Plasarea în arest la domiciliu a celor doi angajați Black Cube, acuzați de supravegherea ilegală a șefei DNA, a coincis cu extrădarea liderului MISA. Toți trei sunt ținuți în locații secrete. „Evenimentul zilei” a aflat unde se află spionii și ce vor anchetatorii de la liderul yoghinilor de la Tărtășești
Cei doi angajaţi ai firmei Black Cube, israelienii Weiner Ron şi Geclowicz David, acuzaţi că au încercat să o intimideze pe Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, au ajuns în două locuințe diferite, după ce Curtea de Apel București a decis, joi seara, cercetarea lor în arest la domiciliu. Din informațiile obținute de „Evenimentul zilei” reiese că aceștia stau în apartamente închiriate din sectoarele 2 și 3 ale Capitalei. Surse judiciare ne-au precizat că instanța a dispus această măsură după ce cei doi au prezentat contractele de închiriere ale locuințelor din capitala României. Aceeași instanță a decis ca ei să locuiască separat, pentru a nu comunica între ei și, implicit, pentru a nu influența ancheta.
În acest timp, ei vor avea parte de același tratament ca și oricare alt arestat la domiciliu, susțin oficiali din Poliția Română. Adică vor fi verificați, periodic, de polițiștii care se ocupă de supravegherea arestaților la domiciliu. Și oficiali DIICOT ne-au spus același lucru. Întrucât Weiner Ron şi Geclowicz David au fost arestați pentru fapte penale, nu pentru cele de tipul cărora pot pune în pericol siguranța națională, israelienii pot să plece de la domicilii dacă nu sunt surprinși, așa cum au făcut-o mulți alți infractori.
Un semn de întrebare este cum au putut să închirieze cei doi israelieni apartamentele în care sunt arestați la domiciliu, atât timp cât au fost în arest. Surse judiciare ne-au explicat că, în cazul în care cei doi nu au închiriat locuințele înainte de a începe operațiunea de supraveghere a familiei Laure Kovesi, înseamnă că au făcut-o prin intermediul avocaților.
Pe cine „toarnă” Bivolaru?
Pe de altă parte, Gregorian Bivolaru, extrădat, vineri, de autoritățile franceze pentru a ispăși condamnarea de șase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor la care a fost condamnat, în anul 2013, de Înalta Curte de Casație și Justiție, este ținut „într-un arest al Poliției Române”. Deși primele indicii arătau că liderul MISA s-ar afla în „Beciul Domnesc”, adică arestul numărul 1, sau arestul central al Poliției Capitalei, se pare că „Guru” a fost direcționat către o altă locație.
FOTO: Liderul MISA, Gregorian Bivolaru FOTO: MEDIAFAX
Primele semne de întrebare ale motivului pentru care este secretizată locația de detenție le-a indicat chiar Gregorian Bivolaru, atunci când a fost prins și arestat la Paris, în luna februarie. Potrivit mediafax. ro, liderul MISA le-ar fi spus poliţiştilor francezi:„Dacă mă trimiteţi în România, nu îmi faceţi rău doar mie, ci şi mai multor adepte ale mele, care ocupă funcţii publice şi de înaltă demnitate”.
Oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au precizat, pentru „Evenimentul zilei” că sunt verificate informațiile furnizate de anchetatorii francezi, dar și persoanele care ar fi putut favoriza plecarea din țară a lui Bivolaru, în anul 2005, atunci când fondatorul Mișcării Spirituale de Integrare în Absolut (MISA) a fugit din țară și a cerut azil politic în Suedia, țară în care ar fi fost sfătuit să plece.
DIICOT cere arestarea în lipsă a unui complice
Weiner Ron şi Geclowicz David, cei doi angajaţi ai firmei Black Cube, au fost arestaţi preventiv, în luna aprilie, fiind acuzaţi că au încercat, pe parcursul lunii martie, să o intimideze pe Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA. Procurorii DIICOT au stabilit că aceștia sunt acuzați de constituirea a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. Suse judiciare arată că Weiner Ron ar fi primit 5.000 de euro pentru această misiune. Cei doi I au primit o listă cu mai multe persoane pe care ar fi trebuit să le urmărească, printre care se afla Laura Kovesi şi alte persoane apropiate acesteia. Decizia de eliberare din arest a celor doi israelieni a fost luată de Tribunalul București pe 15 iulie, hotărâre menținută, joi seara, de un magistrate de la Curtea de Apel București, care a respins contestația procurorilor DIICOT. Anchetatorii au cerut și arestarea în lipsă a lui Yossi Barkshtein, un al treilea israelian care a reușit să părăsească teritoriul României, imediat după ce procurorii i-au reținut pe cei doi angajați de la Black Cube.
„Guru”, căutat timp de 12 ani
După mai multe luni de tergiversări, o instanță din Paris a respins, în urmă cu o săptămână, apelul formulat de Gregorian Bivolaru şi a dispus extrădarea liderului MISA în România. „Guru”, în vârstă de 64 de ani, este din comuna Tărtășești, județul Dâmbovița și are de ispășit o pedeapsă de șase ani de închisoare, sentință definitivă, dată de Înalta Curte de Casație și Justiție pe 14 iulie 2013. Bivolaru este acuzat de act sexual cu un minor. Fondatorul MISA a fost inculpat în anul 2004. El a fugit din România și a fost arestat în Suedia, în anul 2005, dar autoritățile din Stockholm a refuzat să-l extrădeze și i-a acordat statutul de refugiat politic. De la condamnarea în țara noastră, Bivolaru era căutat intens, iar autoritățile de la București au emis un mandat de arestare european pe numele său și Europol l-a înscris în registrul de „most wanted”, lista cu cei mai căutați infractori. El a fost arestat pe 26 februarie la Paris în posesia unor documente false, în timp ce vizita un târg de carte.