Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a reiterat, la finalul primei sale întâlniri cu omologul iranian, Mohammad Javad Zarif, că SUA au critici importante la adresa acordului nuclear cu Iranul
Întâlnirea de la ONU a celor șapte țări care au negociat acordul nuclear în 2015 s-a concentrat asupra implementării acestuia.
Întrevederea a avut loc la o zi după ce Donald Trump a denunțat acordul. În discursul susținut la Adunarea Generală a ONU, Trump a descris documentul ca pe o „rușine pentru SUA” și le-a declarat jurnaliștilor că a decis deja ce va face în privința acordului, dar deocamdată e secret.
Revizuire, nu anulare
Termenul limită până la care Trump va decide dacă Iranul respectă acordul este 15 octombrie. Dacă nu va anunța asta, Congresul american ar putea reintroduce sancțiunile economice, la care a renunțat când a început implementarea acordului.
New York Times a citat oficiali ai administrației americane, care spun că Donald Trump va revizui acordul și nu va renunța cu totul la el. Tillerson a explicat că Trump consideră inacceptabilă clauza potrivit căreia restricțiile de îmbogățire a uraniului din programul nuclear iranian vor fi ridicate după 2025.
Pe de altă parte, președintele francez, Emmanuel Macron, declara, ieri, că acordul iranian nu este suficient, pentru că Teheranul și-a crescut influența în regiune și continuă testele cu rachete balistice.
Macron, negociatorul
După părerea lui Macron, a cărui țară a fost unul dintre cei mai duri negociatori pe temă, ar fi o greșeală anularea acordului. „Este suficient acest acord? Nu este, având în vedere evoluția situației regionale și presiunile pe care Iranul le exercită în regiune, și având în vedere intensificarea activității iraniene la nivel balistic”, le-a spus Macron jurnaliștilor.
El vrea să medieze între SUA și Iran, să discute posibile sancțiuni, să negocieze ce se va întâmpla după 2025 și să organizeze o discuție despre rolul Iranului în regiune.
„Să fim sinceri, tensiunile sunt tot mai mari, uitați-vă la activitățile Hezbollah și la presiunile Iranului asupra Siriei. Avem nevoie de un cadru clar, pentru a liniști statele regionale și SUA”, a spus Macron. El n-a renunțat la ideea de a-l convinge pe Trump - care a numit acordul „cel mai prost din istorie” - să se răzgândească.
Modelul Coreea de Nord
Iranul a încheiat, în 2015, un acord nuclear major, cu grupul țărilor P5+1: SUA, Marea Britanie, Franța, China și Rusia, plus Germania. Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a afirmat, ieri, că orice demers al SUA de a renunța la acordul privind programul nuclear iranian va descuraja alte țări, precum Coreea de Nord, de a purta negocieri și de a pune capăt programelor lor nucleare. Gabriel consideră că trebuie depuse eforturi, în următoarele săptămâni, pentru a menține acordul în baza căruia Teheranul și-a încetat programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor.