10 POLITICIENI GREI din România cu grade mari în Armată. Atanasiu s-a avansat singur, când era ministru. Lista completă, de la miezul nopţii

10 POLITICIENI GREI din România cu grade mari în Armată. Atanasiu s-a avansat singur, când era ministru. Lista completă, de la miezul nopţii

Printre politicienii PSD-işti care au fost avansaţi în grad de ofiţer când se aflau în rezervă se află o serie de nume sonore.

UPDATE, 19.30: Atanasiu s-a avansat singur în grad, când era ministrul Apărării

Ovidiu Ioan Silaghi, ministrul Transporturilor, avansat colonel în 2008

Teodor Meleşcanu, şeful SIE, colonel din 2007

Ne puteți urmări și pe Google News

Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, avansat locotenent-colonel în 2005, când era ministrul Apărării

- Călin Popescu Tăriceanu, fost premier şi preşedinte al PNL, colonel, din 2007

Eugen Bejinariu, fost secretar general al guvernului, e general de brigadă din 2002

- Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor, este căpitan din 2004

Miron Mitrea, fost ministru al transporturilor, actual senator, e căpitan din 2001

Şerban Mihăilescu, senator, e maior din 2001

Adrian Severin, europarlamentar, e maior din 2009

Theodor Stolojan, fost premier, e locotenent-colonel din 1992

Ioan Nelu Botiş, deputat, locotenent-colonel din 2010

Ioan Oltean, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, colonel din 2010

Unul dintre ele e cel al fostului premier Adrian Năstase, condamnat în prezent pentru corupţie. Năstase a primit în 2002 gradul de colonel. Fostul ministru de Interne şi actualul ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica, a fost avansat în 2004 la gradul de căpitan. Fostul ministru al Transporturilor, actualul senator PSD Miron Mitrea, a primit în 2001 gradul de căpitan.

La PNL, cea mai flagrantă avansare în grad este cea a deputatului Teodor Atanasiu. El a fost avansat la gradul de locotenent-colonel în anul 2005, exact în momentul în care era ministrul Apărării. Prin urmare, se pare că şi-a semnat singur ordinul de avansare. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a primit gradul de colonel în 2007. Actualul şef al SIE, liberalul Teodor Meleşcanu, a fost avansat în 2007 la gradul de colonel.

Reprezentantul romilor în Parlament e lt-col

Nici reprezentanţii minorităţilor nu au fost ocoliţi de avansările în rezervă. Nicolae Păun, reprezentantul romilor în Parlament, a primit în 2011 gradul de locotenent-colonel. Liderul bulgarilor din România, deputatul Niculae Mircovici, a fost avansat la gradul de general de brigadă în 2007. Liderii UDMR au şi ei trese grele pe umăr. Kelemen Hunor e colonel din 2011, Verestoy Attila e colonel din 2010, iar Cseke Attila e locotenent - colonel din 2008. 

  • Rămâneţi pe www.evz.ro pentru a vedea LISTA COMPLETĂ A POLITICIENILOR CARE RĂSPUND LA "APEL"!

"Evenimentul zilei" a cerut Ministerului Apărării să facă publică lista cu toţi politicienii avansaţi în grad ca rezervişti. Lista avansărilor în grad care a făcut atâta vâlvă în presă este de fapt o selecţie de nume atent întocmită de noua conducere a Armatei pentru a mai aplica o lovitură reprezentanţilor fostului Guvern. Acordarea acestor grade onorifice este stabilită de lege, iar beneficiarii vin din toate partidele. Surse din interiorul instituţiei susţin că o listă completă şi corectă ar arăta că foarte mulţi reprezentanţi PNL şi PSD, de la vârful celor două formaţiuni, au primit şi ei, la rândul lor, grade militare în rezervă în anii în care aceste partide au deţinut portofoliul Apărării.

Cererea vine în urma publicării, pe 20 iunie, de către postul de televiziune Antena 3, a unei liste care conţine nume din viaţa politică românească, dar şi jurnalişti, avansaţi în diferite grade în Armată. Între aceştia şi Robert Turcescu. Jurnalistul Robert Turcescu a reacţionat la scurt timp pe pagian sa de Facebook: "Glonţul, nemernicilor!". "Gâdea, Ciutacu, Badea, Ciuvică şi, desigur, Felix, aveti ocazia nesperată de a vă dovedi, măcar o dată-n viaţă, oameni de onoare: trageţi-vă un glonţ în cap, nemernicilor!", a scris Robert Turcescu. Robert Turcescu a explicat pe reţeaua de socializare că nu a fost şi nu este membru PDL şi că n-a făcut armata pentru că nu mai era obligatorie. "Daca cineva îmi arată o adeziune semnată vreodata de mine ca membru al PDL sau al oricărui alt partid din această ţară sau de aiurea, mă împuşc în gât ca Năstase. Pe loc! Sau în cap, ca să fie lucrurile clare, nu jumătăţi de măsură!", scrie Turcescu. Dobriţoiu a recunoscut că printre rezerviştii avansaţi în grad de ofiţer se află membri de la toate partidele

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a recunoscut, în cele din urmă, pe 26 iunie, că există printre rezerviştii avansaţi în grad de ofiţer membri de la toate partidele. Dorind un război pe faţă cu primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, ministrul a spus că: "De la fruntaş la general, e prea mult. Aşa ceva nu s-a pomenit în nicio armată din lume!". Ministrul a făcut referire la avansările în grad făcute de predecesorul său, Gabriel Oprea, însă a omis să spună că primarul Onţanu a fost avansat succesiv de miniştrii PNL-işti, Teodor Atanasiu şi Teodor Meleşcanu.

"Vom face cunoscută toată lista persoanelor avansate pe lângă lege. Am unele exemple, dar nu vi le pot da. Pe mine m-a preocupat fenomenul în ansamblul său. Am sistat aplicarea ordinului privind avansarea rezerviştilor", a declarat, pe 26 iunie, ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Crin şi Victor, ofiţeri la apelul bocancilor

Evenimentul zilei a aflat că preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi cel al PSD, Victor Ponta, au fost şi ei avansaţi de la gradul de sublocotenent direct la cel de căpitan în rezervă. Interesant e faptul că amândoi au ajuns căpitani direct din funcţia de sublocotenent în rezervă. Aşadar, avansările lor au fost făcute prin sărirea peste un grad intermediar, cel de locotenent, potrivit informaţiilor furnizate EVZ de către Ministerul Apărării (MApN). Cei doi politicieni au beneficiat de aceste servicii în perioadele în care ministerul Apărării a fost condus de reprezentanţi din partidele lor.

Actualul ministru, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, zilele trecute, că a ordonat înfiinţarea unei comisii ministeriale care să analizeze avansările în grad de care au beneficiat, în perioada 2010 - 2012, unii politicieni şi simpatizanţi ai PDL. De ce a cerut ministrul acestei comisii să verifice doar avansările din ultimii ani? Un posibil răspuns ar fi că, în anii trecuţi, când MApN a fost condus de reprezentanţi ai

PSD şi PNL, importanţi politicieni din aceste partide au beneficiat de avansări în grad, la modul excepţional, fără să facă vreo faptă de vitejie.

  • Rămâneţi pe www.evz.ro pentru a vedea LISTA COMPLETĂ A POLITICIENILOR CARE RĂSPUND LA "APEL"!