Eugen Teodorovici: Fără securiști!

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a dat primele explicații despre demiterea lui Ionuț Mișa de la conducerea ANAF și numirea Mihaelei Triculescu, o persoană din afara sistemului și fără experiență. Duminică seara, într-o emisiune tv, Teodorovici a lansat un nou atac împotriva multinaționalelor care, spune ministrul, de ani întregi păcălesc fi nanțele publice și a dat asigurări că prin „taxa pe lăcomie” fenomenul va fi diminuat. El a spus că ofițerii SRI detașați la ANAF nu au ajutat cu nimic la depistarea metodelor la care au recurs companiile.

Eugen Teodorovici a explicat, la fel ca Liviu Dragnea, la planșă, schema prin care multinaționalele eludează impozitul pe profit la emisiunea „Subiectiv”, la Antena 3. În ceea ce privește ofițerii SRI detașați în ANAF tocmai pentru a ajuta la depistarea fraudelor, ministrul a dat de înțeles că aceștia nu și-au făcut datoria și din acest motiv fenomenul trenează de zeci de ani. Întrebat dacă mai există ofiţeri SRI în ANAF, a răspuns că cel puţin la vedere nu mai sunt, dar a zâmbit cu subînțeles.

 

Au raportat misiune îndeplinită

În martie 2017, directorul Serviciul Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a anunțat că începe procedura de retragere a celor 23 de ofiţeri SRI care erau detașați la ANAF, la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, din anul 2014.

Potrivit instituției condusă de Hellvig, specialişti militari ai SRI au fost detaşaţi la solicitarea ANAF, în baza unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării clasificate şi în conformitate cu prevederile legii. „Activitatea acestora la ANAF a vizat asigurarea unor standarde superioare de integritate, creşterea gradului de expertiză analitică şi consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare”, arăta SRI. Trei ani mai târziu, serviciul de informații a constatat că oamenii și-au făcut treaba și se pot retrage. „Instituţia noastră apreciază evoluţiile pozitive înregistrate de ANAF si susţine necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea capacitaţii administrative, inclusiv prin asigurarea unui nivel ridicat de integritate”, declara Eduard Hellvig într-un interviu pentru Mediafax.

Ministrul de Finanțe de atunci, Viorel Ștefan, declara și el că ofițerii și-au îndeplinit misiunea. „Prezenţa SRI în ANAF nu avea ca scop să se substituie obligaţiilor inspectorilor ANAF, să facă controale fiscale. Rolul acestor salariaţi detaşaţi, în temeiul unei decizii a CSAT-ului, a fost, mai ales, pe palierul de elaborare de strategii, analize. Pe evaluarea SRI, s-ar părea că s-a atins obiectivul pentru care au fost transferaţi pe o perioadă determinată la ANAF”, declara Viorel Ștefan în 2017.

Retragerea ofițerilor SRI pare să nu se fi încheiat timp de un an deoarece în luna iulie a anului trecut, ministrul Teodorovici declara că este surprins de ceea ce a găsit.

„Am găsit la ANAF, din păcate, persoane detaşate de la alte structuri ale statului pe anumite funcţii de conducere la ANAF, exact în zona de trimitere a unor sesizări către parchete. Şi am spus, uzând şi de experienţa mea ca auditor, că este un conflict cras de interese. Cu alte cuvinte, am cerut şefului ANAF să înceteze detaşarea acestor persoane, adică retrimiterea lor în structurile din care proveneau”, declara Teodorovici în luna iulie 2018.

 

Nu zeci, ci sute

În 2015, premierul Victor Ponta declara că la ANAF sunt detașați 140 de ofițeri SRI pentru combaterea evaziunii fiscale. „E normal să fie aşa. Am schimbat Legea insolvenței și avem de recuperat 10 miliarde de euro de la firme intrate în insolvență. S-a dizolvat Garda Financiară, s-a făcut DGAF așa încât să avem cât mai puțină corupție în zona de ANAF. Am dat niște instrumente mai puternice”, declara Ponta.

Potrivit declarațiilor actualului ministru al Finanțelor, zeci sau sute, activitatea ofițerilor SRI a fost egală cu zero. Teodorovici a explicat cum se eschivează marile companii străine, inclusiv băncile, de la plata impozitelor și că acest fenomen nu este de ieri, de azi, ci dintotdeauna. Întrebat de ce nu s-a făcut nimic până acum, ministrul a ridicat din umeri.

 

Omul care poate

Eugen Teodorovici a anunțat că a preferat să o aducă pe Mihaela Triculescu (foto) la cârma ANAF pentru o mai buna colectare a banilor. Faptul că aceasta nu este din sistem, este considerat, de către ministru un mare atu.

Doamna Triculescu, e adevărat, nu are experiența de sistem. Tocmai ăsta poate fi un avantaj. Până acum toți cei de la conducerea ANAF au venit din sistem. Nefiind legată de acest sistem, dorința de a reforma poate fi și mai puternică. Va avea sprijinul de a schimba, va avea un sprijin total, nu va avea însă niciun fel de înțelegere dacă un lucru pe care și-l asumă nu îl duce la bun sfârșit”, a dat asigurări Teodorovici. El a adăugat că a propus îndepărtarea lui Ionuț Mișa din cauză că acesta s-a dovedit incapabil să reformeze instituția.