Editura Evenimentul si Capital

Hackerii care au speriat America, deconspirați de o pizza și de Facebook. Cum i-au prins agenții Secret Service pe Eveline Cismaru și Alexandru Isvanca

Autor: | | 2 Comentarii | 13442 Vizualizari

Hackerii Eveline Cismaru și Alexandru Ișvanca au compromis 123 de computere ale Poliției metropolitane din Washington cu câteva zile înainte de învestirea președintelui Donald Trump, în scopul de a distribui mesaje de tip ransomware – un virus care blochează calculatoarele celor infectați și cere bani pentru a le debloca. EVZ prezintă în exclusivitate rechizitoriul întocmit de un agent al US Secret Service celor doi români, unde se arată cum au acționat, ce doreau să obțină și unde au greșit Eveline Cismaru și Alexandru Ișvanca.

Toate informațiile sunt prezentate în rechizitoriul celor doi, întocmit de un agent al Secret Service, James Graham. Înainte de toate, documentul în sine merită prezentat: actul are 20 de pagini, în care este descrisă activitatea infracțională, strutcturată concis pe capitole și subcapitole. Cel care l-a întocmit, agentul special James Graham, își prezintă activitatea în primele două pagini ale rechizitoriului: a terminat cursurile University College London, iar apoi s-a specializat în domeniul apărării cibernetuice.

„Am fost antrenat în a analiza o imagine pentru a descoperi informații relevante pentru anchetă, am studiat pas cu pas atacurile asupra unei rețele pentru a stabili etapele unei investigații având ca obiect infracțiunile cibernatice”, arată James Graham. Din documentul citat rezultă că una dintre modalitățile în care se antrenează agenții Secret Service este să execute atacuri cibernetice asupra unei rețele de calculatoare special create în acest scop, apoi să analizeze atacul din punct de vedere criminalistic.

În rechizitioriu, agentul special arată că Eveline Cismaru și Alexandru Ișvanca au coordonat un atac informatic în care compromiterea sistemului de supraveghere video din Washington era prima etapă. A doua consta în a trimite mesaje de tip ransomware în numele Poliției Metropolitate, de pe platforma informatică a autorităților.

Ce înseamnă malware

Pentru a înțelege mijloacele folosite de cei doi este necesar a explica scopul: într-un final, Eveline Cismaru și Alexandru Ișvanca voiau să obțină bani de la persoanele ale căror calculatoare le infectau, în scopul deblocării acestora. Victima unui atac cibernetic tip ransomeware se trezește cu calculatorul blocat după ce a descărcat virusul. În schimbul deblocării, atacatorii îi cer acestuia o sumă de bani, de cele mai multe ori în monedă virtuală – cea mai cunoscută fiind Bitcoin. Pentru a-l convinge, atacatorii se dau drept reprezentanți ai unei autorități, de cele mai multe ori este vorba de un serviciu secret.

Mesajul este însoțit de imagini și informa ți i foarte convingătoare, despre care cel atacat crede că vin din partea anchetatorilor: capturi de ecran realizate cu scurt timp înainte de atac, poziția reală pe GPS a victimei, date cu privire la adresa de IP, seria, numărul computerului – informații pe care de cele mai multe ori victima nu le stăpânește sau nu le înțelege suficient. Astfel, victima este convinsă că a comis o faptă ilegală, că a accesat informații secrete, iar de aceea trebuie să plătească o „amendă” pentru a redobândi accesul la propriul computer.

Virușii Cerber și Dharma

În acest context trebuie înțeles și demersul celor doi hackeri de a virusa rețeaua de camere de supraveghere din Whashington. În rechizitoriu se arată că fiecare cameră de supravehgere video din capitala SUA are un computer dedicat, care poate fi accesat de la distanță de oamenii legii, printr-un protocol de securitate. Odată compromis acest protocol, hackerii au pus mâna pe întreaga rețea de supraveghere din oraș. Nu a trecut mult până când oamenii legii au realizat că altcineva le folosește calculatoarele: ele rulau un program care nu fusese instalat de Poliția Metropolitană și care executa aplicațiile virușilor Cerber și Dharma pentru 179.616 adrese de email.

Anchetatorii au descoperit că rețeaua Poliției Metropolitane era folosită ca infrastructură de o serie de adrese de expediție a mesajelor, printre care david.andrews2005@gmail.com, anonimano027@gmail.com și vand.suflete@gmail.com (n.r. – pe care ameicanii au și tradus-o în rechizitoriu, selling souls), pentru a colporta virușii mai departe către sute de mii de destinatari. Adresele de e-mail sunt importante, deoarece ele i-au dat de gol în cele din urmă ce Eveline Cismaru și Alexandru Isvanca.

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI