Evenimentul Zilei > Justitie > EUROPOL, acțiune SECRETĂ în România. Ce au descoperit polițiștii în județul condus de un celebru BARON LOCAL | GALERIE FOTO
EUROPOL, acțiune SECRETĂ în România. Ce au descoperit polițiștii în județul condus de un celebru BARON LOCAL | GALERIE FOTO

EUROPOL, acțiune SECRETĂ în România. Ce au descoperit polițiștii în județul condus de un celebru BARON LOCAL | GALERIE FOTO

Autoritățile belgiene au trimis în România polițiști și un judecător pentru a participa la o acțiune EUROPOL, împreună cu anchetatorii români. În urma unor percheziții, au fost prinși capii unei grupări de spărgători de locuințe care a băgat în sperieți locuitorii din Uniunea Europeană. „Cuibul” infractorilor a fost descoperit într-un oraș de provincie din țara noastră, condus de un celebru baron local

Trei percheziții au fost efectuate, miercuri, 8 martie, în Vrancea,  județul condus de celebrul baron local Marian Oprișan, de Poliţiştii Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române și cei de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), în cadrul unei acțiuni a Europol. La operațiune au participat și doi reprezentanți ai Poliției Naționale Belgiene și un judecător de instrucție din cadrul Ministerului Public Belgian.

În mare secret, oamenii legii au descins în Focșani, la locuinţele membrilor unei grupări infracționale specializate în furturi din locuințe de pe teritoriul Uniunii Europene, care se ocupau cu plasarea pe piața neagră a produselor furate.

Poliția Română a transmis, joi, că acțiunea a vut loc în baza delegării Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Perchezițiile au vizat identificarea și indisponibilizarea unor bunuri sustrase din Belgia de membrii unei grupări infracționale specializate în furturi din locuințe. În urma perchezițiilor, au fost ridicate bijuterii, ceasuri de marcă, produse cosmetice, precum și 23.000 de lei.

Operațiunea care a condus la dezmembrarea grupării de spărgători a început în cursul anului 2016. Atunci, poliţiştii români și cei belgieni, cu sprijinul EUROPOL, au identificat un grup infracțional organizat care sustrăgeau bunuri din locuințe de pe teritoriul Uniunii Europene, în special din Belgia.

Din cercetări a reieșit că membrii grupării acționau cu violență, atacând victimele în propriile locuințe, în cazul în care erau surprinși în timpul comiterii faptelor.

Din datele strânse de anchetatori reiese că, în perioada septembrie – decembrie 2016, au fost semnalate 40 de fapte, cu un prejudiciu de peste 100.000 de euro.

În baza comisiei rogatorii internaționale transmise de  Ministerului Public Belgian, au fost puse în executare cinci mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, pentru audieri. Capii grupării sunt cercetați pentru constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani.