Evenimentul Zilei > International > Etapele-cheie ale ororii. 9 ani de război, 384.000 de morți, milioane de refugiați
Etapele-cheie ale ororii. 9 ani de război, 384.000 de morți, milioane de refugiați

Etapele-cheie ale ororii. 9 ani de război, 384.000 de morți, milioane de refugiați

Războiul din Siria, care a implicat multiplii actori regionali și internaționali, este, începând din martie 2011, o pată de sânge pe obrazul omenirii și pe mâinile regimului lui Bashar Al-Assad, oricât le-ar spăla „aliatul” Vladimir Putin.

În martie 2012, armata atacă și preia controlul asupra fief-ului rebelilor din Homs. Alte operațiuni sângeroase au fost desfășurate, în special la Hama (centru), după uriașe manifestații anti-regim.

În iulie, rebelii lansează atacul asupra capitalei Damasc. Guvernul păstrează controlul asupra capitalei dar zonele de la periferie trec sub controlul insurgenților.

Observavtorul sirian al drepturilor omului și militanții au denunțat utilizarea de către armata lui Assad a butoaielor pline cu TNT pe care le-a aruncat din elicoptere sau avioane militare asupra rebelilor și a populației civile.

Mișcarea șiită libaneză Hizbollah recunoaște, în aprilie 2013, angajamentul său de partea lui Bashar Al-Assad, care provine din minoritatea alauită, o ramură a șiismului. Hizbollah va trimite mii de combatanți în sprijinul regimului de la Damasc.

Iranul șiit a susținut financiar și militar regimul lui Assad, trimitând „consilieri militari” și „voluntari” veniți din Iran, Afganistan sau din Pakistan.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News