Municipalitatea orădeană a câştigat un proiect de 16 milioane de euro pentru refacerea cetăţii medievale.
Oradea va primi 16 milioane de euro finanţare din fondurile structurale puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, pentru reabilitarea cetăţii medievale a oraşului. Un prim contract a fost semnat deja de Primăria Oradea, pentru realizarea studiului de fezabilitate. Fondurile au fost accesate prin intermediul Programului Opera- ţional Regional, axa prioritară nr. 5 - Dezvoltarea Durabilă a Turismului Regional şi Local. Titlul complet al proiectului este „Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea integrării în circuit turistic - Cetatea Oradea Complex Cultural European”. Opt milioane, prima etapă Reabilitarea cetăţii se va face în două etape, autorităţile având termene foarte strânse pentru terminarea proiectului, în total şase ani. Municipalitatea orădeană a lucrat la proiectul pentru reabilitarea cetăţii aproape un an de zile iar la sfârşitul anului trecut s-a semnat primul contract. „Am semnat la Bucureşti un contract pe 400.000 euro, nerambursabili, un aconto din proiect, bani necesari pentru realizarea studiului de fezabilitate şi pentru proiectul tehnic de execuţie al primei etape. Aceasta cuprinde opt corpuri de clădire din Cetate”, a declarat Marcel Boloş, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO).
Prima parte a proiectului înseamnă o finanţare de opt milioane de euro. Banii sunt destinaţi reabilitării a opt corpuri de clădire: Corpul A - Palatul Princiar, în care funcţionează Facultatea de Arte Vizuale, Corpul K - ocupat acum de ateliere auto, Lapidariumul, Corpul L, Corpul G - unde se află atelierul decanului de la Arte Vizuale, Corpul H - fostă brutărie, acum parţial prăbuşită, Corpul M - încăperile îngropate dinspre strada D. Gherea şi Corpul I - al cărui acoperiş a fost refăcut şi peretele consolidat, şi care este propus pentru restaurare interioară.
Pentru această primă etapă municipalitatea orădeană are un termen de trei ani de zile, în care trebuie să facă studiile premergă toare şi să efectueze reabilitarea propriu-zisă.
Şansă unică
Potrivit directorului AIO licitaţ iile pentru studiile de specialitate au fost organizate deja. „«Proiect Bihor S.A.» face proiectul tehnic de execuţie. Suntem puţin înaintea programului cu această etapă, pentru că am anticipat că vom primi banii şi am demarat licitaţia înainte de a semna”, a declarat Marcel Boloş. „Dacă nu respectăm termenele stabilite, riscăm chiar şi să pierdem banii”, a explicat acesta.
Reprezentantul AIO spune că pentru reabilitarea cetăţii ar dori să angajeze un restaurator străin, de preferabil talian. „Aş vrea să facem o muncă de calitate, pentru că nu cred să ne mai întâlnim cu aşa sume”, a adăugat Boloş.
Restaurante, centru de afaceri şi hotel
A doua etapă a proiectului, prevede refacerea inelului princiar, adică imobilele care încadrează curtea interioară: Corpul E - parţial susţinut cu schele, Corpul B - unde au funcţionat Arhivele Statului, Corpul D - unde a func- ţionat o vreme poliţia rutieră şi corpul C - în care s-a vrut amenajarea unui muzeu al cetăţii. „Şi această etapă durează tot trei ani, din momentul semnării contractulului pentru finanţare”, a spus şeful AIO.
După reabilitare, municipalitatea va încerca să valorifice spaţiile, în aşa fel încât cetatea să ajungă să se auto-finanţeze. Printre obiectivele enumerate de Marcel Boloş se numără restaurante, hotel, un centru de afaceri, un muzeu.
Spaţii verzi în şanţul cetăţii
Pentru refacearea şanţului cetăţii, care nu este cuprins în proiectul finanţat de UE, municipalitatea are în vedere creare de noi spaţii verzi. „Ni s-au aprobat (de Ministerul Mediului – n.r.) bani pentru amenajarea unui parc dendrologic într-o parte din şanţ. Am mai putea aplica cu un proiect nou, că am văzut că se poate, şi poate facem o zonă de promenadă în tot şanţul”, a conchis Marcel Boloş.
ZIDIRE
Istoria Cetăţii Oradea
Legenda spune că, în 1092, pe când se afla la vânătoare în Ţara Crişurilor, Regele Ladislau I al Ungariei a ajuns într-o poiană străjuită de apele Crişului Repede, iar în urma unui vis avut în acea noapte a decis să înalţe acolo o mănăstire zidită. A numit locul Varad, iar în jurul mănăstirii s-a construit o cetate, în jurul căreia a fost construit oraşul Oradea (Varadinum). Un moment crucial în istoria aşezării a fost căderea cetaţii sub turci, la 27 august 1660. În scrisoarea trimisă sultanului după căderea cetăţii, comandantul turcilor, Ali Paşa scria „s-a ocupat Oradea, Ardealul a rămas fără inimă”. În vara anului 1692, trupele austriece eliberează cetatea orădeană.
Urmează o etapă de refacere a cetăţii, după imenselor pagube pricinuite de luptele din anii 1691 – 1692. Cetatea este refăcută după planurile inginerului militar Ernst von Borgsdorf, cu bani de la Vatican. În secolul al XVII-lea obiectivul devine o cetate de interior, cu rolul de a găzdui garnizoana militară. În secolul al XIX-lea, cetatea îşi pierde caracterul militar, dar în perioada comunistă redevine obiectiv militar, fiind administrată de armată.