Europarlamentarul lui Voiculescu, prins în lanțul șpăgilor de la Ministerul Agriculturii

Doi înalți funcționari publici sunt suspectați de DNA că ar fi cerut mită 40.000 de euro pentru organizarea a două evenimente la Romexpo. În caz este urmărit penal și un politician al Partidului Conservator.

Trei înalți demnitari, printre care și un europarlamentar, erau audiați aseară la DNA, în cazul mitei de la Ministerul Agriculturii. Virgil Laurențiu Găman, secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), și Nagy Peter Tamas, secretar de stat în cadrul aceluiași minister, ar fi cerut 40.000 de euro din două contracte de aproximativ 800.000 de euro semnate de Ministerul Agriculturii cu Romexpo. Mita ar fi fost mascată de o serie de înțelegeri fictive, de maximum 15.000 de euro fiecare, pentru servicii precum producţia de spoturi publicitare sau produse de protocol.

În același caz, du­pă câteva ore de la per­cheziția de la minister, europarlamentarul Partidului Conservator Constantin Laurențiu Rebega a fost adus la DNA de o maşină a Poliţiei pentru a fi audiat în acest caz. Ulterior, el a fost pus sub acuzare, după ce ar fi primit 23.000 de lei de la un afacerist, pentru a semna un contract cu MADR.

Opinia ministrului

Față de aceste verificări ale DNA, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că există un mandat de percheziţie pentru un birou din cadrul instituţiei pe care o conduce. Întrebat, în acest context, dacă nu a fost chemat la DNA, Constantin a răspuns: „Nu, niciodată”.

Conform unor surse judiciare, anchetatorii verifică perioada octombrie-noiembrie 2014 când, în cadrul Centrului Expozițional Romexpo, a fost organizat târgul Indagra. Faptele cercetate sunt de luare şi dare de mită, precum şi de spălare de bani. Prejudiciul produs Ministerului Agriculturii este estimat la 400.000de euro.

Cei doi demnitari, Găman și Nagy, i-ar fi determinat pe reprezentanții Romexpo să lucreze în organizarea Indraga cu firme agreate de ei. Cei doi şi-au luat obligaţia de a identifica mai multe societăţi comerciale, urmând a intermedia relaţia dintre reprezentanţii acestor societăţi şi reprezentanţii Romexpo, pentru încheierea unor contractelor fictive.

Metoda de lucru

Astfel, au fost găsite două firme: cu una au încheiat un contract având ca obiect producția de spoturi publicitare, la valoarea de 11.000 de euro plus TVA, iar cu cealaltă - un contract pentru livrarea de produse de protocol în valoare de 9.000 de euro plus TVA.

Concret, cei doi înalți  funcționari căutau firme particulare și le învățau cum să procedeze pentru a rezulta un „comision” de 10%, adică șpaga lor. Facturile, contractele şi actele erau toate false, iar  firmele nu prestau activităţile consemnate în contract. Romexpo nu beneficia de serviciile acelor firme, ci trebuia să  asigure evenimentul conform contractului cu Ministerul, dar pe o sumă cu  10% mai mică.

Agoniseala suspecților

Potrivit ultimei declarații de avere, din 2008, secretarul general Virgil Laurențiu Găman a început să investească în terenuri. El a cumpărat trei terenuri în Giurgiu, București și Argeș. Demnitarul are o motocicletă și susține că a vândut anul trecut un apartament cu 70.000 de euro. În bancă are 30.00 de euro și 20.000 de lei, dar și datorii de 50.000 de euro. Anul trecut, Găvan a câștigat de la minister 59.000 de lei, la care s-a adăugat suma de 94.000, veniturile din avocatură ale soției.  

Secretarul de stat Nagy Peter Tamaș are patru terenuri, în suprafață totală de 8 hectare, o casă de 300 metri pătrați, trei autoturisme de teren și datorii de 25.000 de lei. Împreună cu soția, Nagy Peter Tamaș a câștigat anul trecut 69.000 de lei.

Europarlamentarul Rebega are patru terenuri în Prahova și Dâmbovița, două case, datorii de 200.000 de euro. Până să fie ales, câștiga 49.000 de lei din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova.

Laurențiu Rebega a fost ales europarlamentar din partea alianței PSD- PC la alegerile europarlamentare Foto: Nicu Dîrdîiac