Candidatul PMP la Primăria Sectorului 1 se opune construirii unei noi moschei, în București, dar spune că va căuta fonduri europene pentru renovarea bisericilor vechi, care sunt monumente istorice
Euget Tomac susține, în interviul pentru EVZ, că Parchetul General i-a blocat candidatura lui Traian Băsescu, dar Robert Turcescu poate să-i bată și pe Gabriela Firea, și pe Cătălin Predoiu.
- EVZ: În ce măsură vă afectează faptul că Băsescu nu mai candidează la Primărie?
- Eugen Tomac: Imediat ce a revenit în politică, președintele Băsescu a anunțat că principalul său obiectiv este construirea unui partid nou, diferit de formațiunile înmărmurite în viziuni înguste şi anacronice. Era firesc ca domnia sa să candideze la Primăria Generală. Bucureștiul are nevoie de un primar cu viziune și curaj. Sunt sigur că și bucureștenii așteptau anunțul de înscriere în cursă a Președintelui Băsescu. Nu vă ascund că am întâlnit sute de persoane care mi-au spus că deși sunt simpatizanți ai altor partide, ar vota cu toată convingerea pentru Băsescu. De obicei, nu comentez deciziile din justiție, însă în acest caz, cred că trebuie să citim printre rânduri şi să înțelegem motivele reale pentru care s-a decis redeschiderea dosarului cu doar o zi înainte de declarația prin care preşedintele Băsescu şi-ar fi anunţat intrarea în cursă. Decizia de a nu candida este în acord cu linia politică pe care a promovat- o
- Aveaţi un dosar la DNA...
- Nu am niciun dosar la DNA. Am avut o plângere făcută de Guvernul Ponta în 2012, care a primit decizia de neîncepere a urmării penale.
- De ce ar trebui să vă voteze bucureștenii?
- Sunt locuitor al Bucureștiului de mai bine de jumătate de viață. În Sectorul 1 m-am format profesional, în Sectorul 1 mi-am făcut studiile, în Sectorul 1 am mers zilnic la primul loc de muncă, în Sectorul 1 am predat primele ore în calitate de dascăl, în Sectorul 1 s-au născut cei doi copii ai mei. Cred că pot aduce la Primăria Sectorului 1 acel suflu nou pe care cetățenii îl așteaptă. Un vot acordat mie este o investiție sigură în viitorul Sectorului 1, un vot acordat PSD sau PNL este un vot dat celor care au risipit banii și au transformat Primăria Sectorului 1 într- o fortăreață care nu mai are nimic în comun cu agenda cetățeanului. Tocmai aceste găști din PNL și PSD l-au eliminat într-un mod urât din fruntea primăriei, pe primarul Chiliman.
Există un buget alocat direct de la Bruxelles pentru finanțarea lucrărilor de renovare a monumentelor istorice.” susține Eugen Tomac
- Veți da bani la biserici?
- Voi susține Biserica şi voi căuta să atrag și fonduri europene pentru a o sprijini. Aici mă refer la bijuteriile care au
- Dar problema moscheii cum o veți aborda?
- În București avem cinci moschei, deci comunitatea mu sulmană este integrată și își poate păstra credința. Cred că e bine să dăm dovadă de toleranță, iar noi, românii, am fost dintotdeauna primitori și îngăduitori. Nu cred însă că trebuie să exagerăm în aceste timpuri tulburi și să ridicăm la București cea mai mare moschee din Europa. Nu consider oportun ridicarea acesteia pe o suprafaţă de 11.256 de metri pătraţi, oferită gratuit de Guvernul Ponta la solicitarea Președintelui turc.
- Ce veți face dacă nu veți fi ales primar?
- Nu cred că bucureștenii sunt atât de naivi încât să voteze un candidat liberal care a intrat în 2012 în Parlament prin redistribuire. Domnul Nazare a pierdut alegerile parlamentare la Brăila. Nu văd cum poate câștiga Primăria Sectorului 1 . Candidatul PSD a mai încercat, dar fără nicio șansă, iar acum mimează o revoltă surdă. PNL și PSD au condus spre dezastru Primăria Sectorului 1, au votat în unanimitate timp de 4 ani și azi se prefac că sunt în competiție. Sunt singurul candidat care nu are nimic în comun cu cele două găști și îmi doresc ca locuitorii Sectorului 1 să fie mândri de alegerea pe care o vor face pe 5 iunie. Deci, pe 6 iunie, ne vedem la Primărie. Nu am alt plan.
Panouri solare și parcări
EVZ: Ce priorități veți avea, ca primar?
Eugen Tomac: Sectorul 1 va deveni cel mai sigur loc din România, vom instala camere de luat vederi pe toate străzile. Doi: am depus în Parlament un proiect de lege, astfel încât Primăria să poată iniția un program de instalare a panourilor solare pe blocuri și case pentru a reduce costurile la întreținere cu aproape 60%. Cu ajutorul acestora, din aprilie până în octombrie, nu va trebui să plătim nimic pentru apa caldă. Trei: începem construirea de parcări subterane de reședință. Este singura soluție pentru a avea în spatele blocurilor o oază de spațiu verde și locuri suficiente de parcare.