Evenimentul Zilei > International > Este oficial! Măsura luată de o țară în care trăiesc sute de mii de români
Este oficial! Măsura luată de o țară în care trăiesc sute de mii de români

Este oficial! Măsura luată de o țară în care trăiesc sute de mii de români

Autoritățile române și cele spaniole au anunțat că nu vor mai închide granițele, indiferent cât de mare va fi pandemia și ce evoluția va avea aceasta.

Deși epidemia cu noul coronavirus pare că nu mai poate fi oprită de către Spania, țară unde au fost înregistrate cifre amețitoare cu privire la persoanele infectate și s-a instituit starea de urgență, cele două țări au convenit să nu își mai închidă granițele pentru cetățenii români și spanioli.

„Este important ca granițele să fie menținute deschise, aici suntem total de acord”, a declarat González-Barba după o vizită de două zile în România, secretar de stat în Guvernul Spaniei, pentru probleme europene. Barba s-a întâlnit la București cu un omolog român, Iulia Matei și au convenit de comun acord să acorde cele mai bune tratamente cetățenilor celor două țări care călătoresc.

„Am permis, chiar și atunci când Spania era închisă, să existe zboruri pentru comunitatea românească în circumstanțe excepționale”, a remarcat González-Barba. De asemenea, prezența unui număr mare de români în Spania ridică ”o serie de angajamente și obligații pentru a asigura relația maximă și cooperarea cu țara lor de origine”, a conchis oficialul spaniol.

Spania va organiza alegeri pentru România

Alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, care vor avea loc în România, vor fi organizate și în Spania, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Astfel cetățenii români din Spania vor putea vota în anumite secții de votare care vor fi organizate în marile orașe spaniole.

Oficialul spaniol a dat asigurări că țara sa va oferi spații mari, udne pot fi organizate secții de votare, fără a exista riscul alegătorilor români de a se infecta.

Spania se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de persoane infectate și cu o suprapopulare a spitalelor și a secțiilor de terapie intensivă. Numărul cazurilor a crescut odată cu reluarea activității după vacanța de vară și reîntoarcerea copiilor la școală.

În mai mult de 50 de școli și grădinițe au apărut cazuri în rândul elevilor și al personalului didactic, motiv pentru care clasele afectate au intrat în izolare. Este și cazul Prințesei Leonor, fiica cea mare a regilor Spaniei, care a început clasa a zecea la un liceu privat din Madrid. O colegă a ei a fost depistată pozitiv și astfel toți elevii din clasă trebuie să rămân acasă timp de 14 zile

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.