Cel mai mare masacru. Peste 800 de morți într-o biserică. „Erau cadavre peste tot”

Cel mai mare masacru. Peste 800 de morți într-o biserică. „Erau cadavre peste tot”

Un masacru incredibil a avut loc în luna noiembrie la o biserică creștină din Axum, provincia Tigray, Etiopia. Conflictul din Etiopia pornit în 4 noiembrie 2020 a creat toate condițiile pentru ca o comunitate creștină să fie ucisă fără milă și fără minima posibilitate de a se apăra.

Aproximativ 800 de oameni au fost uciși într-un masacru care a avut loc, în luna noiembrie, la o biserică creștină din Axum, provincia Tigray, Etiopia. La Axum, credincioșii creștini cred că se află obiectul biblic Chivotul Legământului. Masacrul este cel mai sângeros episod raportat de la începutul conflictului din această regiune disidentă din nordul țării, măcinată de un război civil, scrie BBC, care citează și un raport al Amnesty International, preluat de Libertatea și Digi24.

Conflictul din Etiopia a izbucnit pe 4 noiembrie. Guvernul, în alianță cu forțele militare din Eritreea, a lansat o ofensivă asupra miliției rebele numită Frontul de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF). Premierul Etiopiei, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a spus parlamentului, pe 30 noiembrie că „niciun civil nu a fost ucis” în urma ofensivei. Mai multe mărturii ies acum la iveală despre urmările sângeroase ale confruntărilor, în special în rândul civililor.

Comunitatea creștină se adăpostea în Biserica Sfânta Maria din calea rîzboiului civil

La 28 și 29 noiembrie, când trupele Etiopiei și Eritreei ar fi ucis sute de oameni care se adăposteau din calea războiului civil într-o biserică. Luptele din orașul Axum au început pe 19 noiembrie, după ce și în alte orașe din provincia Tigray au avut loc confruntări, ca răspuns al Forțelor Naționale de Apărare a Etiopiei, după ce, pe 9 noiembrie, rebelii au fost acuzați că au comis un „masacru atroce” la Mai Kadra, cu 600 de victime. Pe 19 noiembrie, însă, bombardamentele au început și în apropiere de orașul Axum.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest atac a durat timp de cinci ore. Biserici, cafenele, hoteluri și sute de case au fost vizate”, a explicat un localnic. Odată ce orașul a căzut, a început căutarea a soldaților Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray. „În fapt, era căutat oricine are o armă”, a transmis Amnesty International. Există dovezi convingătoare că trupele etiopiene și eritreene au comis crime multiple de război în ofensiva lor pentru a prelua controlul asupra orașului Axum.

În timpul luptelor, Biserica Sfânta Maria din Sion, suburbie a orașului Axum, cea mai mare biserică creștină din Etiopia, a devenit refugiu pentru oamenii care căutau adăpost și încercau să scape de războiul civil. Ruinele de la Axum fac parte din patrimoniul UNESCO, din 1980. Credincioșii s-ar fi aflat la biserică pentru a apăra Chivotul Legământului.

Conform tradiției etiopiene, într-o capelă din curtea vechii biserici se află Chivotul Legământului ce conține Tablele Legii cu Cele 10 porunci date de Dumnezeu lui Moise, pe Muntele Sinai. Cei aflați în biserică au fost victime ale confruntărilor. Sute de oameni au fost uciși de soldați.

”Au fost uciși 800 de civili”, a declarat un diacon pentru Associated Press

„Pot spune că în Axum au fost uciși aproximativ 800 de civili”, a explicat un diacon al unei biserici pentru agenția Associated Press. El a adunat cărțile de identitate ale victimelor și a asistat la înmormântările în gropile comune. „Au omorât fiecare bărbat pe care l-au găsit”, a mărturisits un tânăr. Au aliniat șase bărbați la zidul unui hotel. I-au întrebat: ”Unde sunt armele voastre?” „Nu avem arme, suntem civili!”, au răspuns ei. Chiar și așa, cei șase au fost împușcați.

Trupurile fără viață ale victimelor ar fi devenit hrană pentru hiene. ”Am găsit doar oase. Am îngropat oase”, a spus un om care a pierdut o rudă.

Comisia pentru Drepturile Omului investighează atrocitățile

Luptele au avut un impact devastator asupra celor rămași în Axum, lăsându-i cu puțină mâncare și fără medicamente, mai notează raportul Amnesty.

La nivel oficial, Etiopia și Eritreea nu au comentat dezvăluirile BBC despre masacrul de la Axum. Comisia pentru Drepturile Omului din Etiopia investighează atrocitățile.