EUOBSERVER: Italia şi Spania - cel mai greu lovite sau doar primele?

EUOBSERVER: Italia şi Spania - cel mai greu lovite sau doar primele?

În plus, se estimează că economia va pierde aproximativ 49 de miliarde de euro numai luna aceasta, din cauza răspunsului la coronavirus.

„Doar câţiva”

De la începutul pandemiei, Spania a văzut cum a lovit virusul alte ţări, precum China, apoi Iranul şi Italia.

Dar răspunsul noului guvern de coaliţie spaniol a fost criticat ca fiind tardiv şi chiar stângaci.

În perioada iniţială de izolare din Italia, în Spania viaţa continua să se desfăşoare ca în condiţii normale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta înseamnă îmbrăţişări, săruturi şi adunări cu numeroşi participanţi - inclusiv stadioane pline de suporteri sportivi şi demonstraţii de masă pentru a marca Ziua internaţională a Femeii (8 martie) în întreaga ţară.

„Spania va avea doar câteva cazuri”, a spus şeful centrului medicinei de urgenţă din Spania, Fernando Simon, în momentul în care premierul italian Giuseppe Conte a extins carantina la întreaga ţară, în 9 martie.

Însă, în Spania erau înregistrate luni (30 martie) 85.195 de cazuri - iar 12.298 din rândul personalului sanitar.

Între timp, Italia care se aşteaptă să ajungă la apogeul epidemiei în zilele următoare, a înregistrat peste 10.779 de decese, urmată de Spania (7.340), China (3.304) şi Iran (2.757).

Punct de cotitură

Spania a luat apărarea măsurilor adoptate de guvern drept răspuns la criză, afirmând că acestea s-au bazat pe recomandări ştiinţifice. Totuşi, în vreme ce cabinetul Conte a fost susţinut de la începutul crizei de o comisie specială de specialişti, Sanchez a decis să înfiinţeze o astfel de structură de consiliere abia la o săptămână de la instituirea carantinei (21 martie).