Eugen Tomac, urmașul lui Traian Băsescu: „Avem majorități cu PSD pentru că PNL ne-a închis ușa în nas”

Eugen Tomac, urmașul lui Traian Băsescu: „Avem majorități cu PSD pentru că PNL ne-a închis ușa în nas”

Sediul central PMP este „blindat” cu pozele lui Traian Băsescu. Din orice loc al sediului te uiți, în curte sau în clădire, dai peste o imagine înrămată cu fostul președinte: fostul președinte într-un discurs, fostul președinte într-o baie de mulțime printre „băsiști”, fostul președinte la o ședință de partid, fostul președinte cu Angela Merkel sau Vladimir Putin. „PMP are un tată, Traian Băsescu, și o mamă, pe Elena Udrea”, spunea poetic, Elena Udrea, în 2016. Mama PMP-ului s-a refugiat politic în Costa Rica și Băsescu și-a anunțat discipolii că se retrage de la conducerea partidului: „Ce vreţi, să ajung ca Iliescu să mă târâi prin partid?”. Partidul orfan a rămas acum la Eugen Tomac (36 de ani).

Noul lider PMP e singurul președinte de partid care nu s-a născut pe teritoriul de azi al României, ci în satul Babele din sudul Basarabiei, sat aflat în Ucraina și care care l-a dat pe Alexandru Averescu, comandatul armatei române în Primul Război Mondial. Nu îl deranjează că stă mereu în umbra lui Băsescu. „În proporție de peste 85% din votanții PMP se identifică cu președintele Traian Băsescu. Nu aș îndrăzni niciodată să merg atât de departe să spun <<Sunt urmașul lui Traian Băsescu>>. Traian Băsescu este unic. Pentru mine este suficient și îmi știu foarte bine locul”, afirmă el.

Într-un colț din biroul șefului PMP stă o timonă din lemn, cam de jumătate din înălțimea unui om, pe care Băsescu a primit-o cadou pe vremea când era membru PD-L și a luat-o cu el în PMP. Pe un dulap, Tomac a lipit insigne și abțibilduri rotunde cu sloganul „Socialism sucks” (în traducere „Socialismul e de rahat”, n.red.) folosit de președintele American Donald Trump. Este un lucru pe care nu l-ar face niciodată în politică? „Da. În mod sigur nu m-aș înscrie în PSD”, ne spune președintele PMP.

În interviul acordat EVZ, Tomac afirmă că are un obiectiv „sfânt”: unificarea României cu Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Cum se poate realiza unirea României cu Republica Moldova?

- Din punct de vedere tehnic, unirea se poate realiza mult mai simplu decât își imaginează oricine. La București, pe 27 martie anul acesta, toate partidele au votat în Parlament o Declarație prin care România își afirmă disponibilitatea pentru o eventuală unire atunci când Republica Moldova va dori. Dacă vom avea o declarație similară și în Parlamentul de la Chișinău, ar demonstra că există voință politică din partea ambelor state. Apoi trebuie să se dea o Declarație de Unire a celor două state în ambele Parlamente.

- De ce Republica Moldova nu-și dorește?

- În Republica Moldova există foarte multă fățărnicie. Mai bine de 50% din parlamentarii Republicii Moldova sunt și cetățeni ai României, totuși mint populația spunând ba că direcția Rusia-Belarus este soluția pentru viitorul Republicii Moldova, ba că soluția este nu unirea cu România, ci integrarea în Uniunea Europeană. Eu le spun românilor din Republica Moldova sau celor care nu sunt în mod automat unioniști că uniunea cu România înseamnă de fapt Uniunea Europeană la care ei visează. Republica Moldova nu mai are nici resurse pentru a supraviețui în următorii 5-10 ani și caută o soluție de a ieși din acest blocaj. Dacă ar exista 52 de parlamentari moldoveni care ar vota această declarație, procesul poate începe oricând.

- Care e principalul avantaj?

- În mod clar, și aici nu trebuie să ne mințim, România va trebui să facă un efort, asistată de UE, de a uniformiza salariile și pensiile pentru că în Republica Moldova ele sunt de câteva ori mai mici decât în România. România își sporește influența în regiune, devenim un stat de 24 de milioane de cetățeni. Putem fructifica avantajele ce țin de fondurile structurale, mă refer la autostrăzi, modernizare de spitale și școli. Se mărește numărul de membri în Parlamentul European cu cel puțin 10-12 mandate. Capacitatea noastră de a ne dezvolta economic crește și nu stagnează așa cum spun pretinși analiști.

Asta pe lângă faptul că reparăm o nedreptate istorică, când o parte din teritoriul României, printr-o înțelegere între Hitler și Stalin, a fost anexată la URSS. Trebuie să depășim isteria că suntem dezavantajați luând o populație mult mai săracă. După ce ne-am asigurat securitatea intrând în NATO, prosperitate intrând în Uniunea Europeană, următorul proiect în jurul căruia românii se pot aduna este reîntregirea, repararea unei nedreptăți.

- Ce inamici am putea să ne facem și cine ne-ar ajuta?

- Simplist privind, cel mai mare inamic al unirii nu este nici Federația Rusă, nici UE, cel mai mare adversar este clasa politică de la Chișinău, care fuge de subiectul unirii și ține populația într-o zonă captivă. Nu aș vrea să spun că Rusia ar fi mâine de acord, dar în Federația Rusă sunt convins că există și politicieni care privesc cu mai mult pragmatism spre tot ceea ce se întâmplă în regiune: ei au anexat Crimeea, sunt izolați cel puțin asta este poziția mimată pe plan extern, nu cred că Rusia ar dansa atunci când se va face un asemenea proces, dar în mod clar cu Rusia se poate negocia și aici este rolul și al nostru și al Chișinăului.

- De ce ați semnat moțiunea de cenzură a PNL?

- Dăncilă este portretul perfect al mediocrității în politică, un om care a ajuns în funcția de prim-ministru și în spatele ei se află un păpușar care îi spune ce și cum să implementeze. Este un risc pentru țară acest premier. Am susținut acest demers PNL pentru că credem că e o ocazie bună și pentru cei din PSD să se răcorească și să o trimită pe Dăncilă de unde a venit, la Videle, pentru că nu are capacitatea să mimeze măcar dorința de schimbare sau capacitatea de a gestiona treburi la nivel de stat. Nu știm dacă moțiunea va trece, depinde mult și de alți parlamentari. Pe aritmetică PMP, PNL și USR nu au suficiente voturi, dar există și parlamentari nemulțumiți în PSD și ALDE care ar putea vota.

- Dacă moțiunea trece, PMP are o propunere de premier?

- În mod clar, dacă președintele Iohannis nu va mai face erorile pe care le-a făcut propunând trei premieri de la PSD, PMP are un prim-ministru de care România are nevoie. Chiar și cei mai înverșunați adversari, de la PSD la cine vreți dumneavoastră, sunt de acord că un prim-ministru mai bun decât Traian Băsescu nu există la ora actuală în clasa politică. Dar asta nu s-a discutat, noi am semnat doar pentru moțiune.

- Aveți, cele trei partide, o listă de miniștri?

- Nu s-a discutat așa ceva. Dar PMP-ul va merge la negocieri cu o condiție foarte fermă, aceea de a se crea în cadrul Guvernului un minister pentru relația cu R.Moldova.

- Ați intra la guvernare cu PSD dacă ar înființa acest minister?

- PSD-ul nu este un partid cu care noi să ne dorim să guvernăm. Dacă am fi fost compatibili măcar pe temele de interes național, am fi avut până acum discuții. PSD prin toate măsurile pe care le-a luat până acum a încercat să izoleze România de Europa. Nu vorbim de comunism, că el s-a dus, dar practicile lui se regăsesc perfect în sânul PSD și PSD trebuie înlăturat de la guvernare.

- De ce PMP a intrat în alianță cu PSD în unele localități din teritoriu?

- Nu avem alianțe. Există niște majorități de conjunctură. Noi am vrut în 2016 să semnăm un protocol cu PNL prin care să încurajăm cei aproape 2.000 de consilieri PMP, PNL nu a dorit să semnăm, prin urmare decizia politică a fost ca fiecare organizație în funcție de oportunitățile pe care le are să fructifice voturile pe care le-a obținut. Dar avem infinit mai multe majorități cu PNL. Pentru că ni s-a închis ușa în nas, noi le-am permis colegilor noștri să negocieze punctual și așa am obținut câteva funcții în majorități cu PSD, dar nicidecum alianțe.

- De ce la București vreți să dați jos PSD de la guvernare, iar în teritoriu sunteți în majorități cu PSD pentru niște funcții?

- Asta nu înseamnă că PMP este în alianță cu PSD, subliniez acest lucru. Avem doi-trei vicepreședinți de Consilii Județene unde organizația a negociat împreună și cu alte partide să se formeze niște majorități din care fac parte și PSD și PMP, cum este Maramureș. Eu vă asigur că înțelegeri similare are și PNL, mult mai multe și mai vizibile și pe acelea nu le-a văzut nimeni. Noi, fiind partidul lui Traian Băsescu, s-a văzut probabil mult mai mult acest aspect.

- De ce a spus dl Ludovic Orban după ce ați fost ales că acum PMP este mai frecventabil?

- Mi se pare neinspirată această exprimare, pentru că la noi lucrurile sunt extrem de clare. În partid nu s-a schimbat nimic. Președintele Traian Băsescu este profund atașat de partidul nostru, noi suntem într-o legătură permanentă cu președintele Traian Băsescu, spiritul partidului se identifică cu președintele. Sigur că suntem un partid deschis spre dialog, credem că viața ne va obliga să stăm mult mai des la masă cu partidele anti-PSD.

- A început o discuție cu PNL și USR pentru o mare coaliție de dreapta tip USL?

Nu, nu există niciun fel de dialog pe această temă. Cred că într-o primă etapă e nevoie de o cooperare mai strânsă în Parlament pentru că acolo se face opoziție și pe măsură ce cetățenii vor vedea că există o abordare deschisă a partidelor care fac opoziție la PSD, cetățenii pot să privească cu mai multă încredere formarea unei alternative. Trebuie să începem cât mai curând acest proces pentru că oamenii, pe bună dreptate, au obosit și pe undeva, pe bună dreptate, sunt nemulțumiți  de lipsa de eficiență a opoziției.

- Vedeți posibil scenariul avansat de Călin Popescu Tăriceanu, ca PSD și ALDE să meargă cu un candidat comun la alegerile prezidențiale din 2019?

- Păi PSD-ul nu are nicio șansă să își maximizeze un rezultat pe care și-l doresc fără Tăriceanu. În mod clar vor merge fie cu Tăriceanu fie cu alt candidat pe care să îl susțină împreună. Dacă vor merge cu candidați separați, în mod clar candidatul susținut de dreapta în turul doi va câștiga fluierând.

 

- PMP va avea candidat propriu la prezidențiale?

- Vom analiza această opțiune. Dar ca partid parlamentar care vrea să aibă un cuvânt de spus în politică, trebuie să fie pregătit pentru orice competiție.

 

- Cum caracterizați activitatea președintelui Iohannis?

- A avut un mandat liniștit cu vacanțe lungi și puține ieșiri publice. Nu poate fi menajat pentru erorile pe care le-a făcut numind trei premieri de la PSD fără să clipească. Nu sunt mulțumit, nu aș vrea să fiu ipocrit și să spun că de dragul luptei pe care o duce acum conjunctural cu Dragnea a fost un președinte eficient. A avut posibilități în care ar fi putut să condiționeaze actuala majoritate de lucruri care sunt vitale pentru societatea românească. De exemplu, să revină la alegerea primarului în două tururi, putea condiționa numirea premierului de adoptarea acestei legi. Politica se face și pe negocieri, nu numai pe aritmetică. A venit PSD și mi-a spus niște semnături pe masă. Nu este suficient în condițiile în care milioane de români și-au pus speranța în președinte. Atunci când președintele Traian Băsescu a avut o dificultate în a comunica cu majoritatea guvernamentală și cu Guvernul au stabilit celebrul pact de coabitate prin care s-au trasat niște obiective asumate de ambele părți pentru a nu exista confuzii. Or, președintele a fost mult prea absent pe temele mari, că ne referim la pensiile speciale, pilonul II de pensii, unde trebuia să îți exercite  rolul de mediator între instituțiile statului, nu de obsevator. O spun cu toată răspunderea, există lucruri precise pe care le putem aduce, fără reținere, drept critică la adresa președintelui.

