O veste teribilă pentru toată Europa a venit recent din Austria, țară în care armata pregătește populația pentru instalarea unei crize majore de energie electrică. Conform ultimelor informații, populația Bătrânului Continent poate rămâne în beznă între o zi și o săptămână.
Criză energetică în Europa
Asta susține cea care conduce Ministerul Apărării din Austria, Klaudia Tanner. Ea avertizează că urmează curând o avarie majoră în sistemul energetic european. Astfel, Europa poate rămâne fără energie electrică chiar și o săptămână.
Armata din Austria a reacționat și pregăteşte populaţia pentru cel mai rău scenariu. În campania de informare este implicat și Ministerul de Interne. Astfel, în Austria se simulează de câteva săptămâni ce s-ar putea întâmpla cu serviciile esenţiale în cazul unei crize majore de energie electrică.
Prin urmare, autorităţile au distribuit o listă de acţiuni pe care trebuie să le întreprindă fiecare cetăţean. „Procuraţi-vă un radio cu baterii! Alternativ, asiguraţi-vă că aveţi acces la radioul unui automobil.
Păstraţi astfel în permanenţă rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare şi sisteme de atenţionare pentru concentraţia de monoxid de carbon″, este unul dintre mesajele adresate austriecilor.
Mai mult, acestora li s-a recomandat să aibă rezerve de apă (2 litri de persoană pe zi), dar și mâncare care rezistă două săptămâni (orez, conserve). Pe site-ul Ministerului Federal al Apărării, bundesheer.at au fost publicate și sfaturi despre obiectele necesare în cazul unei crize majore de energie electrică.
Cât de mult plătim pentru energie electrică?
În acest context, amintim o analiză realizată recent de jurnaliștii de la El Pais (citat de Agerpres), cel mai important ziar din Spania: „Preţurile angro ale electricităţii au crescut în UE cu 200%, în medie, în ultimul an, şi enorma dependenţă de importurile de gaze (90% vin din afara Uniunii, în special din Rusia) creşte expunerea la volatilitate şi la capriciile pieţei.
Dar, momentan, nu există soluţii comunitare privind măsura de a contracara "vârful energetic" pe termen scurt, doar compromisul de "a încerca crearea de rezerve strategice" şi achiziţiile comune, şi de a analiza funcţionarea pieţei de electricitate, de gaze şi de comercializare a drepturilor de emisii de CO2.
În schimb, Executivul comunitar a dat prioritate măsurilor naţionale care să permită să se intervină în cazul persoanelor şi companiilor vulnerabile prin intermediul ajutoarelor, subvenţiilor sau exceptărilor fiscale, fără a fi nevoie să se schimbe măcar o virgulă din actualul cadru legislativ.
Fantasma vestelor galbene şi alte evenimente similare de proteste se derulează şi nimănui nu îi scapă faptul că preţurile ridicate sunt "cel mai bun combustibil" posibil pentru mişcări extremiste.″