Europa se închide, BCE întocmește un plan colosal

În vreme ce europenii se luptă cu epidemia Covid-19, care a devenit mai mortală decât în Asia, Banca Centrală Europeană a scos artileria grea iar președintele Franței a făcut un apel la „solidaritate financiară”.

Italia plătește cel mai greu preț pe bătrânul continent, bilanțul victimelor apropiindu-se de pragul de 3.000 de morți, în timp ce vârful epidemiei nu pare să fi fost atins încă.

La o săptămână după izolarea generalizată, peninsula a înregistrat, miercuri, 475 de decese în 24 de ore, cel mai grav bilanț zilnic într-o singură țară.

În acest ritm, începând de joi, Italia (2978 de morți) riscă să depășească China, țara care a raportat cel mai mare număr al deceselor, 3245.

China nu a raportat, joi, nici o nouă contaminare de origine locală, o premieră de la începutul spidemiei apărută în decembrie în această țară.

Autoritățile sanitare au anunțat 34 de cazuri de contaminare suplimentare, cazuri „ de import”.

Tot joi, Portugalia urmează să anunțe restricții le libera circulație după ce a decretat starea de urgență.

Marea Britanie, unde pragul de 100 de decese a fost depășit, a ordonat închiderea școlilor, începând de vineri.

Potrivit Unesco, peste 850 de milioane de tineri din întreaga lume au școlile închise.

Calificat „dușman al umanității” de către OMS, Covid-19 a ucis deja peste 8700 de persoane în lume și peste 209.500 de cazuri au fost înregistrate în 150 de țări și teritorii.

Pandemia a prăbușit bursele în întreaga lume, provocând deblocarea de ajutoare economnice.

Astfel, Banca Centrală Europeană a anunţat eliberarea unui pachet de de 750 de miliarde de euro destinat datoriei publice şi private în încercarea de a ţine sub control repercusiunile economice ale pandemiei de coronavirus, scrie AFP.

Concretizat într-un plan de „scutire în fața pandemiei”, va fi aplicat până la sfârșitul anului.

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat aceste măsuri și a solicitat statelor UE „intervenții bugetare”.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a adoptat un plan de ajutor social de 100 de miliarde de dolari pentru lucrătorii afectați de impactul epidemiei, în timp ce negocierile continuă pentru un plan de relansare economică și mai ambițios, care ar putea atinge 1300 de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, Covid-19 a provocat primul deces în Africa subsahariană. Africa trebuie să se trezească și să se pregătească „pentru ce este mai rău”, a prevenit directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.