- Avem o decizie CCR care spune că președintele trebuie să semneze decretul de revocare a șefului DNA. De două săptămâni, președintele lecturează. PSD e gata de suspendare. Ce se întâmplă?

- În mod clar asistăm la o bătălie între instituții, cu miză foarte puternică legată de justiție.

- Cine sunt băieții buni și cine sunt băieții răi în bătălia asta?

- Este foarte dificil să tai în două lucrurile la ora actuală. E limpede că în PSD, sub pretextul abuzurilor, mulți dintre ei dansează fericiți că poate se mai strecoară niște amendamente prin care li se rezolvă o parte din problemele pe care le au cu justiția.

Pe mine mă îngrijorează faptul că nu mai poate fi depus un denunț după 6 luni de la săvârșirea unei fapte, este un termen exagerat de mic. Nu spun să te trezești după 10 ani, dar un grup infracțional organizat nu poate fi spart peste noapte în câteva săptămâni. Uneori se lucrează și ani de zile pentru a-l destructura. Dacă ar fi avut așa ceva justiția italiană sau alta din orice stat unde au avut probleme cu crima organizată, niciodată mafia nu ar fi fost pusă la punct.

În același timp, avem o realitate. Ca om care știe că deciziile din instanță trebuie respectate, aș înclina să spun că președintele trebuie să respecte decizia CCR. Dar în același timp am văzut că această decizie îi transformă pe procurori din magistrați aflați sub coordonarea ministrului în subordonați ai ministrului. Există o problemă care dacă nu va fi tratată cu multă înțelepciune privind la viitor, riscă să producă mult mai multe victime decât au existat până în prezent. Iohannis cred că trebuie să ia în calcul inclusiv un referendum. Altă soluție la ora actuală nu există.

- Există o soluție elegantă pentru toată lumea?

- Dacă președintele o va convinge pe șefa DNA să își prezinte demisia, cred că toată lumea va ieși parțial mulțumită din această problemă politică de interes național.

- Credeți că PSD și ALDE l-ar suspenda pe Iohannis?

- Cred că sunt destule minți în PSD care consideră că la ora actuală ceea ce fac este agreat de populație, se uită și în sondaje și fiind presați mulți dintre ei de teama de a fi sancționați în dosarele în care sunt implicați, pot înclina ca procentul celor care-și doresc o suspendare să fie mai mare decât procentul celor care nu-și doresc.

- PMP ar vota o suspendare a șefului statului?

- Exclus.

- Ce faceți în timpul liber, pe lângă politică?

- Din nefericire am foarte puțin timp liber. Îmi place să citesc, am restanțe mari la acest capitol pentru că am o bibliotecă valoroasă. Încerc să mă rup de cotidian fie la cinema, fie făcând sport.

- Aveți vreun personaj favorit dintr-o carte sau dintr-un film?

- Da, ultimul film pe care l-am văzut este un film istoric despre modul cum a preluat Churchill guvernarea în timpul invaziei germane și e un film care m-a marcat. În general citesc multă istorie.

- De ce istorie?

- Pentru că mă pasionează istoria, încerc să înțeleg unele lucruri. Citesc multe texte pe care le-au scris gazatari cunoscuți din țară și străinătate în diferite perioade ale ultimelor două secole, sunt multe analize, unele teme sunt aproape actuale și mi se par interesante abordările pe care le au respectivii jurnaliști, vorbim despre dispute franco-germane din secolul trecut, sensibilitățile, abordările unor națiuni din Europa le putem regăsi și în actualitatea curentă. Cred că pentru un om politic e bine să încerce să vadă cum au soluționat în trecut unele probleme. Pentru mine e o pasiune să sap în trecut să văd care a fost dezndodământul unor teme de interes pentru anumite societăți.

