Până în 2014, pomparea apelor subterane a costat 10 milioane de dolari/an. În prezent, Federația Rusă nu asigură fonduri, iar autoritățile din Donbas doresc să inunde această mină. Dar este posibil ca această capsulă să se spargă și să elibereze o radioactivitate înspăimântătoare.
Într-un astfel de scenariu, apa din mină va ajunge în râul Bulavinka – bazinul râului Mius care se varsă în Marea Azov, iar apele din întreaga regiune ar putea fi contaminare. Râul Bulavinka curge în apropierea lacurilor de acumulare ale fabricii metalurgice Yenakievo – care se află în afara controlului Ucrainei – crescând astfel riscul contaminării radioactive.

Suprafața totală a solului și apelor contaminate în prezent este de 15.000 de kilometri pătrați. În același timp, G. Tuka, ministrul adjunct al teritoriilor ocupate temporar și al persoanelor blocate în interiorul teritoriilor ocupate (în funcție din aprilie 2016) a afirmat public, încă din 2017, că o creștere rapidă a nivelului radiațiilor din apele din Donbas ar putea necesita evacuarea întregii populații din regiune.

Dacă Kievul – îndatorat din punct de vedere economic – și Moscova, dezinteresată de această problemă, resping o astfel de relocare a populației, mai mult de 3 milioare de refugiați vor migra în UE. Există, totuși, speranța că liderii separatiști din autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk vor permite accesul unui grup de experți europeni la infrastructura critică, în locurile cu risc crescut de contaminare și bazinele de acumulare a apei, pentru a monitoriza, în mod regulat, situația alarmantă.

Trebuie menționat că în ultimii 6 ani echipamentul destinat purificării apei potabile din teritoriile ocupate nu a fost niciodată verificat/reparat, iar filtrele nu au fost supuse vreunui proces de mentenanță. Contaminarea apei potabile poate avea ca rezultat izbucnirea de epidemii, iar milioane de ucraineni vor dori să plece cât mai departe de aceste zone.

Problema de mediu din Donețk și Lugansk trebuie să devină o prioritate în cancelariile europene. Fiindcă, dacă situația va scăpa de sub control, Uniunea Europeană va ajunge în situația nedorită de a se confrunta cu un flux necontrolat de migranți din Donbasul „radioactiv”.

PAGINA ANTERIOARA