Inceput sub semnul intrarii Romaniei in marea familie a Uniunii Europene, 2007 va ramane un an memorabil, punctat de momente remarcabile.
Incheiem un an agitat, in care romanii au fost fericiti, au suferit, au sperat, au invins si au avut neimpliniri.
1 ianuarie
Suntem europeni! Romania devine stat membru al Uniunii Europene. Aderarea Romaniei, impreuna cu Bulgaria, la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 incheie astfel cel de-al cincilea val al extinderii Uniunii, initiat la 1 mai 2004, prin aderarea celor opt state din Europa Centrala si de Est, alaturi de Cipru si de Malta.
Taxa contestata. Intra in vigoare controversata taxa de prima inmatriculare auto. Comisia Europeana a amenintat Bucurestiul ca va da Romania in judecata la Curtea Europeana de Justitie, intrucat taxa incalca prevederile comunitare.
Suspendare. Traian Basescu devine primul presedinte roman care este suspendat din functie. Parlamentul a aprobat hotararea de suspendare cu 322 de voturi pentru, 108 impotriva si 10 abtineri. In urma referendumului organizat in data de 19 mai 2007, Traian Basescu a fost reconfirmat in functia de presedinte cu voturile a trei sferturi dintre alegatori (74,485).
Munca extenuanta. Raluca Stroescu, in varsta de 31 de ani, manager de audit la filiala din Romania a companiei Ernst&Young, a decedat in propria casa, dupa un regim de munca extenuant. Potrivit raportului medicilor, slabirea agresiva suferita de Raluca a dus la tulburarea functiei cardiace, reducerea masei musculare si a tesutului adipos, precum si la modificari la nivelul organelor.
Drama lui „Ralph”. Elevul Bogdan Costache (19 ani) s-a sinucis aruncandu-se de la etajul 9 al blocului in care locuia profesoara Corina Vasile, cu care avea o relatie intima.
27 mai
Distinctie. Regizorul roman Cristian Mungiu a castigat Premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, pentru pelicula „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”.
„Autostrada fumului”. Un accident in care au fost implicate cateva zeci de masini s-a produs pe Autostrada Soarelui, intre kilometrii 92-97, din cauza fumului degajat de incendierea miristilor. O persoana si-a pierdut viata si alte 12 au fost ranite, iar 14 masini au fost avariate. A fost prima coliziune in lant pe Autostrada Soarelui.
Tranzactia anului. Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat roman dupa ce a vandut pachetul majoritar de actiuni al grupului Rompetrol. Compania KazMunaiGaz din Kazahstan a semnat cu Rompetrol Holding Olanda un contract de preluare a 75a din actiunile The Rompetrol Group NV, a carei valoare de piata a fost calculata la 3,616 miliarde dolari.
Unde este Elodia? Avocata Elodia Ghinescu (39 de ani) din Brasov dispare de acasa, iar cazul ia o amploare mediatica fara precedent.
17 septembrie
Sistem. S-a dat startul pentru pensiile private obligatorii. Tinerii cu varsta de pana in 35 de ani trebuie sa aleaga, obligatoriu, un fond de pensii privat (Pilonul II). La varsta pensionarii, contributorul la fondul privat de pensii va primi o pensie de stat si una privata.
In sfarsit, calificati! Dupa opt ani de pauza, nationala de fotbal a Romaniei a reusit calificarea la un nou turneu final, Campionatul European din 2008.
20 octombrie
Un baiat de aur. Pugilistul Lucian Bute este noul campion mondial la box categoria supermijlocie, versiunea IBF, dupa ce l-a invins prin KO tehnic pe detinatorul centurii, columbianul Alejandro Berrio, in gala disputata la Centre Bell din Montreal.
31 octombrie
Italienii contra romanilor. Nicolae Romulus Mailat, cetatean roman de etnie roma, este acuzat ca a ucis-o pe italianca Giovanna Reggiani, la periferia Romei. Pe fondul mediatizarii infractiunilor comise de cetatenii romani in Peninsula, crima a produs o criza de proportii in relatiile romano-italiene.
Absenteism la urne. Au loc alegerile pentru Parlamentul European si referendumul pentru alegerile uninominale. Potrivit rezultatelor finale prezentate de BEC, prezenta la vot la referendum a fost de 26,51%.
1 decembrie
Aplauze Si panica. 15.000 de oameni au asistat la parada militara organizata in Capitala de Ziua Nationala. Evenimentul care a dominat sarbatoarea a fost, insa, inaugurarea bradului de Craciun din Piata Unirii. Aprinderea luminilor celui mai inalt brad din Europa a scos din case 100.000 de oameni, care s-au calcat in picioare pentru a fi martori la eveniment. Spectacolul s-a transformat intr-o ambuscada generala, iar panica produsa din cauza aglomeratiei a diminuat din farmecul pe care ar fi trebuit sa-l aiba evenimentul.
Eliberat. Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a parasit penitenciarul Rahova. Cozma a executat ultima pedeapsa, de zece ani de inchisoare, primita pentru mineriadele pe care le-a condus...