Evenimentul Zilei > International > Este oficial! Președintele a ajuns la Terapie Intensivă. Cine îi preia atribuțiile? Tara este în derivă
Este oficial! Președintele a ajuns la Terapie Intensivă. Cine îi preia atribuțiile? Tara este în derivă

Este oficial! Președintele a ajuns la Terapie Intensivă. Cine îi preia atribuțiile? Tara este în derivă

Problemele de sănătate îl împiedică pe președintele ceh Milos Zeman să își îndeplinească atribuțiile, a declarat președintele Senatului ceh, Milos Vystrcil. 

Potrivit scrisorii semnate de directorul spitalului, Miroslav Zavoral, președintele Zeman nu poate îndeplini „nicio sarcină de lucru din motive de sănătate”, iar prognosticul pe termen lung este „foarte incert”. Se spunea că revenirea lui Zeman la atribuțiile sale în următoarele câteva săptămâni este „foarte puțin probabilă”.

Cehia se află într-o situație fără precedent

Preşedintele ceh Milos Zeman este prea bolnav în acest moment pentru a-şi putea îndeplini atribuţiile, a afirmat luni preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil, citând un raport al Spitalului militar central, unde şeful statului este internat la terapie intensivă de peste o săptămână

„În opinia spitalului, dat fiind bolii mai vechi de care suferă preşedintele Zeman, prognosticul pe termen lung este extrem de incert şi astfel posibilitatea ca el să revină la lucru în următoarele săptămâni este evaluată ca improbabilă”, a notat preşedintele Senatului ceh.

Parlamentul trebuie de aceea să ia în discuţie activarea clauzei constituţionale care delegă altor oficiali atribuţiile preşedintelui, inclusiv numirea unui nou şef de guvern după alegerile din 8-9 octombrie, a menţionat Vystrcil.

Pentru aceasta ar fi nevoie de acordul ambelor camere ale legislativului, noua Cameră a deputaţilor urmând să se reunească pentru prima dată pe 8 noiembrie.

În vârstă de 77 de ani, Zeman a fost spitalizat duminica trecută şi a primit îngrijiri medicale la terapie intensivă din cauza unor complicaţii legate de o afecţiune cronică, a afirmat directorul Spitalului Militar Central ceh, Miroslav Zavoral.

Ce spune soția președintelui ceh

Soția lui Zeman că soţul său are nevoie de timp pentru a-și reveni, pe fondul nesiguranței cu privire la starea sa de impact asupra eforturilor de formare a unui nou guvern, şi spune: Nu pot decât să confirm că a fost supus unui tratament care are nevoie de timp, a spus Ivana Zemanova. „Aș vrea să vă cer răbdare și timp pentru a-și recâștiga forța”.

Potrivit abcenews, preşedintele Zeman este un fumător și băutor constant care mai suferă şi de diabet. Are probleme cu mersul pe jos și folosește un scaun cu rotile.

Jiri Ovcacek, purtătorul de cuvânt al președintelui, a spus anterior că șederea actuală a lui Zeman în spital nu amenință negocierile post-electorale ale țării și atribuțiile sale constituționale.