Supă crema de morcovi cu ghimbir și semințe

800 g morcovi

1 ceapă mare

3 linguri ulei de palmier

2 căței de usturoi

1 linguriță rasă ghimbir

1 l supă de legume

1 felie țelină (de grosimea a două degete)

sare

piper

crenguțe de cimbru

2 linguri semințe de dovleac + 2 linguri pentru servit

1 lingură semințe floarea soarelui + 2 lingură pentru servit

2 linguri smântână + smântână pentru servit

Pentru ca totul să meargă foarte repede, spălăm morcovii, îi curățam, apoi îi radem.

Călim ceapă în uleiul încins. Când devine sticloasă adăugăm usturoiul pisat și ghimbirul ras.

Lăsăm la foc mic până se călesc puțin și acestea, apoi adăugăm morcovii rași și îi călim în jur de 4 minute, amestecând în acest timp.

Stingem cu supă de legume, adăugăm țelină, sare, piper și frunze de cimbru și lăsăm să fiarbă în jur de 20 minute, la foc mediu.

După acest interval luăm de pe foc, scoatem crenguțele de cimbru, adăugăm semințe de dovleac și floarea soarelui, 2 linguri cu smântână și pasăm.

Servim supa crema de morcovi cu ghimbir și semințe decorând-o cu câteva semințe din tipul celor folosite și puțină smântână, în funcție de gusturi.

Păstrăv cu sos de verdeață

4 bucăți păstrăv

sare de mare

piper

100 g unt

2 cepe verzi

½ legătură pătrunjel verde

1 linguriță capere

foarte puțină coajă rasă de lămâie

1 cană făină pentru tapetare

ulei pentru prăjit

Peștele curățat și spălat foarte bine îl frecăm cu sare de mare atât la interior, cât și la exterior. Condimentăm cu puțin piper, apoi tăvălim peștii prin făină.

Prăjim păstrăvul câte 5 minute pe ambele părți, apoi îl scoatem din tavă, îl scurgem de ulei și îl punem în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 8-10 minute.

În acest timp pregătim sosul: topim untul într-o tigaie. Tocăm verdeață și ceapă mărunt, apoi le călim în unt, împreună cu caperele și puțină coajă rasă de lămâie (foarte puțin, doar pentru aromă discretă).

Turnam sosul peste peștele cald și îl servim imediat.

Dovlecei cu 3 tipuri de brânză la cuptor

dovlecei/zucchini mici-medii (tineri)

brânză tip mozzarella rasă

brânză tip emmentaler

parmesan ras fin

sare

piper

ulei de măsline

usturoi pisat

Pentru a pregăti dovlecei cu trei tipuri de brânză se taie capetele dovleceilor, se secționează în jumătate pe lungime. Se presară sare, piper și ulei de măsline și îi coacem 5 minute în cuptorul preîncălzit la 200°C. Se scot și se presară cu puțin usturoi pisat, eventual în mai stropim cu puțin ulei și continuăm să îi coacem 5 minute.

În acest timp se rade mozzarella și brânză emmetaler și se amestecă cu pătrunjel verde tocat.

Se scot dovleceii, se acoperă cu brânzeturi și se dau la cuptor 10-15 minute, până se rumenește ușor brânza și dovleceii sunt puțin moi.

Se servește cu puțin parmezan ras.