Everest, cel mai înalt cimitir, cea mai înaltă groapă de gunoi

Everest, cel mai înalt cimitir, cea mai înaltă groapă de gunoi

Topirea gheții a dezvăluit că „acoperișul lumii” este presărat cu cadavre și tone de deșeuri

Afectată de încălzirea climatică și de practicare a alpinismului de decenii, ruta pentru a atinge vârful Everest este presărată cu peste 200 de cadavre. Alpiniștii se folosesc deseori de corpurile neînsuflețite pentru a evalua distanța și altitudinea.

Șerpașul Mingma David nu avea nici 20 de ani atunci când a escaladat și a văzut prima dată un cadavru pe Everest, în 2010.

Își amintește că, în timp ce urca, a observat „bocancii verzi” aparținând unui alpinist indian. Apoi a dedus că a intrat „în zona mortală”, care începe la 8000 de metri deasupra nivelului mării, scrie Slate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mă simțeam rău”, și-a amintit șerpașul despre această tragedie. „Am întâlnit mai multe persoane care erau clar în pericol dar nu puteau fi salvate”.

În 2015, Mingma a format o echipă de salvatori voluntari formată din șerpași și ghizi montani aparținând comunității etnice nepaleze sherpa.

Grupul său a salvat și recuperat 52 de corpuri neînsuflețite de pe Everest și Makalu, al cincilea cel mai înalt vârf din lume.

Echipa nu trebuia doar să facă față unui teren natural ostic. Schimbările climatice le-au făcut alpiniștilor misiunea și mai periculoasă. În 2014, o vreme anormal de caldă a provocat o avalanșă pe ghețarul Khumbu, în apropiere de tabăra de bază a Everestului, ucigând 16 oameni.

Alături de cadavre, conservate pe Everest uneori de decenii, se acumulează tone de deșeuri. Doze de aluminiu, sticle, material de escaladă abandonat și deșeuri umane se află de-a lungul traseelor pe care urcă alpiniștii.

Peste 5000 kg de excremente se află colectate în tabăra de bază. Un studiu pe termen lung realizat de către Centrul internațional pentru dezvoltare montană integrată (ICIMOD) a dovedit că ghețarii din Hindou Kouch și din Himalaya se topesc rapid și sunt în pericol să fie reduși la o treime din talia actuală, dacă emisiile de dioxid de carbon continuă în actualul ritm.

Prima mare operațiune de curățire pe Everest nu a fost făcută decât în 1996, de către Asociația nepaleză de alpinism. S-au strâns aproximativ șapte tone de deșeuri.

La altitudinile mari, o dificultate constă în recuperarea corpurilor neînsuflețite. Corpul înghețat al unei persoane de talie medie poate ajunge să cântărească până la 160 kg din cauza gheții care-l acoperă.

Guvernul nepalez a instaurat recent măsuri pentru a conserva Everestul dar operațiunile de curățire sunt frecvent finanțate prin fonduri private sau sunt făcute de voluntari.