Europarlamentarul Terheș a făcut o dezvăluire de senzație. Autorii celebrelor MCV-uri, ținuți la secret

De foarte mulți ani, România este supusă unui amplu proces de monitorizare pe Justiție, cunoscut sub numele de MCV. Mai precis, Mecanismul de Cooperare și de Verificare.

În fiecare an, acest raport MCV este unul cu tentă negativă, care ține cont doar de anumite puncte de vedere emise de anumiți magistrați români și nu de către Consiliul Superior al Magistraturii, care reprezintă întregul corp al magistraturii.

Europarlamentarul Cristian Terheș (foto) a aruncat o bombă în ceea ce privește aceste rapoarte MCV. Terheș susține că cei de la Comisia Europeană au refuzat să spună cine sunt persoanele care redactează acest raport.

„Nu se știe. Oficial. Public se refuză să se precizeze cine sunt persoanele, cu nume și prenume, care scriu aceste rapoarte MCV. De ce este important numele și prenumele? Pentru că oficialii Comisiei spun: raportul este asumat, e votat, e împărtășit de Comisie. O fi, dar aceea este o decizie politică. Dar cine își asumă acuratețea raportului pe care cei din Comisia Europeană votează. Iar asta Comisia Europeană refuză să spună în scris”, a spus Terheș la Alephnews.

Cristian Terheș a mai spus că a mers înapoi, la anul 2006, când a început să se aplice pentru România acest mecanism, și a vrut să știe ce se întâmplă. De altfel, în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare, Terheș le-a promis electorilor că vrea să elimine MCV-ul pentru România, pe parcursul acestei legislaturi a Parlamentului European.

”Public, deci se refuză să se precizeze cine sunt persoanele , cu nume și prenume, care scriu aceste rapoarte MCV. Numele și prenumele sunt importante pentru că reprezentanții comisiei spun raportul este asumat, este votat, împărtășit de comisie”, a mai spus europarlamentarul.

Comisia Europeană ține la secret identitatea autorilor MCV

Cristian Terheș a mai spus că vrea să știe ce expertiză au în domeniul Justiției, persoanele care, an de an, pun România pe o listă neagră a țărilor unde sistemul judiciar nu funcționează după norme clare și bine definite, și unde drepturile cetățenilor sunt doar pe hârtie.

„Dar cine își asumă acuratețea raportului pe care cei din Comisia Europeană îl votează? Și de ce este important numele. Este exact ca și cum ai aduce un expert în casa ta să îți facă, un arhitect sau unul care îți verifică dacă ai suficienta din asta cu energia în casă să spun, dacă salvează energie sau nu salvează. Păi nu este totuna, dacă primești o hârtie dar jos e o iscălitură fără să știi numele, persoana și alta este dacă știi numele persoanei”, a mai spus Terheș.

Demnitarul român a mai dat exemplu o discuție din Comisia LIBE, de drepturi și libertărți, de la finalul anului 2019, unde șeful acesteia a venit cu un raport pentru România, plin de greșeli elementare. Se discuta despre numărul judecătorilor și procurorilor trimiși în judecată. În acel moment, Terheș a prezentat un raport al Inspecției Judiciare din România, în care se arăta câți magistrați fuseseră trimiși în judecată și unde numărul era diferit decât cel prezentat în cadrul discuțiilor din Comisia LIBE.

„Păi dacă tu o chestie simplă precum câți magistrați au fost trimiși în judecată , adică nu este discutabil, câți oameni au fost trimiși în judecată X sau y? Voi ați spus că X și ăia spun Y, eu pe cine să cred? Dacă voi într-o chestionare atât de simplă nu puteți fi atât de onești și corecți restul este praf. Voi impuneți și faceți recomandări României să implementeze în justiție care sunt contrar a deciziei Constituției și jurisprudenței curții constituționale”, a mai spus Terheș.