Evadarea ucrainienilor din arestul IPJ Maramureș s-ar putea să-i coste libertatea pe polițiștii vinovați. Procurorii le decid soarta

Evadarea ucrainienilor din arestul IPJ Maramureș s-ar putea să-i coste libertatea pe polițiștii vinovați. Procurorii le decid soarta

Pentru agenții de la Centrul de reținere și arestare preventvă a IPJ Maramureș, polițiști de sub nasul cărora au evadat cei doi ucrainieni, lucrurile s-au complicat.

Gravitatea incidentului a făcut ca ancheta să fie preluată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș care continuă investigația preluată de la colegii lor de la Baia Mare. Acuzația care îi vizează pe polițiști este înlesnirea evadării, iar pedeapsa poate ajunge, în funcție de o anumită situație, chiar și la până la șapte ani de închisoare.

De câteva zile (n.r. 07.10.2020), dosarul în care este anchetată evadarea celor doi ucrainieni din arestul IPJ Maramureș a plecat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare și a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș. Un semn rău, care arată gravitatea situației pentru polițiștii care îi aveau sub pază pe ucrainienii în vârstă de 21 de ani arestați preventiv pentru trafic de persoane.

Se fac cercetări pentru înlesnirea evadării, infrcțiune pedepsită cu închisoarea Acuzația care planează asupra agenților aflați în serviciu în noaptea evadării, printre care se află și șeful de tură, este aceea de ”înlesnire a evadării”, infracțiune care îi poate arunca după gratii pânâ la doi ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine a greșit

Asta în cazul în care ancheta stabilește că subofițerii doar au greșit în exercitarea atribuțiilor de serviciu și că înlesnirea evadării celor doi s-a produs din culpă, din neglijență în serviciu. Un aspect foarte important al cazului îl reprezintă și pedeapsa pe care o pot primi cei doi ucrainieni pentru infracțiunea de trafic de persoane pentru care, de altfel, au și fost arestați.

Dacă cei doi vor condamnați la zece ani de închisoare, va crește și pedeapsa pentru polițiștii de sub nasul cărora aceștia au fugit, pedeapsa putând ajunge chiar și la șapte ani de închisoare!

”În acest moment al derulării investigațiilor, ancheta se face în REM, adică nu vizează în mod direct vreo persoană. Dar situația se poate schimba în funcție de indiciile descoperite în anchetă. În baza probelor strânse de la arest în urma cercetării făcute de criminaliști, a mărturiilor, a vizionării imaginilor surprinse de camerele de luat vederi ale arestului și ale celor montate în curtea IPJ Maramureș se va stabili dacă polițiștii au greșit și unde.

Se va stabili dacă au aplicat sau nu procedurile standard de pază și de verificare a arestaților. Dacă se stabilește intenția, lucrurile sunt mult mai grave și, firește, și pedeapsa crește”, ne-au explicat surse apropiate anchetei.

Conform surselor judiciare citate, polițiștii aflați pe tură ar fi trebuit, la interval de câteva ore, să verifice fiecare cameră de detenție a arestului pentru a se asigura că cei închiși se află acolo, în celule. Dar și pentru a preveni orice tentativă de evadare prin distrugerea gratiilor de la ușa celulei, a celor de la fereastră, a geamului camerei de detenție sau a ramei termopan. Lucruri care, se pare, nu le-au făcut.

Polițiștii nu au fost încă audiați

Până în acest moment, procurorii maramureșeni nu au început audierile. ”Cazul abia a ajuns la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Maramureș. Există un plan de anchetă care va înclude și audierile polițiștilor. Este luată în calcul conexarea acestui dosar în care acuzațiile sunt de înlesnire a evadării și evadare cu cel care îi vizează ucrainieni în care aceștia sunt cercetați, alături de un al treilea conațional de-al lor, pentru trafic de persoane. Procurorul de caz este cel care poate lua această decizie de unificare a celor două dosare”, au mai adpugat sursele citate.

Au evadat pe fereasta celulei

Cei doi ucrainieni au evadat în noaptea de 1 spre 2 octombrie din arestul IPJ Maramureș dintr-o celulă în care fuseseră închiși împreună. Fără să fie auziți de polițiștii arestului, tinerii au distrus rama din termopan a ferestrei, au forțat gratiile și au ieșit din camera de detenție în curtea IPJ Maramureș.

Cum nimeni nu i-a reperat, cei doi au sărit gardul unității de poliție și și-au pierdut urma în oraș, după ce au trecut și prin curtea unei familii care locuiește gard în gard cu IPJ Maramureș. După aproximativ 12 ore, cei doi au fost capturați undeva la poalele muntelului Gutin, în zona istorică a Maramureșului. După toate probabilitățile, intenționau să ajungă în țara natală, Ucraina.

Acum cei doi se află tot în arestul de unde au evadat, dar în celule separate, bine păzite. Miercuri (07. 10.2020), judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au prelungit cu încă 30 de zile mandatele de arestare preventivă emise pe numele lor.