Astăzi, elevii care urmează să finalizeze școala primară vor susține primul lor examen de Evaluare Națională. Notele acordate în urma susținerii testelor sunt în sarcina unităților de învățământ unde studiază elevii, iar rezultatele nu vor fi comunicate public și nici nu se trec în catalog.
Începând de azi, până pe 19 mai, elevii români susțin Evaluarea Națională pentru clasa a IV-a. Testarea va începe conform orei stabilite de fiecare unitate de învățământ în parte, după desigilarea plicurilor cu conținutul subiectelor.
Trei teste pentru elevii de clasa a IV-a la Evaluarea Națională 2022
Pentru susținerea primei probe, elevii de clasa a IV-a au la dispoziție 60 de minute, de la momentul distribuirii subiectelor.
Testarea elevilor se face în conformitate cu OMENCȘ nr. 3 051 din 12.01.2016, ce face referire la modul de organizare și desfășurare a examenelor de Evaluărilor Naţionale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Astfel, elevii vor fi evaluați în baza a trei teste: unul la limba română, un altul la matematică, dar și unul la limba maternă, acolo unde se aplică.
Evaluarea rezultatelor va fi realizată de unitățile școlare unde studiază elevii, de către două cadre didactice: învățătorul clasei, alături de un profesor din aceeași școală, dar care predă la o altă clasă și care nu a fost nici asistent în cadrul examinării.
Rezultatele în urma evaluării se prezintă sub forma unui cod, nu a unei note
Rezultatele testelor se comunică părinților/reprezentanților legali ai minorilor, la sediul unității de învățământ, în mod individual, în termen de șapte zile de la susținerea testelor. Învățătorul de la clasă are îndatorirea de a arăta testul, dar și de a explica codul acordat, în baza greșelilor constatate, urmând ca mai apoi părintele să semneze un proces verbal de primire.
Corectarea testelor nu se face prin scrierea rezultatului corect, cum se întâmplă în mod normal, ci prin mențiuni sau sublinieri, care să argumenteze codul atribuit în urma testului. La finele examinărilor, învățătorii trebuie să realizeze și un raport la nivel de clasă, în cadrul căruia să menționeze toate codurile pe care le-au obținut elevii la fiecare item în parte, alături de explicații pentru care s-a acordat acel cod.
Calendarul Examenului de Evaluare Națională 2022, la clasa a IV-a
17 mai 2022 – Limba română– probă scrisă
18 mai 2022 – Matematică – probă scrisă
19 mai 2022 – Limba maternă – probă scrisă
În urma testării, rezultatele vor fi valorificate de către fiecare unitate de învățământ în parte, sub forma:
- elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde este cazul;
- informarea elevilor şi a părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate de cadrele didactice.