EURACTIV: UE și SUA, în tabere opuse după căderea guvernului din Kosovo

EURACTIV: UE și SUA, în tabere opuse după căderea guvernului din Kosovo

Miercuri (25 martie), guvernul din Kosovo a fost demis în urma unui vot de neîncredere la doar două luni după instalarea sa la putere, ceea ce face ca această instabilă democrație să intre într-un con de nesiguranță tocmai când încearcă să împiedice răspândirea coronavirusului.

Votul pune astfel capăt unei scurte și încordate alianțe între două foste partide de opoziție, alianță care a preluat puterea luna trecută având drept mandat înlăturarea oamenilor din vechea gardă care a dominat Kosovo mai bine de un deceniu.

Parteneriatul s-a încheiat repede, având în vedere că partidul mai mic din coaliție, LDK, un partid de centru-dreapta, a inițiat o moțiune după săptămâni întregi de tensiuni cu premierul Albin Kurti, liderul partidului Vetevendosje, de centru-stânga.

După aproape 12 ore de discuții, 82 dintre aleșii din parlamentul cu 120 de fotolii au votat în sprijinul moțiunii de neîncredere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Hashim Thaçi, al cărui partid a pierdut ultimele alegeri, poate acum să-i ofere lui Kurti, adversarul său politic o nouă șansă de a forma un guvern și de a organiza noi alegeri.

Conflictul i-a indignat pe cetățeni, întrucât aceștia doresc ca liderii lor să-ți concentreze atenția asupra combaterii coronavirusului după ce flagelul a provocat moartea unei persoane și infestarea altor 70, la o populație de 1,8 milioane de oameni.

Medicii avertizează că înmulțirea cazurilor ar putea depăși spitalele din Kosovo, slab finanțate și în lipsă de personal.

Înaintea ședinței din parlament, un cetățean a încălcat restricțiile de circulație fluturând la intrare o pancartă pe care scria: “Cea mai periculoasă pandemie din Kosovo o reprezintă politicienii. Rușine!”

Neputând să protesteze în stradă din cauză că adunările sunt interzise dată fiind criza provocată de coronavirus, locuitorii din Pristina ies, seara, la ferestre și în balcoane și încep să bată în cratițe și în tigăi pentru a-și manifesta indignarea față de acest scandal.

Presiunile SUA

Partidul LDK și-a anunțat decizia după ce, săptămâna trecută, Kurti a demis un ministru – o ultimă lovitură după ce de săptămâni întregi el fusese acuzat că periclitează relațiile dintre Kosovo și SUA, cel mai important aliat al regiunii.

Totuși, Kurti susține că ar fi victima unui complot pus la cale de președintele Thaçi, un om care s-a menținut în centrul eșichierului politic mai bine de un deceniu.

Adresându-se parlamentului înaintea votării, Kurti l-a acuzat pe Thaçi că dezbină coaliția din dorința de a recâștiga puterea și de a finaliza un acord cu Serbia sprijinit de SUA, care ar viza modificarea frontierelor.

Serbia încă mai refuză să recunoască independența Kosovo, o fostă provincie a sa care s-a separat în urma unui război desfășurat între anii 1998 și 1999.

Întrucât tratativele mediate de UE între vecini nu au dus nicăieri, un nou emisar al SUA, desemnat de președintele Donald Trump, a conlucrat recent cu Thaçi în vederea relaxării situației.

Săptămâni în șir, Washingtonul a exercitat imense presiuni asupra lui Kurti pentru a-l convinge să renunțe la taxele impuse produselor sârbești, taxe care acum reprezintă principalul obstacol în calea negocierilor.

Chiar și după ce, furioase, Statele Unite au suspendat ajutorul economic în valoare de aproximativ $50 milioane, Kurti a acceptat să renunțe doar treptat la taxe, dar a spus clar că nu dorește ca Thaçi să fie cel care va conduce tratativele cu Serbia.

Acest haos politic a dezvăluit tot mai marile deosebiri dintre politica SUA și cea europeană pe tema Kosovo.

În timp ce ambasadorul american a salutat dezbaterile pe tema moțiunii de neîncredere, Franța și Germania s-au pronunțat împotrivă, pledând pentru “unitate politică” în vederea combaterii crizei din domeniul sănătății.

Pe Twitter, actualul raportor al Parlamentului European pentru Kosovo, Viola von Cramon-Taubadel (Partidul Verzilor, din Germania), a criticat reacția SUA.

“Cum poți tu, ca ambasador, să te bucuri să vezi cum un guvern funcțional se prăbușește în toiul #PandemieiCorona? Incredibil. Iresponsabil”, a scris ea pe Twitter.

Sursa

Traducerea: Alexandru Danga - RADOR