Evenimentul Zilei > Politica > Evenimentul politic al începutului de an. Ce se va alege de PSD
Evenimentul politic al începutului de an. Ce se va alege de PSD

Evenimentul politic al începutului de an. Ce se va alege de PSD

Principalul eveniment politic al acestui început de an va fi, cu siguranță, Congresul PSD care a fost programat să aibă loc în februarie, cel mai târziu pe 29, ultima zi a lunii. Social-democrații își vor alege o nouă echipă de conducere dar vor opera și o serie de modificări la statutul partidului. Alegerile interne au loc în contextul prăbușirii partidului în sondajele de opinie după pierderea guvernării și după prezidențialele câștigate, la mare diferență, de Klaus Iohannis, în fața Vioricăi Dăncilă.

Congresul din februarie se va desfășura pe fondul prăbușirii PSD în ultimele sondaje de opinie. O cercetare Sociopol, prezentată de Evenimentul Zilei, arată că victoria lui Iohannis în alegerile prezidențiale și-a pus puternic amprenta asupra evoluției PSD. Asistăm la un efect de tip bandwagon, conform căruia învingătorul beneficiază de un bonus considerabil.

Astfel, PNL crește puternic, pînă aproape de 50% (47%), în vreme ce PSD revine la scorul de la europarlamentare și din turul 1 al prezidențialelor, 23%. Nici liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu nu beneficiază de un scor mai bun la început de mandat, în topul oamenilor politici. Notorietate sa este la 66%, iar încrederea la 6%, nivel aproape rezidual de încredere. Singurul plasat mai jos decât el este Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.

PSD „se restartează” de la bază la vârf

Miza congresului este alegerea unei echipe de conducere care să ducă partidul, dacă nu la victorie în alegerile din 2020, măcar la un scor mulțumitor, peste cele obținute la europarlamentare și prezidențiale. Drept urmare, între 9 ianuarie și 9 februarie, toate organizațiile județene trebuie să-și țină conferințele de alegeri și să-și stabilească delegații pentru congres.

„Calendarul de conferinţe extraordinare sau ordinare – în funcţie de cum hotărăsc preşedinţii de organizaţii. Dar au termen, cel târziu pe data de 9 februarie, să se încadreze cu aceste conferinţe. Pornesc după 9 ianuarie (…) Am hotărât ca după 10 ianuarie să avem un Comitet Executiv lărgit atât cu preşedinţii de consilii judeţene, cât şi cu primarii de mari municipii. Categoric, nu vom ieşi din acest calendar”, a adăugat Ciolacu.

Tot în contextul congresului, organizațiile trebuie să prezinte până pe 1 februarie propunerile de candidaţi pentru primării și președinți de consilii județene. Aceasta pentru a intra într-o logică de campanie, având în vedere că mai sunt doar șase luni până la alegerile locale.

Mister în jurul candidaturilor la șefia partidului

Favorit pentru a prelua conducerea PSD rămâne Marcel Ciolacu, actualul președinte interimar, cel care a dat semnalul strângerii rândurilor după ce Viorica Dăncilă a pierdut prezidențialele. Deși a evitat răspunsurile la întrebările despre o eventuală candidatură, este de domeniul evidenței că-și dorește să rămână președintele PSD și după congresul din februarie. Cu atât mai mult cu cât formațiunea se confruntă cu o gravă criză de lideri.

Un alt nume vehiculat este cel al Gabrielei Firea, primarul Capitalei. Aceasta a negat, însă, că și-ar dori primul loc, declarând că și-ar dori una dintre pozițiile secunde. De altfel, cu toate că este liderul celei mai importante organizații a PSD – cea din București – Firea nu se bucură de suficientă susținere în interior, pentru a ataca poziția de președinte.

Așa cum s-a întâmplat și în trecut, însă, n-ar fi exclus ca până la reuniunea din februarie să apară și alți candidați surpriză care să revendice conducerea PSD. Pe surse se vorbește, deja, de Sorin Grindeanu, fostul premier exclus din ordinul lui Liviu Dragnea, un personaj privit cu simpatie chiar și în rândul adversarilor politici. În ultimul timp, Grindeanu s-a apropiat de PSD și nu a exclus, așa cum vom vedea mai jos, revenirea în politică.

Au fost redeschise porțile pentru fiii rătăcitori

Una dintre primele măsuri luate de actualii lideri interimari ai PSD, în special de Marcel Ciolacu, a fost lansarea unui apel către foștii social-democrați, îndepărtați de Liviu Dragnea, de a reveni în partid. Au fost vizați, în principal, foștii premieri, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, dar porțile au rămas deschise și pentru ceilalți.

Sorin Grindeanu a participat, după Crăciun, la o întâlnire a PSD Timiș și n-a respins ideea revenirii, chiar dacă funcția publică pe care o ocupă – președinte ANCOM – îi interzice să activeze în politică. Mihai Tudose, a demisionat din partidul condus de Victor Ponta, Pro România, și a dat de înțeles că se va întoarce în PSD după o perioadă de reflecție. Un alt fruntaș social-democrat așteptat, este primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a cărui suspendare a fost ridicată la ultimul CEx.

Viitorul se bazează pe alianțe

Chiar dacă își va alege o nouă conducere, acest lucru nu reprezintă o garanție că PSD va reveni la putere, motiv pentru care liderii săi iau în calcul diverse alianțe.

Un scenariu plauzibil este cel al colaborării cu Victor Ponta și Pro România. Deși la acest moment nu se cunosc datele în care s-ar putea stabili un parteneriat între cele două părți, nici PSD și nici Ponta nu o exclud. După învestirea Guvernului Orban, liderul Pro România și-a anunțat intenția de a colabora cu foștii săi colegi de partid în opoziție pentru a pune cât mai multe piedici liberalilor.

Pe de altă parte, după plecările unor importanți lideri ai partidului său, precum Sorin Câmpeanu, Daniel Constantin sau Mihai Tudose, Victor Ponta are nevoie de un vehicul care să-l remorcheze pentru a se menține în prim-planul scenei politice, la alegerile din acest an. Și cine ar putea fi acest vehicul dacă nu PSD?

O alianță s-ar putea încheia, în mod natural, între PSD și ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Cele două formațiuni au numeroase puncte comune, în special legate de legislația adoptată în domeniul Justiției.

În ultimele zile, oamenii lui Tăriceanu și-au exprimat nemulțumirea, ba chiar au amenințat cu ruperea acordurilor politice, dacă Guvernul liberal va decide desființarea Secției Speciale (SIIJ), altfel decât în baza unei legi aprobate de Parlament. Mai mult, trebuie spus că, deși ALDE este aliat cu PNL la guvernare, în teritoriu a păstrat vechile înțelegeri cu PSD.

 

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: