Evenimentul Zilei > Social > Pedofilul Eugen Stan a fost avansat la excepțional în Jandarmerie și a fost decorat în Poliție
Pedofilul Eugen Stan a fost avansat la excepțional în Jandarmerie și a fost decorat în Poliție

Pedofilul Eugen Stan a fost avansat la excepțional în Jandarmerie și a fost decorat în Poliție

Cazul lui Eugen Stan, polițistul de la Brigada Rutieră, arestat, acum, pentru pedofilie a atras după sine o anchetă de amploare, aflată în cercetarea Parchetului General. În acest timp au început să iasă la iveală și alte cazuri în care diferiți polițiști sunt acuzați de hărțuire sexuală, unele dintre victime fi ind angajate ale MAI

Dezvăluiri de ultimă oră despre cazul polițistul-pedofil arată că Eugen Stan nu a ajuns întâmplător la Brigada Rutieră a Capitalei. Deși era un simplu „paznic”, cum se spune, la diferite instituții ale statului ori a îndeplinit funcții de birou. Mai mult, el a fost trecut pe lista celor mai de seamă oameni ai legii, iar în Jandarmerie a avansat la „excepțional”, deși avea muncă de birou. Pe baza acestor criterii și cu ajutorul fostului său șef, destituit între timp, Rene Emanuel Vornicu, Eugen Stan a ajuns angajat la Brigada Rutieră a Capitalei, printr-un sistem de pile și relații, asemănător cazului fostului ofițer preot care a condus, ani la rând, mașinile Poliției Rutiere, Augustin Căpâlnaș.

Foști colegi din jandarmerie ai pedofilului susțin, însă, că „spatele” lui Eugen Stan era mai puternic decât al lui Vornicu. Acesta din urmă, ne-au spus ofițeri de la Rutieră, a fost subofițer la Brigadă. Apoi, a făcut facultatea la „Fără recvență”, a dat examen în Jandarmerie și a promovat ca ofițer și s-a reîntors la Rutieră, unde l-a luat și pe polițistulpedofil.

Mai mult, la propunerea fostului ministru de interne Ioan Rus, Eugen Stan a și fost decorat de fostul președinte Traian Băsescu, în 2012, cu ordinul „Bărbăţie şi Credinţă”, pentru merite deosebite în acțiunile din timpul intervențiilor la deszăpezire.

Agresată sexual de Ziua Femeii

În acest context, însă, „Evenimentul zilei” dezvăluie și alte cazuri de agresiune sexuală care au avut loc în sânul MAI, trecute, prea ușor, cu vederea.

Unul dintre aceste cazuri ne-a fost confirmat de Poliția de Frontieră care, într-un răspuns adresat redacției noastre , susține că a efectuat o anchetă, în martie 2012, referitoare la o acuzație adusă de o polițistă de la Punctul de Frontieră (PF) Huși, ju dețul Vaslui, împotriva unui ofiţer de poliție din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Vaslui.

Plângerea a fost înaintată șefului Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Iași, unitatea superioară ierarhic.

Lider de sindicat și soț de judecătoare

Din relatările martorilor chestionați de EVZ reiese că ofițerul Iulian Antohi, nimeni altul decât liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră (IJPF) Vaslui a hărțuit-o sexual pe subalterna sa, chiar de Ziua Femeii, în urmă cu cinci ani. Cazul a fost înaintat conducerii STPFR Iași și, mai departe, conducerii Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF). Agenta hărțuită a fost mutată, ulterior, la Brăila, iar ofițerul acuzat de agresiune sexuală este, și acum, lider SNPPC. În context, merită menționat că soția lui Iulian Antohi, Iulia Cristina, este judecătoare la Judecătoria Huși.

Față de acest episod, Poliția de Frontieră ne-a răspuns că, în martie 2012, printr-un raport personal, agenta de poliţie din cadrul Sectorului PF Huși a informat conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iaşi cu privire la comportamentul neadecvat al unui ofiţer de poliție din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui.

„Imediat, o echipă din cadrul Serviciului Control al IGPF s-a deplasat la STPF Vaslui, pentru efectuarea de verificări cu privire la aspectele semnalate. Pe timpul cercetărilor, agentul în cauză a precizat, în scris, că nu dorește să formuleze plângere penală împotriva ofiţerului”, se arată în răspunsul adresat EVZ.

Caz „rezolvat” de ofi țerul „în genunchi”

De asemenea, susține Poliția de Frontieră, din verificările efectuate de către lucrătorii Serviciului Control nu au rezultat probe care să confirme aspectele semnalate, însă, având în vedere că ofițerul a manifestat lipsă de tact în relaţiile cu colegii, a fost dispusă „Atenţionarea” acestuia, „conform prevederilor legale”. Interesant este faptul că verificarea cazului a fost făcută de fostul şef al corpului de control al Poliţiei de Frontieră Române, comisarul şef Aurelian Miu, cel care a apărut în imaginile mediatizate de cotidianul „Național” stând în genunchi în fața lui Gelu Oltean, fost şef al serviciului de informaţii al Ministerului de Interne, DIPI – „Doi și-un sfert”.

Hărțuitorul de la IPJ Sibiu

Prin luna mai a anului 2017, pe un grup de Facebook au apărut fotografii cu un ofițer care îi transmitea mesaje deocheate unei tinere. Omul, comisarul șef Toader Sandu (foto), era chiar la Control Intern, adică serviciul care ar trebui să se ocupe de abaterile angajaților din poliția sibiană. Femeia cu care discuta pe Facebook era, susțin poliști sibieni, o tânără care lucra la Asigurări și căreia îi făcea „ochi dulci” cu tentă pornografică. Divorțat fiind, Toader Sandu nu se sfia să apeleze la un limbaj vulgar pentru a o convinge pe fată să iasă cu el. Despre cazul lui Toader Sandu, însă, nimeni de la IPJ Sibiu nu a fost de găsit ca să ne explice dacă a fost sau este cercetat. Însă, polițiștii chestionați de noi ne-au declarat că șeful IPJ Sibiu, comisar șef Tiberiu Iulian Ivancea a fost „scos” basma curată de Toader Sandu în cazul ursului împușcat pe străzile Sibiului, deoarece ofițerul de la Control Intern a întocmit raportul

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: