Europa se strecoară printre fumuri

Cu toate că fumatul este limitat drastic sau chiar interzis în locurile publice în multe ţări din UE, europenii reuşesc adesea să fenteze legislaţia antifumat.

Deşi grupul statelor europene care limitează sau chiar interzic fumatul în locurile publice devine din ce în ce mai numeros, legislaţia împotriva consumului de tutun diferă de la ţară la ţară şi, nu de puţine ori, este foarte permisivă. Comisia Europeană s-a pronunţat, la începutul anului trecut, pentru o interdicţie generală privind fumatul în locurile publice închise şi a lansat o amplă dezbatere în vederea adoptării unor legi în acest sens la nivel comunitar, relatează AFP.

Multe state membre ale forului comunitar continuă să permită însă consumul de tutun în baruri, restaurante şi cafenele, printre acestea numărându-se Olanda şi Grecia (ţară unde numai fumatul pasiv ucide anual circa 600 de oameni). Aproximativ 38% dintre grecii adulţi fumează, la polul opus situându-se Suedia, ţară în care doar 16% din populaţia adultă are acest viciu. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Grecia rămâne una dintre puţinele state membre ale Uniunii Europene unde achiziţionarea de ţigări de către minori este încă permisă.

REFUGIU PENTRU AMATORII DE ŢIGĂRI

Barurile, incinte privilegiate

Olanda. Chiar dacă autorităţile olandeze vor interzice de mâine consumul de tutun în baruri, restaurante şi cafenele, celor care vin cu ţigarete de acasă li se va permite totuşi să fumeze în camere de sticlă special amenajate în incinta acestor localuri. În plus, spre bucuria patronilor de cafenele, consumul de canabis pur nu va fi interzis.

„Englezii, americanii şi japonezii sunt cei mai importanţi clienţi ai noştri. De foarte mult timp, ei nu mai fumează tutun deoarece tutunul este «ucigaşul» numărul unu al planetei“, spune Arjam Roskam, patronul unei cafenele din Amsterdam. El riscă o amendă de până la 2.400 de euro dacă le permite clienţilor săi să amestece canabisul cu tutunul.

Grecia. În Grecia, unde 42,5% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani fumează, interdicţiile privind fumatul în locurile publice au intrat în vigoare acum şase ani. Acestea nu vizează însă şi barurile, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii de la Atena pregăteşte un nou pachet de legi mai drastice, care să interzică fumatul în absolut toate locurile publice, din 2010.

Irlanda. Guvernul de la Dublin a fost primul care a interzis fumatul în baruri, încă din mai 2004. Italia. Fumătorii din Peninsulă nu mai au voie să tragă din ţigară în baruri din ianuarie 2005.

Legislaţia antifumat micşorează restaurantele

Norvegia, Malta, Suedia, Anglia, Spania, Letonia, Lituania, Estonia, Franţa, Finlanda, Danemarca şi Islanda au interzis şi ele fumatul în locurile publice, dar numai unele dintre ele au avut în vedere barurile şi restaurantele. Spania, de exemplu, le-a solicitat patronilor de localuri cu suprafeţe de peste 100 de metri pătraţi să-i separe fizic pe fumători de nefumători. Şi Portugalia a recurs la o soluţie similară.

Danemarca. Din august este interzis consumul de tutun doar în localurile care au o suprafaţă de peste 40 de metri pătraţi. Numai că şi aici patronii au găsit o soluţie pentru a nu intra sub incidenţ a legii: pur şi simplu şi-au reamenajat barurile şi restaurantele astfel încât acestea să nu mai depăşească suprafaţa permisă de lege!

Germania. Nici nemţii nu se pot lăuda cu o legislaţie antifumat prea restrictivă. Fumatul în mijloacele de transport în comun şi în clădirile guvernamentale a fost interzis abia anul trecut şi există landuri unde interdicţia privind fumatul în baruri şi restaurante nu se aplică.

Interzicerea fumatului în puburile, cluburile şi restaurantele din Anglia a dus la scăderea considerabilă a numărului de fumători. Jurnaliştii de la cotidianul britanic „The Daily Telegraph“ au intrat în posesia unui raport oficial care arată că, anul trecut, 234.060 de englezi au renunţat la fumat.

De asemenea, calitatea aerului din spaţiile publice închise s-a ameliorat semnificativ, fiind acum comparabilă cu cea a aerului din spaţiile deschise, se mai spune în raportul citat.

Documentul va fi dat publicităţii mâine, la exact un an de la intrarea în vigoare a restricţiilor privind fumatul, reguli care sunt susţinute în prezent de aproximativ 76% din populaţie.

Singurii nemulţumiţi de legislaţia antifumat sunt oamenii de afaceri care au investit în puburi. În 2007, 1.409 puburi au fost închise în Anglia (adică aproximativ 30 pe săptămână), faţă de doar 216 acum doi ani.

ROMÂNIA

Camere cu ventilaţie la serviciu

De la 1 ianuarie 2009, fumatul la serviciu în spaţiile închise va fi permis doar în camere special amenajate, cu ventilaţie, şi nu în alte încăperi, cum ar fi bucătăria. „Tot de la 1 ianuarie 2009, spaţiul pentru fumători din restaurante şi baruri trebuie să reprezinte maximum 50% din suprafaţa destinată clienţilor şi nu trebuie să fie zonă de tranzit“, afirmă medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renunţarea la Fumat din Bucureşti. În prezent, barurile, restaurantele şi discotecile sunt obligate să delimiteze spaţiile pentru nefumători şi fumători În ceea ce priveşte fumatul în trenurile din România, acesta a fost interzis de la 1 septembrie 2006. În gări au fost amenajate locuri speciale pentru fumat. „Interzicerea fumatului în trenuri este o metodă prin care fumătorii înşişi sunt protejaţi de fumul de ţigară al celorlalţi fumători, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat vagoane speciale pentru fumători“, mai spune Magdalena Ciobanu. (Ramona Samoilă)