Editura Evenimentul si Capital

Eveniment epocal: Regata Mării Negre. O flotă cu 19 “bastimente” va lua cu asalt două porturi ruseşti

14-04/14mircea-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 1222 Vizualizari

România va participa la invazia celor două porturi ruseşti cu cea mai celebră navă a sa: “bricul” Mircea. Bătălia navală va dura 26 de zile. Evenimentul zilei este singurul cotidian din România care va avea un corespondent la bord

O veritabilă „armada” internaţională de 19 nave, care mai de care mai frumoase, se va întruni între 30 aprilie şi trei mai în portul bulgăresc Varna. Flota cuprinde splendide veliere din nouă ţari diferite: Marea Britanie, Turcia, Ucraina, Spania, Malta, Bulgaria, Pakistan, Rusia şi România. Nouă dintre ele, printre care şi Nava Şcoală Mircea Mircea, fac parte din aşa-numitele “Tall Ships” – de clasă A – cele mai mari veliere, civile sau militare din lume. Evenimentul nautic la care România mai are înscrisă o navă, schooner-ul Adornate, velier civil de clasă B, se numeşte Black Sea Tall Ship Regatta 2014. Este pentru prima oară când în apele Mării Negre se desfăşoară o astfel de competiţie, ele, de obicei, având loc în Atlantic, Marea Nordului sau Mediterana.

Cap compas: Novorossiysk şi Soci

“Bricul” Mircea, de fapt o navă de tip barc cu artimon, va pleca din portul Constanţa marţi la ora nouă dimineaţa şi va poposi în aceaşi zi, seara, la Varna, pentru trei zile. Startul regatei va avea loc pe trei mai către portul rusesc Novorossiysk, situat în vecinătatea strâmtorii Kerci care desparte peninsula Crimeea de Federaţia Rusă. Flota va ajunge la Novorossisk pe data de nouă mai şi va staţiona trei zile, prilej ca marinarii de pe cele 18 bastimente să se cunoască între ei. O croazieră de repoziţionare a flotei va avea loc între 12 şi 14 mai, dată la care toate velierele vor acosta la Soci, orăşel devenit celebru după Jocurile Olimpice de iarnă din acest an. După alte patru zile de relaxare, se va da startul în cea de-a doua etapă a concursului care se va temina pe 24 mai, la Constanţa, port în care vor fi premiate echipajele câştigătoare la cele patru categorii de veliere înscrise în concurs (A,B,C,D).

Aniversarea lebedei albe din Marea Neagră

Vor urma trei zile pline de diverse activităţi marinăreşti, o paradă a navelor participante, iar publicul va putea vizita, gratuit, toate corăbiile ce vor acosta la Constanţa. Ca recunoaştere a întregii activităţi pe care a desfăşurat-o sub pavilionul românesc, N.S. Mircea va avea parte şi de o festivitate aparte în care va fi decorată la împlinirea a 75 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române, în 17 mai 1939, după ce a fost lansată la apă la şantierele Blohm&Voss din Hamburg. O vârstă venerabilă pentru veşnic tânăra lebădă albă a Mării Negre! Puţină lume ştie că, de fapt, N.S. Mircea este de fapt o navă de tip barc şi nu bric, titulatură moştenită de la prima navă şcoală din dotarea Marinei Române, corabie din lemn şi nu din oţel ca actuala, construită în Anglia, la şantierele londoneze Thames Ironworks în anul 1882, care a fost scufundată pe braţul Măcin, de un bombardament german, în 1944. Dar ştafeta şcolii româneşti de marină fusese deja predată!

Mircea o corabie cu caracter

Comandorul Gabriel Moise, de 44 de ani, are 13 ani de când este îmbarcat la bordul N.S. Mircea. Între 2001 şi 2006 a fost secundul corăbiei şi de opt ani este skipper-ul – comandantul – navei. A traversat cu Mircea, în 2004 şi 2009, Oceanul Atlantic, a fost în nenumărate marşuri de instrucţie în Mediterana şi Marea Nordului şi cunoaşte nava de la chilă la “mărul” arborelui mare, vârful catargului principal de 44 de metri. Ca un lup de mare versat, marinarul îşi cumpăneşte cuvintele: “Mircea este mai mult decât o corabie... Este o stare de spirit! Pe această navă s-au clădit şi întărit caractere. Viaţa pe mare este plină de privaţiuni şi de servituţi dar are, în acelaşi timp, farmecul ei. Cadeţii care se instruiesc la bordul acestei corăbii nu vor uita niciodată experienţele trăite aici. Pe această punte s-au pregătit generaţii de marinari militari şi civili. Sperăm să câştigăm această regată, cu atât mai mult cu cât noi navigăm în ape pe care le cunoaştem foarte bine. Dar adversarii au şi ei atuurile lor. Fie ca vântul să fie de partea priceperii noastre marinăreşti!”

Cele mai interesante nave participante

Liviu Dragnea, lovitura DURA pentru Viorica Dancila! I-a spus-o de fata cu toata lumea!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI