Europa apărării. Airbus și MBDA colaborează pentru drone „Remote Carriers”

Europa apărării. Airbus și MBDA colaborează pentru drone „Remote Carriers”

Airbus își unește forțele cu MBDA pentru a dezvolta demonstratori tehnologici pentru platforme autonome de tipul ”Remote Carriers”

Grupul european Airbus și MBDA, cel mai important producător de sisteme de rachete din Europa, au decis să își unească forțele pentru a dezvolta demonstratori tehnologici pentru platforme autonome de tipul ”Remote Carriers”.

Decizia a fost luată după atribuirea contractului Phase 1A Demonstrators în cadrul proiectului de dezvoltare a sistemului de luptă aeriană a viitorului (Future Combat Air System - FCAS), se arată într-un comunicat de presă.

Cooperarea pesupune că MBDA se va concentra pe dezvoltarea de platforme de clasă mică și medie, sub conducerea Airbus. La rândul său, constructorul aeronautic va aborda acest proiect în integralitatea sa, concentrându-se în același timp pe platforme de clasă medie și mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Portofoliul constructorului de rachete asigură expertiză complementară în domeniul platformelor autonome de tipul ”Remote Carriers” și grupul va contribui semnificativ la viitoarele capabilități, în calitate de lider european în producția de rachete și sisteme de rachete.

Airbus, în calitate de jucător european important în domeniul dronelor (Unmanned Aerial Systems – UAS), se bazează pe expertiza deja dobândită.

Printre demonstratorii companiei se numără Barracuda, dezvoltat în 2006 și care servește ca platformă aeriană de testare pentru dezvoltarea tehnologiilor și procedurilor necesare viitoarelor generații de drone pentru a testa capabilități de recunoaștere rapidă, de supraveghere, de țintire și de evaluare a daunelor.

Concepute să acționeze ca o forță suplimentară, platformele de tipul ”Remote Carriers” sunt vehicule aeriene fără pilot (UAV), care au ca scop reducerea riscurilor pentru aeronavele cu echipaj, preluând anumite operațiuni aeriene, oferind noi instrumente de luptă aeriană și acționând împreună și sub coordonarea altor aeronave cu echipaj.

”Remote Carriers” pot asigura managementul unor misiuni care folosesc mai multe platforme și, astfel, vor completa și vor spori capacitățile avioanelor de luptă cu echipaj, cu care vor fi într-o strânsă cooperare.

În același timp, au un grad ridicat de automatizare pentru a crește performanțele misiunii în timpul unui conflict de amploare și pentru a compensa un număr limitat de avioane cu echipaj.

Permițând o adaptare rapidă și dezvoltarea tehnologiilor, platformele de tipul ”Remote Carriers” vor crește considerabil capacitățile operaționale, într-un ritm foarte alert.