Evenimentul zilei, alături de eroii Armatei. Militarii răniți în războaie se tratează la Mânăstirea Dealu

Evenimentul zilei, alături de eroii Armatei. Militarii răniți în războaie se tratează la Mânăstirea Dealu

O filă de istorie s-a scris, miercuri, în comuna Bogați, din județul Argeș. În prezența unor înalți oficiali din Armata României și ai administrației publice, trei dintre ultimii militari români care au supraviețuit celui de Al Doilea Război Mondial au primit onorul de la veterani răniți în Afganistan, Irak și Bosnia care fac parte din AMVVD.

Evenimentul zilei” a fost prima publicație care a susținut demersul militarilor care au reușit, în cinci ani de zile, să pună bazele unui centru de refacere, recuperare și reabilitare pentru militarii veterani și veteranii cu dizabilități din teatrele de operații. Cu mai bine de cinci ani în urmă, redactorul șef al „Evenimentul zilei”, Simona Ionescu, m-a chemat și mi-a spus despre inițiativa unor militari, veterani răniți în Afganistan, care ofereau cadouri copiilor de la Şcoala Generală nr. 143, din Sectorul 5 al Capitalei.

Se întâmpla în decembrie 2013, în preajma Crăciunului. Atunci i-am cunoscut pe Marius Apostol și pe Adrian Crețu, doi dintre supraviețuitorii unor atentate de pe Autostrada Morții, din Kabul. Am aflat, atunci, că o mână de oameni, 43 de militari și văduve ale celor care au pierit în Teatrele de Operații, au creat, în luna octombrie, prima asociație militară independentă și apolitică al cărei scop era strângerea de fonduri pentru crearea unui centru de refacere, recuperare și reabilitare pentru militarii veterani și veteranii cu dizabilități din teatrele de operații - Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.

Din propria experiență, Marius Apostol, președintele asociației, mi-a povestit că, în România, nu există un astfel de centru, „poate doar pe hârtie”, iar cei care au fost răniți în Afganistan, Irak sau Bosnia, chiar dacă au fost operați în străinătate, nu au posibilitatea de se reface fizic și psihic după traumele suferite. Au trecut, din acea iarnă de decembrie, peste cinci ani de zile. De-a lungul timpului, EVZ a fost alături de acești militari atunci când au oferit daruri copiilor și mamelor abuzate de la un așezământ din județul Giurgiu sau atunci când a organizat spectacolele caritabile „Suflet de Erou”, ajunse la cea de a șaptea ediție la care artiști valoroși, precum cei din trupa Voltaj, au cântat pentr a-i sprijini în demersul lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Priviți cu neîncredere la început, membrii AMVVD au reuși, încet, încet să câștige încrederea conducerii MApN, să obțină drepturi pentru militari și, cel mai important, să obțină un spațiu pentru mult visatul centru de refacere, recuperare și reabilitare pentru militarii veterani și veteranii cu dizabilități din teatrele de operații.

 

Militarul care a dat mâna cu președintele SUA

 

Acum, AMVVD are 23 de sucursale și 13.800 de membri din toată țara, din structurile MApN și MAI, dar și civili, văduve sau urmași ai celor căzuți în teatrele de război. Membru de onoare al asociației este Florinel Enache, militarul rănit grav în Afganistan , transportat și operat în SUA, acolo unde a fost vizitat de fostul președinte al SUA, Barack Obama. Membri sunt și Daniel Porumb dar și Ionuț Butoi, militarul în cărucior care a câștigat, alături de echipa României, medalia de aur la tir cu arcul, la prima participare la Olimpiada Invictus. Zece din cei 15 membri ai echipei INVICTUS România au fost membri ai AMVVD.

Un secol de viață

 

Evenimentul organizat în cinstea bătrânilor veterani din comuna Bogați, județul Argeș a fost organizat de AMVVD, la inițiativa generalului Constantin Negrea, șeful Direcției Logistică a Statului major al Apărării. Ziua de 20 februarie nu a fost aleasă întâmplător. Este o dată importantă pentru membrii asociației, deoarece în urmă cu un an a fost semnat de către Primăria Târgoviște contractul de comodat pentru cele două pavilioane și pentru curtea acestora, și s-a aprobat începerea construcției primului centru de recuperare, reabilitare și refacere pentru veteranii din teatrele de operații.

La sediul Primăriei Bogați, militarii răniți ai AMVVD au dat mâna cu istoria, cum spun ei. I-au întâlnit pe trei dintre puținii soldați români rămași în viață, care au luptat pe câmpurile de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul a debutat cu un moment solemn:intonarea imnului național. Bătrânii, căpitanii în retragere Gheorghe Bratu, Ion Zaharia și Gică Popescu cu greu și-au putut reține lacrimile. Ei sunt cetățeni de onoare ai comunei și sunt considerați adevărați eroi. Primul a trăit un secol, cel de al doilea mai are un an să ajungă la vârsta de 100 de ani, iar cel de al treilea are 96 de ani. Ion Zaharia are o poveste demnă de o carte. Luat prizonier la Cotul Donului, de Armata Sovietică, el a petrecut peste trei ani într-un lagăr din Siberia.

Când s-a întors acasă, rudele îi făcuseră pomenile, crezând că este mort. Gheorghe Popescu, de asemenea, a fost rănit de două ori pe Frontul de Est. Odată la Odessa și, ulterior, la Cotul Donului. Un moment emoționant a fost acela în care Ionuț Butoi i-a dăruit unuia dintre veterani diploma și medalia de „Patriot Român ”. Cu un gest de recunoștință, bătrânul i-a sărutat mâna. Surprins, militarul în scaunul cu rotile, cu ochii în lacrimi îi sărută, la rândul lui, mâna veteranului de război. Cei trei veterani au primit diplome, medalii și distincții înmânate de reprezentanții MApN, ai Primăriei, Prefecturii Argeș și din partea AMVVD. Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol dedicat veteranilor, pregătit special de elevii școlii din localitate.