilor telefonice, urmăriri vizuale", spune procurorul Roman Eremciuc. Mărfurile, piesele erau aduse în Moldova din străinătate şi se vindeau la licitaţii, care erau foarte bine organizate şi complexe, spun procurorii. Pentru aceasta, persoanele fizice riscă amendă de până la 100.000 de lei sau până la şase ani de închisoare. Persoanele juridice riscă amenzi de 120.000 de lei cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea firmei.

În cadrul documentării respectivelor dosare penale, procurorii au stabilit implicarea în schema frauduloasă a unui funcţionar de la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat şi au deschis un dosar penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Funcţionarul respectiv este cercetat într-un dosar penal de Procuratura Anticorupţie. De asemenea, potrivit procurorilor, nu sunt implicaţi lucrători ai întreprinderii de stat "Calea Ferată", întrucât acţiunile au fost efectuate de întreprinderi fantomă şi de cei care au stat în spatele lor.

Schema prin care acţionau

Firmele puteau să desfăşoare tranzacţii de la o firmă fantomă la o altă firmă, după banii se întorceau din nou la firma fantomă, ca mai apoi să ajungă la "Calea Ferată". "Licitaţiile se efectuau în baza documentelor, în funcţie de anumite criterii. Desigur că, dacă ei nu achitau taxe de TVA la stat, mărfurile lor erau cele mai competitive, datorită preţului redus", spune Vitalie Busuioc. Astfel se face că întreprinderea de stat "Calea Ferată" nu putea să cunoască faptul că mărfurile provin de la o firmă fantomă şi au fost aduse prin contrabandă. De asemenea, este necesar să fie audiat tot personalul firmelor. O piedică în depistarea tuturor celor implicaţi este şi faptul că unele dintre firmele fantome nu mai activează, iar asta complică situaţia.

Fostul director al ÎS "Calea Ferată", pus sub învinuire

Totodată, în cazul acestei investigaţii, au fost puşi sub învinuire un fost director al întreprinderii de stat "Calea Ferată" şi un fost şef de direcţie de aici. Aceştia sunt acuzaţi de delapidare de bani în proporţii deosebit de mari, circa 400.000 de euro. Spălarea de bani a avut loc în perioada 2011-2012. "Delapidarea s-a efectuat prin transferuri de bani în străinătate pe numele unei firme. Alte circumstanţe nu vă putem oferi, deoarece urmărirea penală este încă în curs de desfăşurare", spune procurorul Vitalie Busuioc. Pentru delapidare de bani, se prevede o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

Au fost puşi sub învinuire un fost director al întreprinderii de stat "Calea Ferată" şi un fost şef de direcţie de aici. Aceştia sunt acuzaţi de delapidare de bani în proporţii deosebit de mari, circa 400.000 de euro.

12 milioane de lei este suma prin care firmele fantome au prejudiciat bugetul statului

"Ei nu achitau taxe de TVA la stat, mărfurile lor erau cele mai competitive, datorită preţului redus" Vitalie Busuioc, procuror