- Ați vota pentru introducerea pedeapsei cu moartea?

- Nu. Consider că omenirea a evoluat destul de mult și închisoarea pe viață pentru cei care comit crime este o pedeapsă suficientă. Dumnezeu ne-a dat viața și doar el decide când închidem ochii pentru ultima oară.

- Legalizarea prostituției vi se pare o idee bună sau rea?

- Cred că trebuie privit mai îndrăzneț. Nu aș merge pe lagalizare dar aș încerca să explic mai mult din punct de vedere medical că este un pericol pentru societate și din acest punct de vedere ar trebui făcut ceva, create facilități precise pentru ca acestă problematică să fie mult mai atent supravegheată de stat din punct de vedere medical pentru a nu provoca nenorociri.

- Ce credeți despre impozitarea veniturilor Bisericii?

- Sunt un om atașat de Biserică, are rolul ei. Face parte din patrimoniul nostru spiritual și cultural. Nu fac parte din categorica celor care spun că din cauza Bisericii societatea noastră nu este capabilă să contruiască scoli, spitale, autostrăzi. Cred că Biserca își face rolul de liant spiritual în societate și are nevoie, astfel, de un statut special.

- V-ați gândit vreodată ce ați face dacă ați ieși din politică?

- Da. De multe ori. Sunt un om care nu a intrat în politică pentru un profit material, am intrat în politică din convingere. Dacă nu aș fi făcut politică, la ora actuală aș fi avut un alt statut din punct de vedere al profitului, pentru că sunt un om creativ și familia mea ar avea mai mult de câștigat, dar am cântărit de foarte multe ori și consider că drumul pe care am plecat trebuie să mi-l duc mai departe. Însă sunt conștient că orice om politic are un început și poate avea oricând un final de carieră politică, pentru că aici depinde de foarte mulți factori pe care nu îi poți gestiona și anticipa întotdeauna. De aceea cred că orice om politic, atunci când simte că nu mai are susținerea populației trebuie să aibă decența de a se retrage. Un om politic nu poate fi indecis, trebuie să știe că atunci când ia o decizie poate ulterior constata că e proastă dar trebuie să fie hotărât atunci când ia decizia. Altfel, e un om care nu poate avea rezultate in viață.  Când voi simți că nu mai pot face ce mi-am propus pentru societate, cel mai decent este să mă întorc printre cărțile mele.

- E un lucru pe care vi l-ați promis că nu o să îl faceți niciodată în politică?

- În mod sigur nu m-aș înscrie în PSD. Sunt un om cu convingeri puternice de dreapta. Nu cred că traseismul este forma cea mai reușită prin care poți să evoluezi în politică. În politică trebuie, asta este opinia mea, să ai răbdare și să îți aștepți momentul dacă ai ceva de spus societății. Altfel, politicieni de meserie sunt mulți care și-au schimbat partidele de la stânga la dreapta fără nicio emoție. Eu sunt un om consecvent și destul de loial propriilor principii.

- Vă deranjează că sunteți în umbra lui Traian Băsescu?

- Nu. În proporție de peste 85% din votanții PMP se identifică cu președintele Traian Băsescu. Deci ar fi o copilărie să spună oricine altceva. Nu aș îndrăzni niciodată să merg atât de departe să spun „Sunt urmașul lui Traian Băsescu”. Traian Băsescu este unic. El a reușit performanțe pe care nu le-a mai reușit niciun alt politician român. Pentru mine este suficient și îmi știu foarte bine locul. Știu că în procesul de consolidare a PMP ne putem baza pe generozitatea pe care o oferă acestui partid Traian Băsescu.

- Cine sunt băsiștii?

- Mulți dintre ei sunt de 20 de ani alături de Băsescu, cei care au fost în PD, cei care s-au atașat de el după ce a fost președintele țării, există un electorat care se identifică cu PMP și Băsescu și noi suntem conștienți de asta.