Editura Evenimentul si Capital

Evenimentul Zilei a adus zâmbetul pe buzele a sute de copii care au primit cadouri. Bucuria oului de Paști

FOTO: Un prichindel de circa cincirnanișori a mușcat cu poftă dintr-un ou de ciocolată, un desert rar întâlnit
Autor: | | 0 Comentarii | 260 Vizualizari

Centrul comunei Brezoaiele, din județul Dâmbovița, vuiește de chiotele sutelor de copii răspândiți care încotro prin părculețul de joacă, situat la doi pași de clădirea impozantă a Căminului Cultural din localitate. Sunt veseli nevoie mare prichindeii cu pricina, dar și cuprinși de frenezia așteptării. Cei mai mulți dintre ei sunt adunați de-a valma în dreptul toboganului, pe a cărui tablă lucioasă își fac vânt spre în jos. Alții se zbenguiesc prin curte, alergându-se și înghiontinduse cu icnete de satisfacție. Câțiva se dau în leagăn, bâțâindu-și picioarele și țipând de mama focului. Doar unul dintre ei, mai dolofan, stă proțăpit în mijlocul aleii și privește, cu palma streașină în dreptul ochilor, ca un om mare, undeva spre în zare. Când vede ivindu-se de după colțul străzii botul albastru al camionului pe care îl știe înțesat până la refuz cu cadouri, se pune pe urlat. „Uite-l, uite-l! A venit!”. Toți ceilalți se opresc ca prin farmec și se reped buluc spre gardul de piatră pe care se cațără cu repeziciune, cu dexteritatea unor veverițe. Bucuria generală e în toi. Caravana „Împreună facem #Timpul Binelui”, inițiată de Evenimentul Zilei și Capital, în colaborare cu Fundația Nadia Comăneci și cu sprijinul Asociației Jurnaliștilor Civici (AJC), și-a făcut apariția, iar timpul cadourilor de Paște a sosit.

Din pântecul camionului își fac, rând pe rând, apariția elevii și studenții voluntari ai AJC și angajați ai Evenimentului Zilei. Împart zâmbete în stânga și-n dreapta, apoi se pun pe treabă. De jur împrejurul lor, micuții freamătă de nerăbdare. Mânuțele, până atunci ținute cuminți în căușul palmelor bătătorite de muncă ale părinților care-i însoțesc, se eliberează dintr-o dată rebele și se întind pofticioase spre plasele albe doldora de bunătățuri. Plase care sunt coborâte, cu repeziciune și dexteritate din camion, și care conțin pe lângă dulciuri, cărți de colorat și jucării, mult așteptatele ouă de ciocolată cu surprize. Deliciul prichindeilor de pretutindeni pe care, așa cum voluntarii aveau să constate cu strângere de inimă ceva mai târziu, copilașii din Brezoaiele nu apucaseră până atunci să-i simtă gustul.

Oameni de bine

Ne apropiem și noi de camion și intrăm în vorbă cu președintele Fundației Nadia Comăneci, Virgil Munteanu, unul dintre inițiatorii campaniei. „Proiectul de astăzi în care suntem implicați, „Împreună facem #Timpul Binelui”, a fost posibil cu ajutorul mai multor companii, precum Mega Image, Aqua Carpatica, Maxpex care ne-au pus la dispoziție produse, și Niro, firma care ne-a pus la dispoziție mijlocul de transport, dar și datorită unor oameni de bine care au fost dispuși să ajute cu diferite donații”, ne-a dezvăluit Virgil, președintele fundației care a mai fost implicată în acte de caritate, a căror menire a fost și este într-ajutorarea copiiilor de pretutindeni.

„Mami, mami, uite! Exact ce-mi place mie cel mai mult!”

Chiuiturile se mută din curtea Căminului Cultural în clădire. Sala se umple ochi de puști cu obrajii roșii de la zbenguiala pe care au abandonat-o nu cu mult timp în urmă. Părinții se foiesc și ei pe scaune, trăgând cu ochiul spre odraslele lor. Începe împărțirea cadourilor. Prichindeii urcă pe scenă. Își iau din mâinile dibace ale voluntarilor plasa cu cadouri și o zbughiesc, mai apoi, pe ușă afară. Nu e unul să nuși bage năsucul în plasă și să nu scoată la vedere ba o ciocolată, ba o jucărie de pluș, o rechizită sau o carte.

Ochișorii li se aprind la vederea ouălor de ciocolată. Un țânc al cărui căpșor s-a pierdut aproape cu totul sub fesul negru, tivit cu dungi albe, scoate la iveală din pântecul sacoșii de plastic o punguță plină ochi cu covrigei.

FOTO: George, 7 ani, se bucură pentru că, pe lângă dulciuri, a primit și o carte

„Mami, mami, uite! Exact ce-mi place mie cel mai mult!”, ridică el repede privirea de la plasă și își fixează căutătura irișilor în ochii înlăcrimați ai mamei. O întrebăm, în șoaptă mai mult, de frică să nu ne audă puștiul, cum e viața în Brezoaiele. Ridică fâsticită din umeri. Degetele butucănoase și cu monturi mari prind a se încurca unul pe altul într-o încâlceală teribilă. Își ferește privirea și înțelegem, imediat ce o ridică din pământ, și de ce. Ochii îi înoată în lacrimi. De bucurie că fiul ei cel mic a primit dulciurile din care se va înfrupta pe săturate. „Greu, dar asta-i viața. Să fiu mulțumită că ei sunt sănătoși. Că asta îmi doresc. Atâta. Că în rest...”, dă a lehamite din mână Tatiana Ghica, de 35 de ani, Mai spune, cu obidă în glas, că a părăsit-o bărbatul și că e tare greu singură. „Trăiesc, împreună cu cei doi copii, ăsta micu, George, care are șapte ani, și ăl mare, Cristian care a făcut de curând 12 ani, din 750 de lei pe lună. Cu tot cu alocația lor”, mai adaugă, iar privirile îi alunecă din nou spre pământ, acolo unde capetele țâncilor al căror nume l-a rostit mai devreme sunt aplecate asupra pungile de plastic.

Mirajul lucrului interzis

Foșnetul pe care îl fac mânuțele îndesate până la cot în baierele pungii nu lasă urmă de dubiu. Dulciurile au fost descoperite și urmează a fi păpate în doi timpi și trei mișcări. La vederea oului de ciocolată, ochii lui George sticlesc. Maică-sa ne explică imediat că nu a avut parte niciodată de așa ceva și că e pentru prima oară când se înfruptă din minunăția care ascunde în coaja de ciocolată cine știe ce jucărie în miniatură.

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI